Burak Cilasun

Burak Cilasun


İzmir, İstanbul'un promosyonu mu?

14 Ağustos 2023 - 10:16

Ahmet Hakan kuyuya bir taş atmış, siyasetçisinden gazetecisine birçok insan da taşın peşinden kuyuya atlamış. 

Nedir o taş? İddiaya göre Meral Akşener, İstanbul ve Ankara'da CHP'ye destek vermek karşılığında İzmir'i istemiş... Yahu İzmir promosyon mu? İzmir, iki alana bir bedavadaki bedava mı? İzmirli vatandaşın iradesi, Ankara'daki bir pazarlık masasında ipotek altına alınabilir mi? 

Aşağı yukarı 10 gün önce CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel'in, İYİ Parti'yi hedef alan konuşmasını da hesaba katınca, Ahmet Hakan'ın sözlerine şaşırmıyorum ama 

Açıkçası ben Sayın Akşener'in bu şekilde bir yaklaşımda olacağına yahut CHP'nin böyle bir pazarlığa yanaşacağına inanmıyorum. Bir önceki yerel seçimi hatırlayın... Tire'de İYİ Partili Salih Atakan Duran'ın ittifak adayı oluşunun nasıl fırtınalar kopardığını unuttuk mu? İlçenin mevcut belediye başkanı olan ve ittifaka tepki olarak DSP'ye geçen Tayfur Çiçek, çok değil 850 oy daha alsaydı Tire'yi AK Parti kazanacaktı.

Hele Kiraz'daki durum... İşte bu çok belirleyi ve çarpıcı bir örnek. Seçmen sayısı Bornova'nın bir mahallesi kadar olan Kiraz'da, İYİ Parti adayının ittifak adayı olarak açıklanmasını CHP'liler kabul etti mi? Teşkilatından seçmenine kadar hayır. İttifakın İYİ Parti adayıyla seçime girme kararı sonrası CHP'nin tek aday adayı olan rahmetli Salim Özkarakaş, bu duruma tepki için DSP'den aday olmuştu. Sandık sonuçları açıklandığında AK Parti'nin yüzde 47,33 ile kazandığı ilçede İYİ Parti adayıyla seçime giren Millet ittifakı sadece 8,97 oy alırken, duruma tepki için DSP'ye geçen Özkarakaş ise yüzde 40,98'lik oranla ittifaktan 4,5 kat fazla oy aldı.

Dolayısıyla Tire'de kopan fırtınalar ve 850 oyla kazanılan seçim ve Kiraz'daki hezimet, Ankara'daki bir pazarlığın İzmir'de tutmayacağını gösteriyor. İzmir seçmeninden aldığı yüzde 11,39 oyla İYİ Parti'nin ittifakın Büyükşehir adayını çıkaracak parti olacağını düşünmek mantıklı değildir ama düşündürmek marifettir.

"Marifetli" kalemiyle Ahmet Hakan'ın İzmir'de böyle bir polemiğe yol açması, CHP ve İYİ Parti'ye "Kendi iç geriliminiz yetmiyor, biraz da birbirinizle dalaşın" demektir. 

İşin olacağına gelirsek;

Olur da CHP ve İYİ Parti bu yerel seçime de ittifak halinde giderse, İYİ Parti için en büyük başarı, Büyükşehir değil, metropolden bir ilçe belediyesini alabilmektir.
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Mutlu
    8 ay önce
    İzmirde zafer partisi aday gösterirse ona atacağım. Akp chp vs bıktık
  • Cennet Tosun
    8 ay önce
    Ahmet Hakan doğru söylemiş. Bende diyorum ki vatandaş olarak iyi olan kazansın