Burak Cilasun

Burak Cilasun


Demokrat Parti'den İzmir'de beyaz sayfa

24 Temmuz 2023 - 10:49


Celal Bayar ve Adnan Menderes öncülüğünde Türk siyasetinde Demokrat Parti perdesi 1946 yılında açıldı. Aynı yıl girdiği genel seçimlerde İzmir'den tek bir vekil dahi çıkaramayan parti, 1950 yılına gelindiğindeyse biraz dönemin şartları biraz Adnan Menderes'in de Egeli oluşuyla birlikte İzmir'de adeta gövde gösterisi yapar. Kentin 16 milletvekilinin tamamını kazanan Demokrat Parti, aynı yıl o zaman daha büyükşehir kavramı olmadığı için İzmir Belediye Başkanlığı yarışını da Rauf Onursal ile birlikte kazanır. 

Onursal'ı Selahattin Akçiçek, Enver Dündar ve Faruk Tunca'nın takip ettiği 10 yıl boyunca İzmir, Demokrat Parti tarafından yönetilir. Yıllar boyunca fırtına gibi ilerleyen bu siyasi hareket, 1960 yılında 27 Mayıs Darbesi ile son bularak kapatılır.

Askeri yönetimin sona ermesinden sonra bu kez kendini Adalet Partisi olarak gösteren merkez sağ, Osman Kibar ile birlikte kentte bir kez daha yerel yönetimi kazanırken daha sonra aynı geleneğin kentteki son yerel temsilcisi ise Burhan Özfatura olur.

Bu tarihsel girizgahı neden mi yaptım? Yıllarca kentte karşı karşıya gelen ve hatta Tire'de Demokrat Partili Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in CHP'ye geçmesiyle bu rekabete son halkayı ekleyen CHP ve Demokrat Parti, uzun yıllar sonra bir arada seçime girdikten sonra, Demokrat Parti CHP sıralarından 2 milletvekiline sahip oldu.

Yaşanan süreçte teşkilatını yeniden aktif hale getirmeye çalışan Demokrat Parti'nin İzmir'deki son hamlesiyiyse bir hayli önemli buluyorum.

İzmir'de farklı partilerin il başkanları göreve gelmeden önce tanınmazken, Bodrum'dan İstanbul'a kadar geniş bir yelpazede yaptığı işlerle hem kent yaşamında hem de sosyal medyada oldukça sıkı bir takipçi kitlesi yakalayan ve güçlü bağlantılar edinen Mimar Ozan Demirbaş, Demokrat Parti İzmir İl Başkanlığı görevine atandı. Geçmişte Demokrat Parti GİK Üyesi olarak görev yapan Demirbaş'ın bu göreve atanmasının bir tesadüf değil, tam aksine Genel Başkan Uysal'ın yıllar sonra 2 milletvekili sahibi olunan İzmir'de kalıcı olma hamlesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü atama diyoruz ama bu atama ,İzmirliler olarak son dönemde rahatsız olduğumuz bir "dışardan atama" durumu değil. 


(Demokrat Parti İzmir İl Başkanı Mimar Ozan Demirbaş)

Kendisiyle Emre Sarıgedik'in oluşturduğu bir dost meclisinde tanıştığım Demirbaş'ı, hem spora yatkın duruşu, hem diğer birçok il başkanına göre genç oluşuyla birlikte öyle sanıyorum ki İzmir siyasetinde "yapıcı" çıkışlarla adından söz ettirecek bir isim olarak göreceğiz. Öyle takım elbise soğukluğu hissettirecek bir siyasetçi değil. Hatta bazı transferlerin olacağını da bu gelişmeye bakınca şimdiden okuyabiliyorum.

Önümüzde 8-9 ay sonra yerel var. Kim bilir; belki de yakın geçmişteki Tire örneğinde olduğu gibi, kentin bir damarından Demokrat Parti yeniden filizlenir ya da altılı masanın sonradan grup kuran partilerinden olmayan Demokrat Parti'nin CHP ile birlikte olan yürüyüşünün yerel seçimde de etkisi görülür.

Sonuç olarak yeni dönemde İzmir'de dikkat çeken bir Demokrat Parti izleyeceğimiz kesin. Bu noktada Demirbaş'a en büyük tavsiyem, İzmir Milletvekili unvanı taşıyan isimlerin, İzmir'e dönük çalışmalar yapmaları konusunda bir orkestra şefi görevi görmesidir. Zira İzmirliler, İzmir'e çalışan vekilleri unutmaz. Haydi hayırlısı olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum