Burak Cilasun

Burak Cilasun


İYİ Parti İzmir'de değişim gelir mi?

21 Haziran 2022 - 14:24


Anket sonuçlarında her geçen gün daha yüksek oy oranıyla karşımıza çıkan İYİ Parti'de, İzmir'in durumu çok önemli. Geride kalan genel ve yerel seçimlerde kentte istediğini bulamayan Akşener'in partisi için 2023 seçimleri oldukça kritik bir değer taşıyor. Çünkü 2023'te İzmir'de alınacak her bir oy, partinin kentten çıkaracağı milletvekili sayısını etkileyeceği gibi aynı zamanda 2024 yerel seçimlerine de yansıyacak.

Bu süreçte Meral Akşener'in kişisel performansı üstünden İzmir'de kazanılan oylarla birlikte partinin il teşkilatının da daha sürükleyici konumda olması gerekiyor. Başta ittifak ortağı olunmasından dolayı yerel iktidara karşı muhalefet yapması pek mümkün gözükmeyen İYİ Parti İzmir'in, merkezi hükümeti ilgilendiren konularda da sürükleyici bir rol oynadığını göremedik. Oysa belki daha aktif bir politika, İYİ Parti'nin İzmir'deki oy oranını belli ölçüde daha yukarıya taşıyabilirdi.

Elbette bu sürükleyici rolü oynayacak isim, partinin ilçe başkanları yahut il yöneticilerinden biri olacak değil. Bu rolü üstlenmesi gereken isim, bugüne kadar siyasi dilinde ve ikili diyaloglarda nezaket dilini çok iyi kullanmış olduğunu gördüğüm İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar'dır. Gelinen noktada parti kulislerinde ise çokça konuşulan bir değişim iddiası mevcut. İddiaların bir kısmı, parti içindeki kimi odakların Kırkpınar'ın bu yaklaşımını yetersiz bulduğu ve bu durumu İYİ Parti Genel Merkezi'ne kadar taşıdığı fakat sonuç alamadığı yönünde. Diğer kısım kulislerdeyse Kırkpınar'ın önümüzdeki günlerde milletvekili adaylığı için görevinden istifa edebileceği konuşuluyor.

Her iki senaryonun ortak noktasıysa İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı'nda seçim öncesi bir kan değişimi yaşanacağıdır. Bu kan değişimi sürecinde Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu yahut Hüsmen Kırkpınar'a yakın partililerin isimleri, il başkanlığı görevi için ön plana çıkıyor. Bu isimlerin başındaysa İzmir'in iş, siyaset ve STK camiasının yakından tanıdığı bir isim olan Serap Özöktem geliyor. Geçtiğimiz seçimde de partisinden milletvekili adayı olarak gösterilen fakat sıralama olarak beklenilen noktanın gerisinde bırakılan Özöktem'in milletvekili adaylığı yahut il başkanlığına adaylığı konusunda henüz netleşmiş bir gelişme olmamakla birlikte son sözü İYİ Parti Genel Merkezi'nin söyleyeceği aşikar.

Tabii il başkanlığı görevi için adı geçen tek partili Serap Özöktem değil. Murat Çakar, Şakir Genç ve Tamer Cücü gibi isimler de bu süreçte kulislerde konuşulan isimlerin başında geliyor. Olası bir görev değişiminin İYİ Parti İzmir'e ne katıp katamayacağının cevabının alınması içinse şu anda ilk aşama, Kırkpınar'ın durumunun netliğe kavuşmasıdır. CHP İl Başkanı Yücel için çok sık söylenen "2023'te adaylık istiyor" ifadesi ve AK Parti İl Başkanı Sürekli'nin "Partimin vereceği her göreve hazırım" tarzı söylemi sonrası kentte en yüksek üçüncü oya sahip parti olan İYİ Parti'de düğümün temmuz ayı içinde çözüleceği iddialarını hep birlikte göreceğiz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum