Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Ağırlık Çalışmanın Kas Gelişimi Dışındaki 5 Faydası

16 Haziran 2021 - 14:16

Haftada iki gün ister kendi vücut ağırlığınızı, ister dambıl, kettlebell gibi aletleri kaldırın ya da makinelerde çalışın. Ağırlık egzersizlerinin dışında tüm vücuda sağladığı mucizevi faydalarını göreceksiniz.
 

  1. Daha fazla kalori yakımı sağlayacaksınız!


Kardiyo egzersizleri yağ yakımını sağlarken, ağırlık egzersizleri daha fazla kas yapımınızı sağlıyor, ki bu da daha fazla kalori harcanmasına sebep oluyor. Kas kütlesinin yoğunluğu metabolizma hızını değiştiren etmenler arasında yer alıyor. Bunun sebebi, kasların metabolik olarak aktif olması yani egzersiz yapmıyor olsanız bile kalori yakması. Diğer bir deyimle, kas enerji harcayan bir doku. Bu nedenle kas kütlesi vücutta ne kadar yüksek ise, metabolizma o kadar hızlı çalışıyor demektir. Kısacası, vücudunuzdaki kas oranı arttıkça metabolizma hızınız da artıyor ve daha fazla kalori yakabiliyorsunuz.

  1. Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz!

İş yerinde yoğun ve stresli bir gün geçirdiniz. Biraz da rahatlamaya ihtiyacınız var. O halde dambılları elinize alma vakti. Bütün egzersiz formları gibi ağırlık egzersizleri de iyi ve mutlu hissetmenizi sağlayan endorfin hormonunun vücutta üretilmesine neden oluyor. Ayrıca kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlıyor, stresle doğrudan ilişkili olan boyun ve sırt kaslarınızı güçlendiriyor.
 
  1. Daha iyi bir postüre sahip olacaksınız!


Sürekli olarak masa başında çalışıyorsanız öne doğru eğilmiş omuzlar ve kambur bir sırt sorunu ile karşı karşıyasınız demektir. Bu yaşam şekli zamanla kötü bir postür ve hareket kabiliyeti azalmış omuzlar, bel ağrısı anlamına geliyor. Ağırlık kaldırmak göğsü açmaya, sırt kaslarını güçlendirmeye ve hareket kabiliyetini arttırmaya yardımcı olarak bunu tam tersine çevirebiliyor. Sırtınızı dik tutmanızı sağlayan core kaslarını da güçlendiriyor.

  1. Kemikleri koruyacaksınız!

Yaş ilerledikçe kemik dokuları da zayıflıyor. Kadınlarda özellikle menopoz, kemik kaybının hızlandığı bir dönem. Fiziksel aktivite ise yeni kemik dokusu yapımını uyarıyor. Ağırlık egzersizleri sırasında kemiklere uygulanan baskı, kemik dokusundaki gelişimi tetikliyor. Ağırlık egzersizleri, kemikler üzerinde bir kaldıraç görevi gören ve yüklerini hafifleten kasların da sağlıklı olmasını sağlıyor, denge hissini geliştiriyor.
 
  1. Sırt ağrılarınızdan kurtulacaksınız!

Sırt ağrılarınızın tek bir nedeni yoktur ancak zayıf dizler ya da core kasları bu ağrıları arttırabiliyor. Çoğu insan ağrının gerginliğe bağlı olduğunu düşünse de bazen ağrılar kötü biyomekaniğin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Kaslar kinetik bir zincirde çalışıyor, bu nedenle zayıf bir nokta varsa vücudun farklı bölgelerinde genellikle daha büyük bir problemle kendini gösteriyor. Ancak toplam vücut gücünü arttırarak çoğu yaralanmayı engellemek de mümkün!

Sporun hayatınıza katacağı daha fazla faydayı öğrenmek için www.beyzayalav.com web sitemizi de ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum