Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Şimdi Kilo Kontrolü Zamanı

21 Haziran 2021 - 13:48

Herkese selamlar!

Koronavirüs salgınında makarna stokları yapmıştık. Şimdi taze tüketilebilen besinlere yer verip; protein, yağ ve karbonhidrattan dengeli seçimler yapmak gerekiyor. Artık kaygıları bir kenara bırakıp, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmaya bakmalıyız.

Yaza fit girmek istiyorsanız, iştahınızı kontrol altında tutmanız şart. Tek tip besin gruplarıyla beslenmek yerine, yeterli ve dengeli bir beslenme planınız olmalıdır. Yaşadığımız süreç itibarıyla kaygı ve endişeyi bir kenara bırakmakta zorluk çekiyoruz. Önemli olan nokta bu duygu durumların beslenme düzenimizi olumsuz etkilememesi.

Evde Kapalı Kaldığımız Zamanlarda Beslenme Durumumuz Sizce Nasıl Etkilendi?

Bir yandan sağlıksız besinlere olan eğilimin artışı, bir yandan da sağlıklı yaşam tarzının benimsendiği bir süreç olarak gelişti. Bir kısmımız bu süreci değerlendirmeliyim ve alışkanlıklarımı olumlu yönde değiştirmeliyim diye düşünürken, bir kısmımız maalesef kalori yönünden yüksek, sağlık üzerine pek çok olumsuz etkisi olan besinleri seçti. İçinde bulunduğumuz kaygı ile stres barındıran duygu durumları ve hareketsizlik, kilo kontrolümüzü etkileyen diğer faktörler oldu. Öncelikle sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı olduğunu ve sürdürülebilir olması gerektiğini unutmamamız gerekli. Bu yüzden beslenme planınızın size uygun olması ve sizi fiziksel, mental, psikolojik, sosyal yönden etkileyeceğini bilmeniz oldukça önemlidir.



Mevsim Değişikliği Kilonuzu Etkiliyor Mu?

Mevsim geçişleriyle birlikte hava durumundaki değişiklikler beslenmenizi oldukça etkilemekte. Hava derecelerinin yükselmesi ile birlikte terle kaybedilen sıvı ve minerallerin artışı kilo kontrolümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. O yüzden özellikle yaz aylarında kaybettiğiniz sıvıyı ve mineralleri yerine koyabilmeniz açısından sıvı tüketimi oldukça önemlidir.

Tekrar Evlerimize Kapanırsak Makarna Stoğu Yapar Mıyız?

Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için ihtiyacımız olan besin öğelerinin karşılanması gereklidir. Bunlar arasında yer alan karbonhidrat, vücudumuza enerji sağlayan besin öğelerindendir. Enerji ihtiyacımız için gerekli olan karbonhidratları, tahıllardan ve kurubaklagillerden karşılayabiliriz. Dolayısıyla tek bir besin grubuna ağırlık vermek yerine, her besin öğesinden yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek en doğru yöntem. Evlerimize yaptığımız makarna stoğu yerine, yine uzun ömürlü besinlerin yanında taze tüketimi olan besinlere de yer verip; protein, yağ ve karbonhidrattan dengeli seçimler yapmak gerekli.

Günde Kaç Kalori Almak Gerekli? Kahvaltı Öğününü Atlamak Kilo Kaybetmeyi Sağlar Mı?

Günlük kalori ihtiyacı, kişinin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu ve fiziksel aktivitesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Her bireyin kalori gereksinimi farklıdır ve diyet bireye özgüdür. Günde 4-6 öğün yaparak; az az sık sık beslenme tarzı ile kan şekerimizi dengeleyebilir ve bir sonraki öğünde daha fazla kalori almanın önüne geçebiliriz. Güne posadan, proteinden ve sağlıklı yağlardan zengin bir kahvaltı ile başlamanız, sizi uzun süre tok tutacaktır. Böylece iştahınızı kontrol altında tutmakla kalmayıp öğle yemeğinde daha az kalori ile kolayca doyuma ulaşmış olacaksınız. Ayrıca yapılan çalışmalara da bakacak olursak, güne kahvaltı yapmadan başlayan kişilerde kahvaltı yapan kişilere göre obezite oranı daha yüksek bulunmuştur. Bu da demek oluyor ki, kahvaltı öğününü atlamanız kilo vermenizi sağlamıyor, aksine kilo alımına sebep olabiliyor.

Diyetimize Güç Kazandırmak İçin Hangi İçecekleri Tüketebiliriz?

Yaşamımızın devamlılığı için en değerli içeceğimiz sudur. Vücudumuz; su gereksinimini metabolizma, besinler ve içeceklerden karşılamaktadır. Sebze ve meyvelerin büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Taze sebze ve meyvelerden hazırlayacağımız smoothie’ler ve detoxlar hem su ihiyacımıza katkı sağlar hem de metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olur. Madem smoothie’den söz ettik o halde size yaz aylarına yakışır bir tarif verelim.

YEŞİL DETOX

Malzemeler:

  • 1 kupa demlenmiş soğutulmuş yeşil çay
  • 1 adet orta boy yeşil elma
  • 2 adet salatalık
  • 1 limonun suyu
  • Nane
  • 3 kalıp buz

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri blender’dan geçirip, soğuk olarak tüketin. daha fazla smoothie ve detox tarifleri için mutlaka web sitemizi ziyaret edin (www.beyzayalav.com). 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum