Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Mezolarınızı Sayın

28 Haziran 2021 - 12:26


Mezo besinler, süper etkili gıdaların gücüne açıklama getirmek için ön plana çıkıyor. Sağlıklı beslenme dünyasının en gözde yeni üyelerinden biri olan mezo besinler, her şeyin en iyi tarafının derinlerde gizli olduğunu kanıtlıyor. Yunancada ‘içinde’ veya ‘ortasında’ anlamına gelen kelimenin direkt çevirisi olan mezo, besinlerin muhtemelen daha önce hiç aklınıza gelmeyen iç kısımlarına karşılık geliyor. Mezo besinler, süper etkili gıdalar denilen besinlerde bulunan aktif bileşenlerdir. Birçoğumuzun bazı mezo besinlerin varlığından zaten haberdar olduğunu ve uzun zaman önce bu trende kapıldığını duyuyorum. Mesela zerdeçalda bulunan kürkümin, latte’leri bir sağlıklı beslenme ajanı haline getirdi. Ancak diğer mezo besinler hala gizemini korumakta.

Peki, eğer mezo besinlerin varlığından yıllardır haberdarsak, neden onlara beslenme biliminin yeni süper kahramanları gibi bakıyoruz? Mezo besinler; domates, nar, yabanmersini gibi sürekli tüketilen besinlerde bulunsalar da, istenilen beslenme ödüllerini toplamak için bu örnek gıdaları tüketmek tek başına yeterli olmayabiliyor. Zerdeçallı latte’ye geri dönecek olursak: zerdeçalın içindeki kürküminin iltihaplanma karşıtı bir fonksiyonu olsa da, bu etkinin ortaya çıkması için 11 bardak latte içmeniz gerekli olabilir. Bu nedenle, mezo besinler genellikle çok küçük miktarlarda bulunabildiğinden ‘mezo doz’ denilen bir akım ortaya çıktı. Mezo doz, mezo besinlerin tüketimini artırmak için takviyeler alınmasını kapsıyor. Mezo doz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bu yazının devamını mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
 

  1. BERBERİNLER

-Nereden Bulabilirim?
Diken üzümünde ve düğün çiçeği kökünde bulunur. Ne yazık ki bunları nereden bulabileceğinizi ben de bilmiyorum. Mahallenizdeki espresso bar, bu son haberleri duyana kadar internet araştırması yapabilir ve doğal berberin kaynakları bulabilirsiniz.

-Neye İyi Gelir?
Mezo besinlerin, kan şekeri miktarınızı dengelediği ve kolesterolü azalttığına dair bir moda var. Ancak bu moda beraberinde bir uyarıyı da gerektiriyor: bazı doğal enzimlere engel olabilir. Bu, ilaç kullanımında endişe verici sonuçlara neden olabilir, hatta belli ilaçların kullanımında kardiyo toksiteye bile sebebiyet verebilir. Evet, burada kalp krizinden bahsediliyor, ayrılık sonrası kalp kırıklığına benzemez. Berberin kullanımından önce veya antibiyotik alınırken tıbbi bir danışmanlık alınması mutlaka gereklidir.

-Mezo Doz
Mezonun içinde bulunduğu besinlerin kuytuda kalmış olmasından dolayı şimdilik en iyi seçenek tavsiyelerle yetinmek. Ancak berberinlerin faydaları kadar risklerini de ortaya çıkarabilecek geniş bir internet taramasına hazır olmanızda fayda var.
 
  1. KÜRKÜMİN

-Nereden Bulabilirim?
Moda ürünlerden biri olan zerdeçal, artık kimchi, kombucha ve hipster kahvelerine de katılıyor. Hiç mi görmediniz ya da duymadınız? O halde eskiden olduğu gibi bir Hint daal’ı tüketin.

-Neye İyi Gelir?
Yapılan araştırmalar öncelikle cilt sağlığına iyi gelen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir antioksidan gücüne sahip olduğunu gösteriyor. Natüre çalışmasına göre kürkümin, aspirin ve ibuprofenden çok daha etkili bir iltihaplanma önleyici. Kürkümin, beyin proteini olan BDNF seviyesini artırır, depresyon ve hatta Alzheimer ile savaşır.

-Mezo Doz
Kürkümin çalışmalarında, genellikle 1 gramdan fazla kürkümin kullanılsa da kullanılan kaynaklar saf kaynaklardır. Zerdeçaldaki kürkümin miktarı kilo başına yüzde 3’tür. Yani 33 gram zerdeçala ihtiyacımız vardır. Bu da 11 adet latte eder. ipucu isteyen okurlar ellerinizi görelim! Kürküminli ürüne karabiber ekleyerek emilim miktarını yüzde 2000 artırabilirsiniz. Tek başına bir kürkümin takviyesi almayı da deneyebilirsiniz.
 
  1. ANTOSİYANİNLER


-Nereden Bulabilirim?
İçinizdeki kraliyet ailesine seslenin ve birkaç mor besin alın. Antosiyaninler en çok kuş kirazı, siyah ahududu ve yaban mersininde bulunur. Mavi ve kırmızıya da yüklenin: Vişne, çilek, çay üzümü, kırmızı soğan, barbunya ve patlıcan kabuğundan vazgeçmeyin.


-Neye İyi Gelir?
Antosiyaninlerin bu kadar dikkat çekmesinin belki de en büyük nedeni, beyni koruma özelliğinden gelir. Yürütülen bir araştırmaya göre, vişne suyu ile Alzheimer hastalarında rastlanan ileri hafıza ve bilişsel yetiler arasında bir bağlantı söz konusudur. Buna pek de inanmadınız değil mi? Biz diyetisyenler de bu konu hakkında pek emin değiliz. Çünkü bu konuda yapılmış en inandırıcı çalışma insanlar üzerinde değil, fareler üzerinde gerçekleştirildi. Aslında antosiyaninlerin, kardiyovasküler hastalık riskini azalttığına dair daha net kanıtlar bulunuyor.

-Mezo Doz
Klinik testlerde günlük 80 mg ile 450 mg arasında antosiyanin kullanılmaktaydı. 250 gr yabanmersininden 400 gr antosiyanin alındığını düşünürsek muhtemelen gerekli dozu rahatlıkla karşılayabiliriz.

  1. EPİGALLOKATEŞİN GALLAT


-Nereden Bulabilirim?
Aradığınız şey çay mı? Öyleyse harika. EGCG, yeşil çayın sahip olduğu sağlık faydalarının ardındaki gizli kahramandır. Aslında beyaz çayda da bulunur ama daha az miktarlarda…

-Neye İyi Gelir?
Bu doğal antioksidan hücre hasarlarını önler (böylece yaşlanma karşıtı bir etki sağlar) ve insülin direncini iyileştirip, kan şekerini dengelediği kanıtlanmıştır. Bu da tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

-Mezo Doz
Günlük 270 mg ila 600 mg arasındaki dozun sağlık açısından oldukça faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Ancak yeni ilkelere göre, günlük 800 mg’ı aşan epigallokateşin gallot tüketimi ve karaciğer hasarı arasında bir bağlantı olabilir. Çaydan tamamen vazgeçmenize gerek yok, yüksek kaliteli 4 kupa çay 300 mg doz yerine geçiyor.



5)LİKOPEN

-Nereden Bulabilirim?

Likopen kırmızı ve pembe besinlerde bulunur. En yüksek likopen konsantrasyonu ise güneşte kurutulmuş domateste olsa da, taze domates, karpuz, guava ve pembe greyfurt da iyi bir likopen kaynağıdır.

-Neye İyi Gelir?
Yine ön plana çıkan özellik, güçlü antioksidan etkisidir. Serbest radikalleri kontrol altında tutar, vücudunuzu oksidatif stresin etkilerine karşı koruyarak cildinizi besler ve soğuklara karşı koruma kalkanı oluşturur. Daha da önemlisi, likopenin iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırdığına ve kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürdüğüne dair kanıtlar mevcuttur. Bazı araştırmalara göre likopen, güneşe maruz kalınmasından sonra ciltte oluşan reaksiyonları en aza indirmekte etkilidir. Ancak tabii ki bu, bol domatesli bir salata yedikten sonra güneş kremi kullanmamak için bir mazeret olamaz.

-Mezo Doz
Beslenme şeklinizin ne kadar çok renk içerdiğine göre değişir şekilde günlük 8 mg ile 21 mg arası likopen alımı faydalı olacaktır. 100 gr domateste yaklaşık 5 mg likopen bulunur. Domates soslu güzel bir makarnaya kim hayır diyebilir ki?

Sağlıklı beslenme ve daha fazlası için www.beyzayalav.com adresini ziyaret etmeyi unutmayınız. Herkese güzel haftalar dilerim…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum