Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


En Kısa Sürede Sağlıklı Bir Akşam Yemeği İçin Kolları Sıvayın

06 Nisan 2021 - 16:57


Hızlı ve pratik fikirlerle dolu bir mutfak güncellemesinin peşindeyseniz, uğraştırıcı tariflerden uzak durmak istiyorsanız bu yazımı mutlaka okumalısınız. Önlüğünüzü giyin ve tariflerimizin tadını çıkarın.

Kural 1: Kileri ve Dondurucuyu Doldurun

Hafta sonu marketin yolunu tutup, kilerinizde uzun süre koruyabileceğiniz (makarna ve konserve yiyecekler gibi) veya buzdolabında taze kalmalarını sağlayabileceğiniz (yumurta ve parmesan gibi) ürünler satın alın. Marul gibi birkaç günde solup, rengi değişen, hassas, yapraklı yeşilliklerden kaçınıp, onların yerine lahana ve karalahana gibi daha sert olan yeşillikler tercih edebilirsiniz. Karalahanayı özellikle öneriyorum çünkü dehidrasyondan sonra sulu yapısı tekrar oluşabilir: tek yepmanız gereken sapını kesip, yaprakları 15 dakika su dolu bir kapta bekletmek. Dondurucuya fileto, balık ya da tavuk kanadı gibi, aylarca korunabilen ve çok kısa sürede de buzu çözülebilen sağlıklı proteinler koyun. Geriye kalan ise pratik tariflerin tadına varmak.

Dondurulmuş Deniz Mahsulleri İçin İpuçları
-Paketlenmiş somon fileto ve karides 15 dakika boyunca bir kap suda buzundan arındırılabilir. Tek porsiyon için bir filetoyu ya da 1 porsiyon karidesi kilitli bir mutfak torbasına koyun ve torbanın içindeki fazla havayı boşaltın.



Kural 2: Tüm Seçeneklerinizi Kullanın

Dolabın derinlerinde neler saklanıyor? Makarna, yumurta veya ekmek? Yenilebilir olan her yiyeceği bu maddeye dahil edebiliriz. İtalyanlar uzun yıllar önce ekmek parçalarını (hatta çok sert olanlarını bile) kullanışlı hale getirmenin yöntemlerini bulmuşlar: Ekmekli Ribollita Çorbası, ekmekli Panzenella salatası gibi tarifler akıllarda kalması gereken muhteşem tarifler. Yumurtalar da satın alındıktan sonra üç hafta kadar buzdolabında saklanabilir ve yumurtayla yapabileceklerinizi saymakla bitiremeyiz. Yumurta salatası için kaynatabilir, yumurta dolması yapabilir, omlet hazırlayıp içini sebze veya peynirle doldurabilir, kızartılmış sebzelerin üzerine yumurta kırabilir ya da yumurtalı tost yapabilirsiniz. Makarna da mucizevi yiyeceklerden biridir. Aşağıdaki üç malzemeli tarif, bir akşam yemeğinin ne kadar kolay ve pratik olabileceğinin göstergesi.



Spaghetti al limone
Taze limon kabuğunu ve suyunu zeytinyağıyla çırparak bir limon sosu hazırlayın. Kişi başına birkaç kaşık sos kullanacaksınız. Parmesan peynirini rendeleyip limon sosuyla karıştırın. Kişi başına dolu bir avuç kadar ihtiyacınız olacak. Makarnayı pişirdiğiniz sudan bir bardak ayırın ve süzdüğünüz makarnayı limon sosuna ekleyin. İyice karıştırın. İsterseniz sosu, kenara ayırdığınız makarna sosuyla karıştırıp kremsi hale getirebilirsiniz. Biraz daha limon suyu, karabiber ve peynir serpip tatlandırın.

Kural 3: Mutfakta Pratiklik

En iyi yemek pişirme yöntemlerini bilin: Fırınlama, buğulama ve kızartma. Temel prensipleri kavradıktan sonra mutfağınızda ne varsa bu tekniklerden biriyle pişirebilirsiniz.

Nasıl mı?
Fırınlama: 200 ile 220C ayarlanmış bir fırın her zaman işinizi görecektir. Unutmamanız gereken şey, pişireceğiniz yemek ne kadar küçükse pişme süresinin o derece hızlı olacağı! Malzemeleri doğrayıp hazırlayın, zeytinyağı ekleyip, tuz ve karabiber serpin. Sonrasında fırına atın. Sebzelerin çoğu, dış kısımları kahverengileşmeye başlayıp iç kısmı çatal sokulabilir hale geldiğinde pişmiş demektir. Patates, brüksel lahanası ve bal kabağı gibi sert, doğranmış sebzeler için 25 dakikalık pişme süresinin olacağını unutmayın. Sebzeler küçüldükçe veya yumuşadıkça (kuşkonmaz ya da tatlı patates gibi) pişme süresi kısalır. Aynı durum et ve balıkların dış kısmı için geçerli olsa da özellikle tavuk etinin iç kısmı bir çatal veya bıçak yardımıyla kontrol edilmelidir. Pişmiş tavuğun iç kısmı beyaz renkte olur.

Buğulama: Doğrayıp buğulama tenceresine attığınız sebzeler, yoğunluklarına göre yaklaşık 6-10 dakika içinde lezzetli bir yemeğe dönüşür. Örneğin, brokoli yaprakları 6 dakikada pişerken, bebek patateslerin buğulama süreci 15-20 dakika sürebilir.

PRATİK ÜRÜNLER:

-Limon: Doğranmış kırmızı soğan, salatalık ve rendelenmiş havucu, limon sayesinde hızlıca turşu tadına getirebilir ya da çorbalarınıza limonla aroma katabilirsiniz.
-Parmesan Peyniri: Pişirilmiş sebzelerin üzerine rendelenebilir, kızartılmış ekmek parçalarıyla karıştırılabilir, yumurta veya yeşil salataların üzerine serpiştirilebilir.

-Makarna: Çorbalara ekleyebilirsiniz. Bir öğünde bitiremediğiniz makarnaları çırpılmış yumurta ve rendelenmiş parmesan ile karıştırıp 200 derecede üstü kızarana kadar pişirebilirsiniz.

-Soğan: Karamelize edilip tahıllarla karıştırılabilir. Turşu yapmak için sirkeyle marine edilebilir.

-Sarımsak: Lahana salatalarının vazgeçilmezi olan salata soslarını hazırlamak için tuzla birlikte dövülebilir. Fırınlanarak yemeklerin yanında servis edilebilir.

-Dondurulmuş Balık Fileto: Mayonez veya hardalla marine edilip fırınlanabilir, balık çorbası için küçük parçalar halinde kullanılabilir.

-Dondurulmuş Karides: Tavada pişirilip yeşilliklerle karıştırılabilir, çorbaya katılabilir ya da ızgara yapılıp üstünde limon suyu gezdirilebilir.

-Donmuş Sebzeler: Salçayla pişirin; tahıllarla birlikte çorbaya ekleyin veya makarnayla tüketin.

-Tahıllar: Sebzelerle fırınlanabilir, çorbalara karıştırılabilir, yumurtaların içine eklenebilir.

BAZILARI HIZLI PİŞİRİLİR!
-Pratik denmesinin bir nedeni var.

-Poşe Yumurta: Mikrodalga fırına girebilen bir bardağın içine yumurtayı kırın ve üstüne yarım bardak kadar su ile tuz ekleyin. 60-90 saniye, istenilen ölçüde pişene kadar mikrodalgada pişirin.

-Fırında Patates: Bir patatesin üzerinde çatal yardımıyla delikler açın. Patatesi mikrodalgaya alıp 10 dakika kadar yumuşak hale gelinceye dek pişirin.

-Fırında Somon: Somon filetoyu mikrodalgaya girebilen bir tabağa alın ve baharatlarla süsleyin. Plastik bir kapağı üzerine kapatın, kapak balığa değmemeli. 3 dakika boyunca arada kontrol etmek şartıyla pişirin.

Daha fazla pratik tarif için www.beyzayalav.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Herkese sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum