Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Meyveler arasından neden ananası seçmeliyiz?

12 Temmuz 2021 - 11:06

Herkese merhabalar. Bu hafta çok faydalı bir meyvemiz olan ananası konu alacağız.  Yazımı kaleme alırken çok sevdiğim stajyer diyetisyenim Sevil Köseoğlu’na katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

Ananas inanılmaz lezzetli, sağlıklı ve tropikal bir meyvemizdir. Bu popüler meyve, besinler, antioksidanlar, iltihap ve hastalıklarla savaşabilen enzimler gibi diğer yardımcı bileşiklerle doludur.
 Ananas ve içerisindeki bileşiklerin, sindirime yardımcı olmak, bağışıklığı arttırmak ve ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmak gibi birçok sağlık yararı vardır.

 Ananasın Faydaları Nelerdir?

  • Besinlerle doludur.
Ananasların kalorisi düşüktür ancak inanılmaz derecede etkileyici bir besin profiline sahiptir.
Ananas ayrıca eser miktarda A ve K vitaminleri, fosfor, çinko ve kalsiyum içerir.
 Özellikle C vitamini ve manganez açısından zengindirler ve günlük tavsiyelerin sırasıyla %131 ve %76'sını sağlarlar.

 C vitamini büyüme ve gelişme, sağlıklı bir bağışıklık sistemi ve diyetteki demirin emilimine yardımcı olmak için gereklidir. Bu arada manganez, büyümeye yardımcı olan, sağlıklı bir metabolizmayı koruyan ve antioksidan özelliklere sahip doğal olarak oluşan bir mineraldir.


 
  • Ananas düşük kalorili ve karbonhidratlıdır

Ananas, lezzetli tadı ve düşük kalorili tatlılığı nedeniyle harika bir atıştırmalıktır. Bir dilim ananas sadece 49 kalori içerir ve bunun sadece yüzde dördü karbonhidrattır.
 
  • Bromelain enzimler içerir ve abdominal çevredeki yağı hedefler.

 Ananas, vücuttaki protein moleküllerini parçalamaya yardımcı olan bir proteolitik enzim olan bromelain içerir. Bromelain ayrıca genel vücut yağını yakmaya yardımcı olan lipolitik ve proteolitik etkilere sahiptir. Ancak diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birleştirildiğinde özellikle bel çevresindeli yağ yakımını hedefler.
 
  • Sindirime yardımcı olur

 Ananasın içindeki bromelain, protein moleküllerini parçalayarak ve besin emilimini artırarak sindirimi destekler. Uygun sindirim bu ekstra kiloları kaybetmenize yardımcı olabilecek metabolizmayı artırır. Ayrıca, şişkinliği azaltmaya da yardımcı olur.
 
  • Lif yüklüdür

 Ananas, sizi uzun süre tok tutarak ve tokluk hissi uyandırarak kilo vermenize yardımcı olan hem çözünür hem de çözünmeyen lifler içerir.
 
  • Hastalıklarla savaşan antioksidanlar içerir.

 Ananas, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi kronik hastalık riskini azaltabilecek iyi bir antioksidan kaynağıdır.
 Ananas sadece besin açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı antioksidanlar yüklüdür. Antioksidanlar, vücudunuzun oksidatif stresle savaşmasına yardımcı olan moleküllerdir. Oksidatif stres, vücutta çok fazla serbest radikalin bulunduğu bir durumdur. Bu serbest radikaller vücudun hücreleriyle etkileşime girer ve kronik iltihaplanma, zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve birçok zararlı hastalık ile bağlantılı hasara neden olur.

 Ananas özellikle flavonoidler ve fenolik asitler olarak bilinen antioksidanlar açısından zengindir.
 
  • Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
             Kanser, kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterize kronik bir hastalıktır.
 Progresyonu genellikle oksidatif stres ve kronik inflamasyon ile bağlantılıdır.
Birkaç çalışma, ananas ve bileşiklerinin kanser riskini azaltabileceğini göstermiştir. Bunun nedeni, oksidatif stresi en aza indirebilmeleri ve iltihabı azaltabilmeleridir.
 
  • Bağışıklığı arttırır, enflamasyonu azaltır.

 Ananas yüzyıllardır geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur.

 Toplu olarak bağışıklığı arttırabilen ve iltihabı baskılayabilen bromelain gibi çok çeşitli vitaminler, mineraller ve enzimler içerirler.

 Dokuz haftalık bir çalışmada, 98 sağlıklı çocuğu ananassız, biraz ananaslı (140g) ve bol miktarda ananas (280g) ile 3 farklı grupta besleyerek, bunun bağışıklıklarını güçlendirip güçlendirmediğini görmek için çalışmalar yapılmış.

 Ananas yiyen çocukların hem viral hem de bakteriyel enfeksiyon riski önemli ölçüde daha düşüktür. Ayrıca, en fazla ananas yiyen çocukların diğer iki gruba göre dört kata yakın hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerine (granülositler) sahip olduğu görüldü.

 Başka bir çalışma, sinüs enfeksiyonu olan çocukların, standart bir tedaviye veya ikisinin kombinasyonuna kıyasla, bromelain takviyesi alırken önemli ölçüde daha hızlı iyileştiğini buldu.
 
  • Ananasın anti-inflamatuar özellikleri, yaygın artrit tiplerine sahip kişilerde kısa süreli semptomlarda rahatlama sağlayabilir.

  • Ameliyat veya Yorucu Egzersiz Sonrası İyileşmeyi Hızlandırabilir.

 Ananasın içindeki bromelain, ameliyattan sonra oluşan iltihaplanma, şişme, morarma ve ağrıyı azaltabilir. Bromelain'in antienflamatuar özellikleri, doku iltihabını azaltarak yorucu egzersizden sonra iyileşmeye de yardımcı olabilir.

 Bu büyük ölçüde bromelainin anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Birkaç çalışma, bromelainin, ameliyattan sonra sıklıkla meydana gelen iltihaplanma, şişme, morarma ve ağrıyı azaltabileceğini göstermiştir. Ayrıca inflamasyon belirteçlerini azalttığı görülüyor.
 
  • Ananas Spor Sonrası Kas Ağrısını Azaltır ve Kasları Güçlendirir.

 Yorucu egzersiz sonrası kas dokusunda ağrı olabilir. Etkilenen kaslar çok fazla güç üretemez ve üç güne kadar ağrır. Bu sebeple spor sonrası ananas tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
 
  • Lezzetli ve Diyete Eklemesi Kolay.

 Ananas tatlıdır, kullanışlıdır ve diyetinize dahil edilmesi kolaydır. Taze, konserve veya dondurulmuş olarak satılır. Ananas tek başına, smoothielerde, salatalarda ve detox sularımızda kullanılabilir.

 Ayrıca birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflerim için www.beyzayalav.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum