Sarıgedik'ten İYİ Parti'ye 'Merkez sağ' eleştirisi

Son genel seçimlerde İYİ Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı olan kentin sevilen simalarından Emre Sarıgedik, sert sözlerle parti yapılanmasını eleştirdi

Sarıgedik'ten İYİ Parti'ye 'Merkez sağ' eleştirisi
16 Ağustos 2023 - 14:17
İYİ Parti'nin merkez sağ çizgisinde olduğu inancıyla son seçimde hareket ettiğini belirten İzmir’deki cemiyet hayatının öncülerinden Küçük Kulüp Derneği Başkanı Emre Sarıgedik, “Dedem merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in a takımındaki bürokratlarından biriydi. Büyük amcamız da Adalet Partisi ve Anavatan Pratisi’nden yıllarca belediye başkanlığı yaptı. Ben küçük yaşlarda Demokrat Parti ve Anavatan Partisi'nin yani merkez sağ siyasetin içinde önemli görevler alarak yetiştim. Bugüne kadar sivil toplum kuruluşlarında görev alarak halkımıza hizmet etmeyi tercih ettim. İYİ Parti kurulduğu dönemde Genel Başkan Meral Akşener'in merkez sağ siyaset söylemleri nedeniyle kendime yakın hissettim. Demokrat Parti ve Anavatan Partisi’nden sonra ilk kez merkez sağ çizgisinde olacağı inancıyla İYİ Parti’ye oyumu verdim. Değerli aile büyüğümüz Orman eski Bakanı Hasan Ekinci’nin teşviki ile son seçimlere az bir süre kala İYİ Parti İzmir Milletvekili Aday Adayı oldum” dedi.  

“MERKEZ SAĞIN KALESİ”

İzmir'in merkez sağın kalesi olduğuna dikkat çeken Sarıgedik, “Kentimizin solun kalesi olduğunu iddia edenler büyük bir yanılgının içinde. Türkiye, serbest ve adil koşullardaki 1950 yılındaki genel seçimlerde İzmir halkı, %56.7 gibi yüksek bir oranla Demokrat Parti’yi desteklemiş, DP’ye iktidar yolunda en büyük desteği veren illerden bir tanesi olmuştu. 1954 ve 1957 seçimlerinde de bu eğilim devam etmiş, İzmir halkı DP’ye yüksek oy oranlarıyla destek vermiştir. İzmir, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonraki süreçte de merkez sağ partilere destek vermeyi sürdürmüş, 1961, 1965 ve 1969 yıllarındaki genel seçimlerden, DP’nin ardılı olarak kurulan Adalet Partisi (AP) birinci olarak çıkmıştır. Hatta 27 Mayıs darbesinden sonra düzenlenen ve ülke genelinde asker destekli olarak yoğun bir CHP propagandasının gerçekleştirildiği şartlarda, AP tek başına % 55 oy alırken, diğer sağ partilerin oy oranları da katıldığında sağ partilerin toplam oy oranı %60’ı buluyordu. Daha sonraki seçimlerde de zaman zaman kent merkez sağ tercihlerini ortaya koydu. İzmir’de AK Parti karşıtı olan merkez sağ seçmen yıllardır CHP’ye oy vermektedir. Bunu doğru analiz edemeyenler yanlış yorumlarda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“FIRSATI TEPTİ”

Merkez sağ beklentilerini karşılayamamasının İYİ Parti’yi son seçimde hüsrana uğrattığını savunan Emre Sarıgedik, “Son seçim İYİ Parti’nin çizgisini belirleme ve merkez sağ seçmeni kucaklaması adına büyük bir fırsat sundu. İYİ Parti merkez sağ seçmeni kendisine çekebilirdi ama yapamadı. Merkez partisi olarak ideolojisiz, kafası karışık bir görüntü verdi. MHP'nin milliyetçi çizgisine benzer bir yönde mi, yoksa merkezde mi yer alacağı konusunda kararlılık gösteremedi. Merkez sağın bir dönem hakim olduğu ve bir boşluğun meydana geldiği coğrafyada etkili olabilirdi. Seçmen halen partide bir kimlik çalkantısı olduğu görüşünde. İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İzmir Milletvekili Ümit Özlale gibi merkez sağ görüşteki aday sayısı arttırılmalıydı. Ben de merkez sağ çizgiden gelen biri olarak MHP'den ayrılanların yoğunlukta olduğu yapılanmada malesef yer bulamadım. Benim gibi hiç bir merkez sağ temsilciside bulamazdı. MHP’den ayrılanların oluşturduğu teşkilatta yapılan ön seçim veya temayülden hiç bir merkez sağ temsilcisinin de çıkabilmesi mümkün değil. Parti bu yapılanmayı dikkate alarak seçmenin oy vereceği adayları önceleyerek seçime girseydi başarı elde edebilirdi. Merkez sağ boşluğunu ne İzmir’de nede başka bir ilde İYİ Parti değerlendirememekle büyük bir fırsatı adeta tepdi.” şeklinde konuştu. 

"SEÇİMLER BİTMEDEN KONUŞMAK DOĞRU OLMAZDI"

İYİ Parti'ye yönelik düşüncelerini açıklamak için Ağustos ayını özellikle beklediğini belirten Sarıgedik, "Eğer tespitlerimi seçimden önce açıklasaydım yanlış anlaşılabilir ve partiye zarar gelebilirdi. Dolayısıyla fikirlerimi açıklamam adına basınımızdan gelen birçok röportaj talebini reddettim. Geldiğimiz noktada genel seçimler geride kaldı ve sonbahar ile birlikte yerel seçim havasına gireceğiz. İki seçimin ortasında konuşmamın en büyük sebebi de, genel seçimlerden gerekli mesajlar çıkarılarak yerel seçime gidilirken parti yönetiminin merkez sağ değerleri göz önünde bulunduracağına yönelik umudumdur." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum