İzmir'in ilçe belediyelerinde değişim sesleri...

CHP Kurultayı sonrasında İzmir siyaseti, yerel seçime giderken birkaç hafta önce kimsenin tahmin etmediği isimler ve yoğun kulis trafiğiyle, hareketli günler yaşıyor. Kulisler Balçova'da Çalkaya ailesinin artık siyaset sahnesinde geri plana düşeceğini söylerken, Karabağlar, Kemalpaşa, Narlıdere, Bayraklı, Bornova, Karaburun gibi ilçelerde de değişim çanları çalıyor.

İzmir'in ilçe belediyelerinde değişim sesleri...
20 Kasım 2023 - 12:19

İzmir siyasetinde dengeler CHP Kurultayı ile birlikte alt üst oldu. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gibi isimlerin yoğun desteğine rağmen Kemal Kılıçdaroğlu'nun, genel başkanlık yarışında Özgür Özel'in gerisinde kalması, kent siyasetinde yeni bir dönem başlatacağa benziyor.

(Tunç Soyer ve Buğra Gökçe)

BÜYÜKŞEHİR'DE İPLER ÖZEL'İN ELİNDE

Sadece birkaç hafta önce Tunç Soyer'in yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılırken, bugün aynısını söylemek çok da mümkün değil. Soyer'in koltuğu için ön seçimli ya da ön seçimsiz olarak birden çok adayın olduğunu söylemek mümkün. Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği göreviyle kente gelen Buğra Gökçe'nin bu kez başkanlık koltuğuna aday olarak gelme ihtimali kulislerde en çok konuşulan ihtimal olarak göze çarpıyor. Musa Çam, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır gibi parti içinde vekillikten, genel sektererliğe ve il başkanlığına kadar farklı görevlerde bulunmuş isimler de kulislerde yoğun olarak konuşuluyor. En düşük ihtimalse Selin Sayek Böke'nin İzmir'e gelmesi...


(Ayhan Kindik)

BALÇOVA'DA DEĞİŞİM KAÇINILMAZ

2004 yılında Mehmet Ali Çalkaya tarafından yönetilmeye başlanan ve son yerel seçim öncesi Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığının YSK tarafından reddedilmesi üzerine Fatma Çalkaya'nın belediye başkanı olduğu Balçova'da kulisler değişimin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Bu duruma en büyük delil olarak da, metropol bir ilçe olan Balçova'da belediye hizmetlerinin yetersizliği, Mehmet Ali Çalkaya'nın geçmiş dönemde CHP Balçova İlçe Başkan Yardımcılığı yapmış olan Ayhan Kindik'i darp etmesi, Balçova'daki bir parti toplantısında Yüksel Çakmur'a karşı agresif tavırları gösteriliyor. Çalkaya ailesinin tabir-i caizse hüküm sürer hale geldiği ilçede, adaylık için bir isimse gizli forvet olarak gösteriliyor. Sanayici ve sendikacı kimliğinin yanında CHP siyasetinin tanınan ismi Ayhan Kindik'in bu dönem ilçede şansı yüksek görülüyor. Kindik'in CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e yakınlığı ve doğu kökenli seçmenden, milliyetçi odaklı seçmene kadar farklı gruplarla teması, önümüzdeki günlerde kendini aday adaylığı açıklaması olarak gösterebilir.


(Tacettin Bayır)

METROPOLDE YARIŞ KIZIŞTI

İzmir'in Buca ile birlikte en büyük iki ilçesinden biri olan Karabağlar da, CHP Kurultayı ile birlikte silbaştan olan ilçelerden biri oldu. Soyer ekibinin İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya'yı daha önce de belediye başkan adayı yapmak istediği ilçede Muhittin Selvitopu'nun yerine Kadir Sinan ismi, kulislerde dolaşıyor. Ayrıca Polat Manduz, Bedri Serter ve ön seçim olması durumunda Tacettin Bayır da bu dönem Karabağlar'ı isteyen isimlerden.

BORNOVA'DA DEĞİŞİM TERSTEN Mİ OLACAK?

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ'un koltuğu için en dikkat çeken iki aday, daha önce ilçeyi yönetmiş olan Kamil Okyay Sındır ve Olgun Atila. Adaylık sürecinde Sındır'ın genel merkez ve ön seçim kartını elinde tuttuğu bilinirken, Olgun Atila ise ilçede STK ve kanaat önderlerinden destek almaya çalışıyor. Öte yandan Kemalpaşa'da küçük bir oy farkıyla seçimi kazanan Rıdvan Karakayalı'nın bu dönem değişimden nasibini alacak belediye başkanlarından olması beklenirken, Narlıdere'de Ali Engin ve Bayraklı'da Serdar Sandal gibi Kılıçdaroğlu'na yakın belediye başkanlarının bu dönem isminin çizileceği de yoğun kulis iddialarından.

KARABURUN'DA ÇUMÇUM SESLERİ

Daha önce CHP Karaburun İlçe Başkanlığı yapan ve sonrasında belediye başkanlığı için de yola çıkmış olmasına rağmen aday gösterilmeyen Bülent Çumçum, CHP'deki değişimin ardından parti içindeki gücünü ve etkisini arttıran isimlerden oldu. Çumçum'un ismi metropolde Özel adına aday belirleme çalışmasında geçerken, sürecin sonundaysa Karaburun'dan belediye başkanlığına aday gösterilebileceği konuşuluyor. Göreve geldikten sonra birçok skandal ile anılan mevcut belediye başkanı olan İlkay Girgin Erdoğan'ın ise ikinci dönemi görmesi mümkün gözükmüyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum