Cevdet Yılmaz'dan asgari ücret ve KKM açıklaması

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret ile memur ve emekli maaş zamlarına ilişkin konuştu. Yılmaz, KKM'yi ani bir şekilde bitirme perspektifleri olmadığını söyledi.

Cevdet Yılmaz'dan asgari ücret ve KKM açıklaması
27 Kasım 2023 - 16:20
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücret ile emekli ve memur maaş zamları hakkında konuştu.

“Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu” diyen Yılmaz, “Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret belirlenirken müzakerelerin üçlü mekanizmayla yürütüldüğüne işaret eden Yılmaz, “Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim” dedi.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMI
Yılmaz, emekli maaşlarına yönelik ocak zammına da değindi. Yılmaz şunları söyledi:

“Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı. Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.”

FEDAKÂRLIK İSTEDİ
Ücret zamlarına ilişkin değerlendirme yapan Yılmaz, “Enflasyonla mücadele, toplumsal fedakarlık da gerektiriyor. Sosyal medya veya başka mecralarda gerçeklerden kopuk algı oluşturulması, kalıcı refah artışı getirmiyor. Denge çok önemli. Belli bir kesime zam yapıp diğerlerine yapılmazsa denge bozuluyor. Adaleti sağlamalı, kaynaklarımızı denge gözeterek kullanmalıyız.” dedi.


“ANİ BİR ŞEKİLDE KKM’Yİ BİTİRME PERSPEKTİFİ YOK”
Kur korumalı mevduatla ilgili konuşan Yılmaz, 17 Kasım itibariyle hesapların 640 milyar lira azalarak 2 trilyon 768 milyar lira olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Kur korumalı mevduat, uygulamaya girdiği gün için ihtiyaçtı. O günlerde devreye girmeseydi üstlendiğimiz maliyet daha yüksek olabilirdi. Geçici bir adım olarak görüldü ve o konuda kanuni düzenleme de geçici yapıldı. Aşamalı bir şekilde buradan çıkıyoruz. Bunu da döviz kuru piyasasında sorun yaratmadan yapıyoruz. Ani bir şekilde kur korumalı mevduatı bitirme gibi bir perspektifimiz yok.” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum