Büyükşehir yarışı nefes kesiyor...

45 milyar TL 2024 bütçesi ve 35 bine yakın çalışan... Türkiye’nin en büyük koltuklarından birinin başına geçmek için İzmir’de kıran kırana bir mücadele yaşanıyor. Soyer, Gökçe, Batur, Atila, Bayır, Çam, Tugay, Sertel... Hedef ortak ama sonuca sadece bir kişi ulaşabilecek.

Büyükşehir yarışı nefes kesiyor...
02 Ocak 2024 - 09:35

İzmir Sıcak Haber / Yerel seçimler için aday belirleme takviminde son viraja girilmişken, İzmir’de kıran kırana bir rekabet yaşanıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, görevini bir dönem daha sürdürebilmek için yoğun çaba sarf ederken, Soyer’in karşısında CHP bürokrasisinin en tanınmış birkaç isminden biri olan Buğra Gökçe, İzmir yerel yönetimlerinin en uzun soluklu başkanı Abdül Batur, aday adayı olmasını Özel’in istediğini açıklayan Cemil Tugay, yarışın genç ismi Olgun Atila, ön seçim isteyen Tacettin Bayır ve Atila Sertel yer alıyor.

KIRILMA ANI KURULTAY OLDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için CHP içinde bu kadar çok sayıda iddialı adayın olması bir tesadüf değil. Parti içindeki adaylık yarışı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özgür Özel karşısında kurultayı kaybetmesiyle başladı. Kurultay öncesinde İzmir denklemine bakıldığında ilçe kongrelerini kazanan ve il kongresinde de muhalif isimlerin listeye tabir-i caizse burnunu bile sokmasına şans tanımayan Soyer ekibi, kurultayda da Kemal Kılıçdaroğlu’na tam destek açıklamasında bulunmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel yönetim gücüyle Kılıçdaroğlu’na verdiği destek ve delege üstündeki hakimiyeti, Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesiyle adeta rüzgarın tersten esmesiyle sonuçlandı.

ÖZEL, BİR TÜRLÜ SOYER’İ AÇIKLAMADI

İstanbul ve Ankara’da İmamoğlu ile Yavaş’ın yeniden aday gösterileceğini açıklayan, Aydın’da Çerçioğlu’nu öven CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir’e ilişkinse göreve geldiği günden itibaren mesafeli durdu. İzmir için kamuoyu yoklaması ve memnuniyet anketi yapılacağını söyleyen Özel, Soyer’e açıktan karşıt bir görünüm sergilemese ve yan yana fotoğraf verse dahi, destek niteliği taşıyan hiçbir ifade de kullanmadı. Durum böyle olunca İzmir’deki aday sayısı da yüksek oldu.

SOYER NE YAPACAK?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu tarihten itibaren özellikle yerel muhalefet tarafından çok yoğun eleştirilerin odağında olan, milli olmamakla itham edilen, Köy-Koop üstünden polemiklerin hedefi haline gelen Başkan Soyer, şu günlerde kendini vaatlerinin yüzde 87’sini yapmış olmakla ve raylı sistem projeleriyle savunarak, bütünleştirici mesajlar vemeye çalışıyor. Soyer her ne kadar projelerinin çok büyük bir kısmını yaptığını belirtiyor olsa da, Alsancak Garı ve Basmane Garı önünde trafiğin yerin altına alınması gibi vadedilmiş projelerin başlamayışı, Onat Tünelleri ile trafiğin rahatlatılmasına yönelik çalışmaların yavaş ilerleyişi, Kocaoğlu döneminden kalan Opera Binası projesinin tamamlanmayışı gibi konular, Başkan Soyer’in önüne çıkıyor. Ayrıca kentte sık sık başarı olarak gösterilen altyapı çalışmalarının da sokaktaki karşılığı, belediyedeki beklentiyle örtüşmüyor. Dolayısıyla da Soyer’in işi zor görünüyor.

GÖKÇE’YE AĞIR SALDIRILAR

Siyasete resmi olarak girişinin üstünden sadece bir ay geçmesine rağmen, belki de görevdeki bir belediye başkanı kadar eleştirilen Buğra Gökçe, CHP İzmir İl Başkanlığı önünde adaylık açıklaması sırasında protestoyla karşılaşan tek aday adayı oldu. Hatta ve hatta, protestocunun bir gazeteye konuşturulduğu da unutmamak gerekiyor. 2014 yılında Fen İşleri Daire Başkanı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapmaya başlayan ve 2017 yılından 2022’nin ortasına dek İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olarak görev yapan Buğra Gökçe, İzmir’de ithal aday olmakla, hatta torpilli aday olmakla itham edildi. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Buğra Gökçe’nin gündemiyse bu eleştirilerin çok dışında. Önceliği deprem riski, trafik sorunu ve mali disiplin. Yine de Gökçe için şu anda kentte en büyük sorun, Özgür Özel ve İmamoğlu arasında körüklenmeye çalışılan yapay bir gerilime taraf gösterilip buradan yıpratılmaya çalışılıyor olması.

BATUR SON DAKİKA GOLÜ ATTI

CHP Kurultayı öncesinde “Bir oyum var o da Kılıçdaroğlu’na diyerek vefa vurgusu yapan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kurultaydan bir gün önce Özgür Özel ile birlikte hareket eden İzmir Milletvekili Deniz Yücel ile bir yemek masası fotoğrafında yer alarak parti içindeki değişim trenine son anda binen belediye başkanı oldu. Geçmişte de Büyükşehir için yola çıkan ama hedefine ulaşamayan Batur, bu kez kendini daha iddialı bir noktada konumlandırmış durumda. Hatta kulislerde Soyer ve Gökçe cephelerinde yaşanabilecek herhangi bir olumsuz gelişmenin doğrudan Abdül Batur’a yarayacağı konuşuluyor. İzmir’in tecrübeli başkanı yıllar içindeki yerel yönetim deneyimini bu kez büyükşehir ile taçlandırabilir mi? CHP içindeki dengelere kalmış... Batur için CHP Genel Merkezi’nde çalışacak tepe isim CHP Sözcüsü Deniz Yücel olsa da, Yücel’in diyalogları ve unvanının ne oranda uyumlu olduğunu süreç gösterecek.

ATİLA’NIN HATASI...

Büyükşehir için yola çıkan en genç isim Olgun Atila... Bornova Belediye Başkanlığı döneminde Naldöken, Pınarbaşı ve Doğanlar’da kültür merkezleri inşaatlarına başlayıp başarıyla tamamlayan. Down Kafe ile gönüllere dokunan bir Olgun Atila’yı hep birlikte izlemiştik. Atila’yı CHP siyasesinde yükselten Aziz Kocaoğlu’nun parti üst yönetimindeki değişim seslerini desteklemesiyle birlikte Olgun Atila için de siyasi kader bir anda değişti. Bornova’da bir kez daha aday gösterilmeyi bekliyor olmasına rağmen aday gösterilmeyen Atila, yerel seçim düzlüğüne girilirken CHP İzmir’in karar vericilerinden Mahir Polat ile yakınlaşarak Kılıçdaorğlu’nu destekleyenler arasına girdi. Belki de sadece yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu söyleyerek yola devam etseydi, daha farklı bir noktaya gelecek olan Atila, bu hatasının sonrasında bundan sonra siyasette nasıl bir yer alacak. İşte bu merak konusu... Yine de net bir şekilde ifade edilmeli ki, belediye başkanlığı döneminde kavgadan değil, uzlaşmadan ve iyi ilişkilerden taraf bir yapı göstererek kent genelinde iyi bir izlenim bırakan Olgun Atila, sokakta sevilen bir isim olarak yoluna devam ediyor.

TUGAY’IN CESARETİ...

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi için yola çıkışı, siyasette en garipsediğim olayların başında geliyor. CHP Kurultayı öncesinde, yeni dönemde olmayacağına kesin gözüyle bakılan ve Karşıyaka gibi bir ilçenin dümeninde olmasına rağmen tartışmalı bir performansla anılan Tugay’ın, Özgür Özel’e verdiği destekle birlikte Karşıyaka’yı bir dönem daha elde edeceğine tüm kulisler hemfikirdi. Belki yine de öyle olacak ama tüm bunlarla birlikte Tugay’ın Büyükşehir adaylığı bu dönemin en garip adaylıklarından olarak görülüyor.

VEKİL ADAYLAR...

CHP içinde adaylığını en net dile getiren isimlerden olan Tacettin Bayır, bulunduğu her platformda, “Örgütümüze soralım” diyerek bana göre adaylık sürecini çok tutarlı bir duruşla götürüyor. Büyükşehir olmasa bile belki bir ilçe belediye başkan adaylığıyla görebileceğimiz Tacettin Bayır, tutarlı duruşuyla partililere ses olarak yarışa bana göre renk katıyor. Tabii Bayır ile birlikte aynı fikri savunan Musa Çam'ı da bu konuda es geçmek haksızlık olur. Siyasi yaşamı boyunca sokak siyasetini savunan ve bu şekilde hareket eden Çam da ön seçim istiyor.

Son olarak Atila Sertel... Aday adayları içinde en sönük süreci yaşayan Sertel, Göztepe ve Eskişehirspor’un Süper Lig yarışında, Eskişehirspor maçına giderek aslında ne oranda İzmir sevdalısı olduğunu yıllar önce göstermiştir. Dolayısıyla İzmirliler bu vakayı henüz unutmamışken, böylesi bir adaylık çok da heyecan yaratmıyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum