Tatil yapmak isteyen terleyecek

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, vatandaşlar da tatil planlarını yapmaya başladı. Bu yıl tatil nerede yapılırsa yapılsın en önemli gündem maddesiyse fiyatlar olacak.

Tatil yapmak isteyen terleyecek
26 Haziran 2023 - 14:21 - Güncelleme: 26 Haziran 2023 - 14:35
Berkay Canseven / İzmirSıcakHaber

Havaların ısınması ve turizm sezonunun açılması, tatilcileri hareketlendirdi. Yıl boyunca çalışan ve yorgunluğunu atmak isteyen vatandaşlar, turistik bölgelerin fiyatlarını araştırırken, cep yakan fiyatlarla karşılaştı. Peki pandemi sonrasında yeniden eski gücüne kavuşmaya çalışan turizm sektörü, ekonomik veriler ve enflasyondan nasıl etkilenecek, vatandaş tatil yapabilecek mi? Otel işletmecisi ve tur acentesi sahibi Bircan Tağıl ile turizmin 2023 sezonunu konuştuk.

Pandemi sonrasında turizm, istenilen seviyeye ulaştı mı?
Aslında henüz istenilen seviyede değil, bunun için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Pandeminin seyahatle ilgili çok ciddi bir etkisi oldu insanlar uzun bir süre eve kapandılar bunun sonucu olarak gezmeye, yeni yerler görmeye ihtiyaç duydular bu konuyla ilgili birçok yeni projeler oluşturuldu ama henüz salgın korkusundan kurtulabilmiş değiliz Hala Tedirginiz, Hala Covid vakaları az da olsa gündeme geliyor Covid önlemleri hala devam ediyor.

“Şehir merkezi kaotik bir hal aldı”

İzmir turizmini istenilen seviyeye getirebilmek nasıl çalışmalar yapılmalı?
Bu konuyla ilgili biz turizmciler hep aynı şeyleri konuşuyoruz, birçok proje İzmir turizmini geliştirmek için masaya yatırıldı, kurumlar el ele verdi ve birçok çalışma yapıldı, zaten ilçelerimiz turizm konusuyla çok haşır neşir ancak artık şehir merkezlerinde eskisi gibi turist görmek pek mümkün değil çünkü şehir merkezleri çok kalabalık ve kaotik bir hal aldı. Akdeniz çanağındaki ülkeler bizden daha avantajlılar ve gerçekten büyük rakiplerimiz, evet deniz güneş kum çok güzel ama bunlara sahip diğer ülkelerde bu pastadan pay alınca biz de dilimi biraz kaptırıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in İzmir turizmini geliştirme çabasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Her adım güzel, her adım takdire şayan, her adım alkışlanmalı, yeterli olup olmadığı tartışılabilir ama her şeyin kendi içinde dinamikleri var, parametreleri var. Bu sadece Tunç Soyer’in sorumluluğu değil. Bugünden yarına olacak bir şey değil, bu süreç gerçekten çok uzun hemen çözümlenemez. Tunç Başkan ya da başka bir başkan fark etmez, bu konuyla ilgili zaman gerekmektedir. Turizm sektörünün sonu yok, turizm sektörü her zaman yenilik ister. Çok güzel adımlar atıldı kruvaziyer koyuldu, gemi koyuldu ve bazı tur seferlerinin önünü açtı Flamingolarımız da var bunlar gerçekten çok güzel işler ama söylediğim gibi
bir anda olacak şeyler değil zamana ihtiyaç var.


“Fiyatlar çok yüksek”

İzmir’i bu yaz nasıl bir turizm sezonu bekliyor?

Bu yaz turizm bizim adımıza Temmuz Ağustos aylarında güzel olacak. Temmuz Ağustos ayları dışında dolu bir sezon beklemiyorum çünkü gerçekten fiyatlar çok yüksek 4 kişilik bir ailenin 4-5 gün tatil yapması çok ciddi rakamlara tekabül ediyor o nedenle otellerde çok keyifli bir tatil yapılacak gibi görünmüyor. Belirli bir kitle var o kitle hep tatil yapıyor ve yapmaya da devam edecek. Ülkemizin tadını çıkaracaklar ve çok güzel bir tatil yapacaklar ancak bu orta halli aileler için pek mümkün gözükmüyor ekonomik anlamda biraz sıkıntıya girecekler.

“Vizesiz yerlere ilgi var”
Seyahat etmeyi seven vatandaşların yurt dışı ve yurt içi olarak özellikle tercih ettikleri bir yer var mı?

Vatandaşlarımızın ciddi bir şekilde vize sorunu var. Hemen hemen çoğu Avrupa ülkesiyle vize anlamında büyük sıkıntılar yaşıyoruz, bu yüzden vatandaşlar da genel olarak vizesiz yerlere gitmeyi tercih ediyor. Vizesi olan vatandaşlar zaten gidiyorlar ama özel olarak uzak doğu ve Mısıra daha büyük bir ilgi var

Son dönemde Mısır’a artan ilgilinin sebebi sizce nedir?

Başta vizenin kaldırılması çok büyük bir etken ama her zaman cazibe alanları değişebilir. Bir zamanlar Karadağ'a çok büyük bir ilgi vardı. Mısır hep merak edilen gizemli olan bir yerdi ve vize de kaldırılınca doğal olarak bir cazibe merkezi haline dönüştü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum