Türk astronot, uzayda Atatürk'ün sözünü hatırlattı

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı. Uzaydaki yolculuğu 36 saat sürecek olan SpaceX Dragon'un kapsülünün içinden görüntüler de geldi. Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü ise "İstikbal göklerdedir" oldu.

Türk astronot, uzayda Atatürk'ün sözünü hatırlattı
19 Ocak 2024 - 09:50
Ax-3 misyonunun üyesi olan Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu SpaceX'e ait uzay aracı, ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla fırlatıldı.

SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yola çıktı. 36 saat sürecek yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kenetlenme ise Cumartesi günü TSİ 13.15'te gerçekleşecek.

"İSTİKBAL GÖKLERDEDİR"

Uzaydan videolu mesaj gönderen Türk astronot Alper Gezeravcı'nın ilk sözleri ise "İstikbal göklerdedir" oldu.

Gezeravcı "İlk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda yüce Atamızın sözü ile bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü. İstikbal göklerdedir" şeklinde konuştu.

KAPSÜLDEN AYRILAN FALCON 9 İNİŞ YAPTI

Falcon 9 roketi de Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünü belirlenen yüksekliğe çıkardıktan sonra başarılı bir şekilde kapsülden ayrıldı. Kapsülden ayrıldıktan sonra inişe geçen Falcon 9, Kennedy Uzay Merkezi'nin doğusunda bulunan Cape Canaveral Üssü'ne başarılı şekilde iniş yaptı. Falcon 9'un Dragon kapsülünden ayrılmasının ardından devreye giren Merlin uzay boşluğu motoru, kapsülün ISS'e ulaşmasında kapsüle güç sağlayacak. Daha önce ABD yerel saatiyle 17 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum