Çiğli Meclisi'nde sevindiren karar Köyiçi Planları'na onay!

Çiğli Belediye Meclisi Ağustos Ayı toplantısında askıya çıkarılan Köyiçi Planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Utku Gümrükçü, “Yüzde 30 emsal artışı ile Köyiçi Planları konusunda hem bizim belediyemizde hem de Büyükşehir Belediyesinde oy birliği ile karar verildi. Hep birlikte tarihi bir karar verdik” dedi.

Çiğli Meclisi'nde sevindiren karar Köyiçi Planları'na onay!
02 Ağustos 2023 - 11:03

Çiğli Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısı Başkan Utku Gümrükçü yönetiminde gerçekleştirildi.Toplantının birinci birleşimine Köyiçi Planları damgasını vurdu.Geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçen ve askıya çıkartılan Köyiçi İmar Planlarına itiraz eden bazı vatandaşlar ile geçtiğimiz hafta bir toplantı gerçekleştiren Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, mecliste de konuyla ilgili bilgiler verdi. Gümrükçü, bir ilk gerçekleştirilerek yüzde 30 emsal artışı verildiğini ve bölgede rantsal değil kentsel dönüşüm olacağını vurguladı.

Hem Çiğli Belediyesi hem de İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde oy birliği ile planların kabul edildiğini ve tarihi bir karar olduğunun altını çizen Çiğli Belediye Başkanı  Utku Gümrükçü, Köyiçi hususunda hem bizim belediyemizde hem de Büyükşehir Belediyesinde oy birliği ile kara verdi. Tarihi bir karar verdik. Kentin daha iyi sosyal donatı alanına, yeşile sahip olması adına büyük bir çaba sarf ettik. Pandemi süreci, biraz planların meclise gelmesini uzattı ama hem İzmir hem de Kahramanmaraş Depremleri de bize Kentsel Dönüşüm, mekânsal dönüşüm ve bina güvenliğinin önemini de daha iyi gösterdi.  60 yıllık binalara sahip, Kemeraltı gibi bir ticaret merkezi olan ama köy gibi kalan o mahallemizin dönüşümü büyük önem arz ettiğini her zaman söyledik. Burada dönüşümün sağlanması demek hem Çiğli’nin marka değeri artacak hem de yaşam standartı artacak.  Büyükşehir Belediye  Başkanımız da teşekkür ederiz,  ciddi oranda bir emsal artışını da içeren imar planını Büyükşehir Belediyemiz kabul etti. Bu planın içerisinde geçmişte olduğu gibi mahalleyi tek parça ele alan değil, hem dokusunu hem bölgenin mikro ölçeklendirmesini hem de bir mahalleyi 19  parçaya bölerek dönüşümü hızlandıran ve 19 bölgedeki yurttaşların  yüzde yüz uzlaşama yani tam uzlaşı  ile  ve mülkiyetinde dağıtılmadığı, uzaklaştıkları anda emsal artışı da hak ettikleri  bir  dönüşüm metot oluşturduk” diye konuştu. Başkan Gümrükçü sözlerini şöyle sürdürdü;

“BİR KOMŞU DÖNÜŞÜM İSTEMEZSE DİĞER KOMŞU ENGELLENMİYOR”

100 metre kare alanı olan bir vatandaşın cebinden bir lira para çıkmadan 80 metre karelik dairesini kazanabildiği,  4 dairesi olanın dört dairesini de aldığı, dönüşüm maliyetlerini müteahhit ya da kuracakları kooperatif ile KDV avantajını da kullanabilecekleri, hatta bölgenin de ticaret bölgesi merkezi olması nediyle nedeniyle binaların zemin katına yapılan dükkânların da olası bir yükleniceye verildiğinde  metre karelerin bile büyüye bileceği vatandaşları da büyüten. Ortaklık payının yüzde 45 olmasına rağmen mevcut bölgede artık yapılan güncelleme ile bunun  yüzde 40’ı geçmeyeceği bir bölgeleme çalışması yaptık. Bir vatandaş dönüşmek istemiyorsa onun rızası olmadan evinden çıkartılamayacağı,  yani yıkılıncaya kadara içinde oturabilecekleri ama adaların bir diğerin de bir komşu  dönüşmek istiyorsa bunun önünde de bir engelin bulunmadığı bir sistem kurduk. Kapalı bir otopark, yeşil alan bir çarşı tüm sorunların da çözülebileceği bir revizyon imar planı yaptık.”

“EL BİRLİĞİ İLE BU UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

463 kişinin katılımı ile geçen hafta bir toplantı gerçekleştirdik, CHP’li, Adalet ve Kalkınma Partili Meclis üyelerimiz ve CHP Çiğli İlçe Başkanımız ile AK Parti Çiğli İlçe Başkanının da bulunduğu  bir toplantı da Köyiçi sakinleri ile buluştuk. Bu konuyu siyaset üstü gördük. Bilgi kirliliği yaratmaya çalışan bir yol izliyoruz.  Anayasal güvence olan mülkiyet hakkına dönüşmek istemezse bir kişi  kimse dokunamıyor bunları anlattık.  Dönüşmek istenin de engellenemeyeceği bir çalışma olduğunu anlattık. Bahçelik Bölgesi’ndeki yurttaşlarımızın bazı itirazları vardı ve onlarla birlik olduğumuzu her itirazı değerlendireceğimizi söyledik. Mal canın yongası kulaktan dolma konuşmalar olabiliyor,  kötü niyet yok ama olabiliyor. Bu Çiğli’nin kalbinin doğru atamasını sağlayacak, tıkanan damarlarının açılması için hayata geçen bir projedir.  Biz bu  uygulamayı umuyorum ki el birliği ile hayata geçireceğiz. “

EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALACAĞIZ”

 Biz aldığımız kararandan eminiz, yüzde yüz emin İzmir’e de örnek olacak bir çalışma . Çiğli’nin geleceğini tasarlamak noktasında yanlış bilgisi olanı doğru bilgilendirelim istiyorum ve meclis üyelerimden de ricam bu projenin  sahiplenilmesini  de istiyorum. İyi bir katılım oldu toplantıya ve iyi niyet olduktan sonra, mülkiyet hakkının da kimsenin elinden alınmayacağını doğru ifade ettikten sonra herkes ikna olur ve itirazlar da halledilince böylece emeklerimizin karşılığını alır ve dönüşüme başlarız diye düşünüyorum. Planlama müdürlüğümüz mesai saatinde herkese açık ve ben de vatandaşların doğru bilgi sahibi olması için sahada olmaya devam edeceğim. Tekrar toplantılar düzenleyeceğim.

AK PARTİLİ ASLAN: “NE BİZİM NE DE BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ’NÜN BİR RANT AMACI YOKTUR”

AK Partili Meclis Üyesi Nedim Aslan da Başkan Gümrükçü’nün arkasında olduklarını belirtti. Aslan, “ Burada size katılmamak mümkün değil. Bizler bu çabayı çok uzun süredir veriyoruz. Çiğli’nin en eski yerleşim bölgesi ama bugün durumu olduğu yerde eriyen bir yer. Ne Çiğli’nin merkezinde böyle bir yer olması ne onlara ne de bize fayda sağlamaz. Olduğu yerde sayan ve oldukça eskiyen binalar var. Bu yapılan çalışma Çiğli için yapılmıştır. Orada oturanların, ne bizim ne de Başkanımız Utku Gümrükçü’nün bir rant amacı yoktur.  Bu safiyane bir konudur ve Çiğli yararına yapılmıştır. Bunu vatandaş kendi başına yapmaya kalksa asla mümkün değildir. Çiğli Belediyesi burada çok emek verdi burada elbette sehven hatalarımız olabilir elbette bunları düzelteceğiz. Bu Çiğli için bir kurtuluştur. Orada oturanların dışında orada kimsenin bir metre kare alanı yoktur. Bu kentin yararına yapılan bir projedir. Allah muhafaza orada bir deprem olsa kimse bunun hesabını veremez bu iş doğru bir iş biz bu işi heba etmeyelim ve kurda kuşa da heba etmeyelim. Biz yanlış bir şey yapmadık Çiğli ve burada yaşayanlar için bir emek sarf ettik ve bu işin doğru olduğuna inanıyoruz. Muhtarlığın oraya, Büyük Çiğli Lisesi2nin oraya bir danışma noktası kuralım ve orada tüm vatandaşların aklında ne kadar kıymık varsa çeksin alsın başkanım. Yaptığımız uygulama çok basit bir şekilde anlatırsak  100 metre kare arsası olan bir vatandaşın inşaat emsal alanı 1.6 a  Ülkemizde yaşanan bu depremler sonrası Çiğli Belediyesi’nin talebi ve Büyükşehir’in oluru ile yüzde 30 emsal artış verildi. Yani mevcut 160 metre karelik alanı 208 metre kare inşaat alanına ortak kullanımı da alınca bu alan 260 metre kareye tekabül ediyor” dedi.

“EN KISA SÜREDE İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLECEK”

 Bir kez daha araya giren Başkan Utku Gümrükçü, “İzmir’de de örneği  yok, Bayraklı’da ada bazlı yüzde 30 emsal artış dışında bunu alan bir yer yok. Ataşehir’de de bunu Pazar yerinde yaptık doğru anlattık ve çok az itiraz aldık.  Köyiçi’nde Yüzde 15 verilen emsal artışı bizler yüzde 30’a çıkardık. Mesela bazı arkadaşlar 3 katlı binası 4 kata çıksın istiyor bu mümkün değildir. Bu yapılamaz bu olursa plan iptal olur. Bir daha anlatırız ve en kısa sürede bu itirazlar değerlendirilecek. KANER:

“MÜLKİYET HAKKI AZALIRKEN İNŞAAT HAKKI ARTIYOR”

 AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner, de Başkan Gümrükçü’ye destek oldu. Kaner,  P”lan yapmak zor iş ve her türlü görüş de önemli. Şehrin geleceğini planlayan askıya asılan planları doğru anlatmak lazım. Mülkiyet hakkı ile inşaat hakkı ayrımını iyi anlatmak lazım. 100 metre kare tapulu alanın var ve biz de diyoruz ki yüzde 30 mülkiyet hakkın azalacak deyince korkuyor ama imara açılan yerde mülkiyet hakkı azalırken inşaat hakkı kazanırsınız. Dolayısıyla şehrin içindeki mülkiyet hakkı kısıtlanır ama inşaat alanı artar biz bunu anlatamıyoruz diye düşünüyorum. Bizim inşaat alanın değerinin arttığını anlatmamız lazım. İkinci kaygı da benim bağımsız bir parselim var ve kimseye bir şey sormak değilim diyor ama planın uygulanması için ada bazında yüzde yüz uzlaşı lazım. Bağımsız mülkiyet hakkının getirdiği bağımsız karar alma hakkının menfaat birliğine denk geldiğini anlatmamız lazım. Ortak muhafakatnameden korkuyorlar, bunları sahada güzelce anlatırsak böylece itirazlar da çözülür. Bize bu konuda da ne görev verirseniz yapmaya da hazırız. Bunun dışında da bir katkı koymamız gerekirse koymaya da hazırız” diye konuştu.

BOZTEPE: “BENİM DE UTKU GÜMRÜKÇÜ’NÜN DE ORADA NE HAKKI VAR NE DE RANTI”

AK Parti Grup Başkanvekili Hüsnü Boztepe, de bazı eleştirilere yanıt verdi. Boztepe, “ Bazı arkadaşlar orada iyi niyetli değildi bunu söylemek lazım. Orada isteyenlerin sesi istemeyenlerin ki gibi çıkmıyor. Biz Büyükşehir’de Gültepe’de de plan yaptık, Cumhuriyet Mahallesi Planları 3. Kez iptal oldu biz bu planın iptal olmaması ve uyulabilir olması için uğraştık. Seniz yüz metre kare yerin varsa bir metre kare alıp yeşil alan yapacağız diyor ki Çiğli’nin tüm yeşil alanı bizim orada mı ne güzel kardeşim işte yemyeşil alanda yaşayacaksın ve inşaat hakkında artacak. Bizim için bu bir kağıt parçası değil bu çok ayıp biz hem AK Parti hem de CHP olarak bu plana uzun uzun çalıştık. Yok, mahalle dışından insanlar o yeşil alanlara ve parklara gelecekmiş bu nasıl bir eleştiri? Senin elinde bir tapu var 100 metre kare biz onu hiç ellemiyoruz 1.6 hakkın var bir de onun üstüne yüzde 30 terk istiyoruz onu da geniş yol yapmak, park için istiyoruz ya şu an çöp kamyonu, ambulans geçmiyor. Ataşehir Planları yapılırken biz bunu anlattık güzel güzel. Şimdi bir de gitsinler baksınlar bu planlar ortada yokken o evlerin fiyatı kaçtı? Şimdi kaç para olmuş değer artışı da olmuş oldu. Senin elindeki tapuya göre biz inşaat hakkı veriyoruz. Bir de diyor ki ben şu an ki binamı yıkayım yok 10 kat bina yapayım yok kardeşim öyle bir şey yok. Rantçı dönüşüm istemiyoruz ne ya burada ne Özgür’ün ne Nedim’in ne benim ne Hüseyin Çetin’in ne de Utku Gümrükçü’nün bir rantı da yok, hakkı da yok. Kardeşim rant sana sana rant o mahallede yaşayan vatandaşlarımıza. Sen kendin burada plan yapacaksın oraya 10 milyon değer artış bedeli çıkar ama kamu planı olduğu için sen değer artış bedeli de ödemiyorsun”ifadelerini kullandı.  

“BU BÖLGEDE ÇİĞLİLİLER DIŞINDA TAPUSU OLAN YOK, BENİM BİR MÜLKİYETİM YOK”

Son kez söz alan Başkan Gümrükçü, “Emsal artıştan kaynaklı değer artış vergisi mevzuata girdi. Bu bölgede arsa toplayan yok. Bu bölgede Çiğlililer dışında tapusu olan yok, benim bir mülkiyetim yok. Annemin halasının 3 katlı bir  evi var, bir de annemin amcası  vefat etti yengemin ve çocukların 2 katlı bir evi var hepsi bu kadar. Biz burada müteahhitler cirit atamaz dedik ve halkın yararına yaptık bu planları. Bakalım tapu kayıtlarına ne bir satış, mülkiyet transferi var ne başka bir şey. 2019’da ben adayken dönüşüm süreci konuşuluyordu ve tüm partiler de vaat etmiştir. Biz de rantsal değil kentsel dönüşümü hedefleyen hem de su baskını tehdidini de ortadan kaldıran bir çalışma yaptık ve umuyorum ki inşaat hakkının kaybolmadığını  ve yüzde 30 artış olduğunu  doğru anlatınca bu sorunlar çözülecek” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum