İduğ: Söz verdik, Bornova'yı büyütüyoruz

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, 2019-2024 yılları arasındaki 5 yıl çalışmalarını Bornova Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda anlattı. Basın mensuplarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin, Bornovalı kanaat önderlerinin ve muhtarların da büyük ilgi gösterdiği sunumda Başkan İduğ, asfalt üretim tesisinden, öz kaynaklarla alınan hizmet araçlarına, yüzme havuzunun yapımından amatör spora verilen desteklere kadar Bornova’da yaptıkları yatırımlarla söz verdikleri gibi Bornova’yı büyüttüklerini söyledi. Başkan İduğ, yapılan çalışmalardan halkın memnuniyet oranının yüzde 74.9 düzeyinde olduğunu söyledi.

İduğ: Söz verdik, Bornova'yı büyütüyoruz
12 Ocak 2024 - 12:17
Bütün yatırım ve çalışmaları tam zamanında başlatıp tamamlayarak Bornovalılar için önemli imkanlar yarattıklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, göreve gelir gelmez muhtarların yollardan şikayet ettiklerini, bunun üzerine söz verip hemen asfalt üretim tesisini kurduklarını söyledi. Bu tesisin maliyetini bir yılda karşılayıp, Bornova’nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt satma noktasına geldiğini belirten Başkan İduğ, görevdeki ilk yıllarında ve devamında satın alınan 147 hizmet aracı ve iş makinesi sayesinde Bornova Belediyesi’ni yıllık 400 milyon lira araç kirası ödemekten kurtardıklarını söyledi. Bu alım sayesinde Bornova Belediyesi’nin 400 milyon liralık araçların da sahibi olduğunu söyleyen Başkan İduğ, “Bu yatırımların sağladığı tasarruflar sayesinde ilçemizde toplamda 700 hizmet verecek öğrenci yurtları çalışmalarını yürütüyoruz. İki kız öğrenci yurdundan birini tamamladık, diğerini de 15 Mart 2024’te teslim alacağız” dedi.
 
İş dünyasındaki tecrübemizi kamuya aktardık
 
2005 yılından 2023 yılına kadar sivil toplum kuruluşları, üniversite, belediye meclisinde görev yaptığını son beş yıldır da Bornova Belediye Başkanlığı yaptığını söyleyen Başkan İduğ, “İş dünyasından elde ettiğimiz deneyimi kamuya aktarmak için çalışma arkadaşlarımla birlikte büyük bir gayret içinde olduk” dedi.
 
147 araç ve iş makinesi alındı
 
2019 yılında Bornova Belediyesi’ni araçlar konusunda kiralama modelinden satın alma modeline geçirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, “68 araçla başlamıştık. Şu anda 147 aracımız var. Bugün kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Çalışan maliyeti de bütçede önemli bir yer tutuyor. Ama kiralama da bütçenin yüzde 15’ini oluşturacaktı. Personel giderinin bütçenin yüzde 65’ini oluşturduğu ortamda araçlar da kiralık olursa yatırım yapabilir misiniz, hayır. Biz kira ödemiyoruz, 350-400 milyon lira tasarruf ediyoruz. Bunun yanında 400 milyon liralık aracın da sahibiyiz. Şeffaf belediyecilik anlayışımız gereği de kamyonundan lastiğine kadar her şeyini Devlet Malzeme Ofisi’nden aldık” dedi.
 
100 bin ton asfalt
 
Göreve gelir gelmez muhtarlara verdikleri sözü yerine getirerek, asfalt üretim tepsisini kurduklarını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. Bornova’nın çevresindeki 7 ilçeye de asfalt satıyoruz. Tesisimiz yaklaşık 70 milyon liralık yatırım maliyetini bir yılda karşıladı ve kara geçti. Böyle olunca biz Bornova Belediyesi olarak rutin işler yapan değil, ilçemizi ileri taşıyan işler yaptık. Pek çok kurum bazı altyapı yatırımları nedeniyle yolları kazıyorlar, biz vatandaşımızın memnuniyeti için bunları hemen kapatıp yapması gereken kurumlara faturasını kesiyoruz.
 
Öğrenci yurtları

Üniversite öğrencilerinin en önemli sorunun barınma olduğunun altını çizen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Sosyal belediyecilik anlayışımızla yurtlarımızın inşaatını başlattık. Büyük Çarşı’daki kız öğrencimiz tamamlandı. Binasını satın alıp güçlendirme yaptığımız diğer yurt binamız da 15 Mart 2024’te teslim edilecek. Toplamda 700 öğrenciye barınma imkanı sağlayacak bir çalışmanın içindeyiz” dedi.
 
Satmadık, satın aldık

Bornovalı gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasına destek olmak ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini teşvik etmek için spor yatırımlarına büyük bir önem verdiklerini söyleyen Başkan İduğ, bir yandan Çamdibi Yarım Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nu tamamlayıp hizmete açarken, bir yandan ilçemizdeki futbol sahaları başta olmak üzere spor tesislerini yeniledik, kadınlarımız için fitness salonları yaptık. Kapalı pazaryerleri yaptık. Atatürk Kültür Merkezi Sİvil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’nden yararlanan sivil toplum kuruluşlarının sayısı 450’yi geçti. 18 taziye evini tamamladık. 14 çocuk oyun ve aktivite merkezini açtık, toplam 23 tanesini tamamladık. Yanıbaşımızdaki banka binasını satın alıp İletişim Merkezi olarak hizmete açtık. Kampüs Bornova’yı yarattık. Bornova Belediyesi’ni kurumsallaştırdık. Bütün bunları yaparken Bornova Belediyesi’ne pek çok yeni mülkü satın alma yoluyla kazandırdık ama hiçbir mülkümüzü ya da arazimizi satmadık” dedi.

21 bin kişiyi işe yönlendirdik

Bornova Belediyesi’nin ödüllü projesi Altın Bilezik aracılığıyla 21 bin kişiyi işe yönlendirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, “112 firmanın katıldığı istihdam fuarını düzenleyerek insanlarımızın geçim dertlerine derman olduk. Kadınlarımızın evden çalışarak aylık 8-10 bin lira düzeyinde ek gelir sağlayabilecekleri ‘2 Oda 1 İş’ projemizle onlara nefes olduk. Terbay Meslek Lisesi projemizle gençlerimizi hem meslek hem iş kazandırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Bornova’da konteyner kent

Bir yandan sosyal yardımları arttırırken bir yandan da 6 Şubat depreminin ardından depremzedelerin yardımına koştuklarını belirten Başkan İduğ, “Depremden sonra 15-20 Şubat tarihleri arasında Çin’den 4 bin 500 çadır ithal ederek bölgede çadır kentler kurduk. Çadırları alıp bölgeye göndermekle yetinmedik, çadır kentler kurup depremzedelerin burada kalırken ihtiyaç duydukları herşeyi de karşıladık. Bunun yanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da istediği 5 bin çadırı getirip teslim ettik.” dedi. Şimdi bölgeye Birleşmiş Milletler’den alacakları 350 bin euroluk hibeyle konteyner kent kuracaklarını söyleyen Başkan İduğ, Bornova’da da 100 bin metrekarelik Nazım Hikmet Rekreasyon Alanı’nı deprem toplanma alanı olarak belirleyeceklerini ve olası bir deprem anında kullanılmak üzere konteyner kent oluşturacaklarını söyledi. Başkan İduğ, bunun yanı sıra olası bir depremde arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak her türlü malzemenin bulunacağı konteynerleri de parklara konulmak üzere muhtarlara teslim edeceklerini söyledi.

Borçsuz belediyeyiz

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, tam zamanında aldıkları yatırım kararları ve doğru satın alma yöntemlerini uygulamaları sayesinde Bornova Belediyesi'nin hem mal varlıklarını arttırdıklarını hem de kasasında para olan bir belediye haline getirdiklerini söyleyen Başkan İduğ, 2024-2029 yılları için de Bornova Belediyesi'nin güçlü ekonomik altyapısıyla hayata geçirmeyi istedikleri projeleri de anlattı. Kızılay Mahallesi’nin kentsel dönüşümle baştan yaratılacağını, Bornova’daki 62 bin konutun yüzde 85'inin yenilenmesi için çalışacaklarını söyleyen Başkan İduğ, “İki adet açık yüzme havuzu ve çok amaçlı aktivite merkezi, tarihi Darülkurra’nın restorasyonu, Girit Anı Evi restorasyonu, aşevi, Alzheimer merkezi, gençlik merkezi, askıda protein, askıda balık gibi projeler de 2024 ve sonrası için planladığımız çalışmalardan bazıları” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum