Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar

Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar


Nomofobi Nedir?

14 Ocak 2021 - 10:13

Son zamanlarda adını duymasak bile bunun ne olduğu çoğu insan tarafından biliniyor. Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de bu durumdan muzdarip bir çok insan var. Peki nedir bu nomofobi?

Hayatımızın odak noktasında olan haberleşme cihazı telefonlarımız yeni bir bağımlılık türü olmuştur. Nomofobi Ingilizce karşılığı ‘No Mobile Phobia’nın kısaltılmış halidir.Nomofobi;cep telefonu bağlantısını kaybetme / cep telefonundan uzak kalma korkusudur. Bazı kaynaklara göre ise,iletişimden kopma olarak da tanımlanabiliyor. Neden fobiler kapsamında ele alındığını da, akıllı telefondan mahrum kalmak bireylerde endişeye yol açtığından yersiz korkular bu korkuların yarattığı olumsuz zihinsel ve fiziksel durumlar ile ilişkilendirildiği için diye açıklayabiliriz.



Nomofobik bir birey,telefonundan mahrum olduğunda yoğun bir endişe duymaya başlar. Buna bağlı olarak bir çok belirti ortaya çıkar. Sürekli mesaj,arama veya bildirim olup olmadığını kontrol eder,kullanımın kısıtlı olduğu yerlerde de fazlasıyla gergin olur ve davranışlarına yansır. Cep telefonunu 24 saat açık tutmak,cep telefonuyla yatağa girmek, yastığının altında tutmak ve şarj cihazıyla telefonunu yine yatağında şarj etmek başlıca belirtilerdir.

Onun dışında; 

* Düzenli olarak akıllı telefon kullanmak,birden fazla akıllı telefona sahip olmak.
* Cihaz sesli kullanımda olmasına rağmen sürekli olarak ekrana bakıp kontrol edilmesi.
* Telefonla vakit geçirme konusunda bahane üretmek,kısıtlı telefon kullanım durumunda o an ne iş ile meşgul ise,işini yarım bırakma veya ilgilenmeme gibi durumların sıklıkla olması (örneğin; sınavda olmak,sunum hazırlamak,film izlemek gibi.) 
* Akıllı cihazların kabul edilmediği yerlerden uzak durmak,
* Yakınlarıyla sosyal ortamda,fark etmeden ortamdan kopmak,telefonla ilgilenmek,
* Endişe ve strese yol açtığından çoğunlukla yüz yüze olan sosyal etkileşimden kaçınmak,
* Akıllı telefon kullanımı sebebiyle borç altına girmek,masraf yapmak,

gibi başlıca belirtileri sayabiliriz.Bazı psikolojik rahatsızlıkların (anksiyete, depresyon, stres, sosyal içe dönüklük, yalnızlık, duygusal denge bozukluğu gibi) Nomofobiyle doğrudan ilgisi vardır. Yapılan çalışmalar da bunu desteklemektedir. Dikkat edilmesi gereken,tüm bu sorunların akıllı telefon kullanımıyla ilgili olması değil, YANLIŞ akıllı telefon kullanımıyla ilgili olmasıdır. Bireylerin nasıl ilişki kurduğuyla doğrudan ilgilidir. Eşyalar,nesneler iş görme şekline göre tanımlanır. Herhangi bir yanlış kullanımda hata o eşyada değil,onu kullanan kişilerdedir.



Farkına varmadan nomofobik birey olmuş olabilirsiniz. Belirtilere bakarak siz de kendinizi test edebilir, gün içerisinde ekran kullanım saatinizi kontrol edebilir, bu süreyi azaltabilirsiniz. Akıllı telefonlar işinizi görmekten ziyade vaktinizi sizden çalıyorsa bu soruna dur demelisiniz. Gerekli durumlarda bir uzmana başvurmaktan çekinmemelisiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum