Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar

Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar


Postpartum (Doğum Sonrası Depresyon) Belirtileri Nelerdir?

01 Ekim 2021 - 10:06


Postpartum, doğum sonrasında ilk bir sene içerisinde görülen çaresiz, umutsuz, yetersiz, kaygılı, korkulu, ümitsiz ve takıntılı hissetme gibi duygularla karakterize olan bir duygu durum bozukluğudur. Postpartum depresyonda kişiler intihar etme düşüncesi ile kendisine ve bebeğe zarar verme eğilimi gösterebilmektedir. Postpartum doğumdan hemen sonra da gelişebilir, doğum sonrası ilk bir yıl içerisinde de görülebilir. Bu duygu durum bozukluğu sanılanın aksine ilk bebek sonrasında da görülür. Anneler ikinci veya üçüncü bebeklerinde bu duygu durum bozukluğunu yaşayabilirler.

Postpartum, depresyon belirtilerinin yanı sıra, sadece postpartum depresyonuna özgü belirtiler de görülmektedir. Normal sanılan üzüntülü ve hüzünlü olma halinden psikotik depresyona kadar giden bir düzlemde ilerleyebilir ve sonuçları ağır olabilir. Doğum gerçekleştikten hemen sonra veya ilk bir yıl içerisinde gelişen depresif ruh halinin şiddeti de oldukça önemlidir. Bazı semptomlar postpartumda ayırıcı tanıdır. Onlardan bazıları; dikkat eksikliği, sosyal izolasyon, cinsel istekte azalma, yoğun keder hali, intihar düşünceleri, iştahta normalin dışında seyretme gibi…

Bu semptomlar annelerin doğum sonrasında yaşadıkları anne olmanın verdiği sorumluluk ve hüznü ile karıştırılmamalıdır. Hayatın, yaşama şeklinin ve düzenin değiştiği her durumda psikolojik olarak adaptasyon sorunu yaşanmaktadır. Bu gelip geçicidir ve şiddeti yüksek değildir.

Postpartum depresyonun belirtilerine bakarak sizler de bu durumu yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edebilir, gerekli durumda uzman desteği alabilirsiniz.

İşte o belirtilerden bazıları;
 

  • Kişisel bakıma önem vermemek.
  • Evden dışarı çıkmak istememek: İçe kapanmak, konuşmaktan imtina etmek, insanlardan uzaklaşmak veya uzaklaşmak istemek. O güne kadar olan süreçte yaptıklarını yapmamak veya aktivitelerden zevk almamak.
  • İştah seviyesinde değişiklik: Normalin dışında seyreden iştah hareketleri, az yemek, yememek veya çok yemek.
  • Agresyon: Sakin bir ruh haline sahipken en ufak bir şeyin bile çok sinirlendirmesi ve hırçınlaştırması. Başkalarını sürekli suçlama hali ve bebeğin babasının yardımcı olmamasını öfkeli şekilde dile getirmesi.
  • Uyku problemleri: Geceleri uyumamak ya da gün boyunca uyumak istemek, kişilerin değişen düzene ayak uydurmaya çalışması, uyku probleminden dolayı değişen fiziki görünüm depresif ruh halini pekiştiren ya da ortaya çıkmasına sebep olan durumdur.
  • Ağlamaklı ruh hali: Bu dönemde annelerde yaşamdan zevk alamama, mutsuzluk belirtileri görüldüğünden kişiler bu duygularını somut şekilde dışa vururlar. Ağlamak ya da ağlamaklı ruh halinde olmak gibi.
  • Dikkat eksikliği: Çok dikkat gerektirmeyen konularda dahi dikkati toplayamamak, televizyon izlerken, bir yazı okurken, alışveriş yaparken dağılan dikkat bu dönemde sık rastladığımız bir durumdur.
  • Yetersiz ve suçlu hissetmek: Anneler kendilerini yetersiz hissettikleri ya da yetersiz hissettirildikleri noktada suçluluk duygusu akabinde yaşadıkları duygudur. Kendilerini ve bebeklerini ihmal etmeleri tehlikesi yaşamaktadırlar.
  • Enerjisiz hissetmek: Postpartum depresyonda kişilerin ruh halleri depresif olduğundan yaşam enerjileri düşüktür. Dolayısıyla bu enerji düşüklüğünü psikolojik iyi olma haline erişmeden, yükseltme şansları yoktur. Bu durumda kişilerin aile, eş, iş, sosyal ilişkileri zedelenebilmektedir.

Bu ve buna benzer belirtileri takip ettiğinizde bu belirtilerin zaman içerisinde iyiye mi yoksa kötüye mi gittiğini düşünün. Günlük işleri tamamlamakta bile zorluk çekmeniz postpartum depresyonunun belirtisi olabilir.

Peki bu postpartum depresyon neden olur?

Daha önce yaşanılan travmalar,
Desteğin sağlanmaması,
Evlilikte sorunlar,
Yüksek riskli gebelik,
Kayıptan sonra gerçekleşen gebelik,
Eşler arası güven problemi,
Ölüm, ayrılık, hastalık gibi beklenmedik ya da ani gelişen olaylar,
Planlanmamış gebelik,
Annenin bebek bakımı konusundaki yoğun kaygıları,
Maddi problemler

Bazı nedenler arasında yer almaktadır.
Doğum sonrası depresyonun (postpartum) sıklığı %5-20 arasında bildirilmektedir.
Anneler genellikle emzirme döneminde oldukları için hekimler tarafından ilaçla tedavi sıklığı yaygın değildir. İlaçsız tedavilerde, psikoterapi bu dönemin olması gerektiği gibi atlatılması konusunda oldukça başarılıdır. Annenin yaşadığı depresif hal, şu anki ya da geçmişte yaşadığı problemlerin veya geçmişteki stres yükü ile bağı olduğundan çözülmesi elzemdir.

Postpartum depresyonda intihar düşünceleri de hâkim olabileceğinden destek almak için gecikmemekte fayda vardır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum