Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar

Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar


Hayvan Sevgisinin Çocuk Gelişimine Etkileri

19 Kasım 2020 - 11:50

Yaşadığımız dünyada yaşantımızın bir parçası olan hayvanlar, kuşkusuz çocuk gelişiminde de önemli bir rol üstleniyorlar. Hayata bakış açılarından tutun da ahlaki değerlerine kadar tüm duygusal süreci yönetiyorlar.



Çocukların sosyal ortama ayak uydurabilmeleri, empati kurabilmeleri, akıl yürütebilmeleri için hayvanların da tıpkı insanlar gibi canlı olduklarını, duygularının olduğunu, tıpkı insanlar gibi hasta olduklarını ve iyileşebildiklerini daha gelişim evrelerindeyken çocuklarımıza aşılamamız gerekir. Bu süreçte çocuklara, hayvanların bir eşya gibi parayla satın alınan, dolayısıyla yine parayla satılabilen, istenilen her türlü davranışı gösterebilecekleri varlıklar oldukları yanlışından önce ebeveynlerin ve yakınlarının dönmeleri gerekir.



Çocukların hayvanlara sevgi duyması, kendilerine benzemeyen canlılarla birlikte yaşamayı öğrenmeleri ve onları kabul etmeleri açısından çok önemlidir. Çocuk, hayatı boyunca tüm farklılıkları kabul edebilen canlı olmayı başaracaktır. Başkalarına zarar vermeyen, bunun için çabalayan çocuk ileride empati yeteneği ile kimseye zarar vermeyecektir. Bir sonraki nesle de bunu aktaracaktır. Bugün bir hayvana zarar veren ve normal sayan zihniyet yarın canı istediği için başkalarına ve çocuklarına zarar vermeyi kendine hak sayacaktır. O başkası siz olabilirsiniz. Şiddeti normalleştirmeyin! Unutmayın hayat ve eğitim önce evde başlar. Zincirin bir halkası sizsiniz… Çocuklarınız karınca yuvalarını bozmasın, hayvanları tekmelemesin, salyangozları ezmesin… Engel olun. Çocuklarınızın yetişkinlikteki ruh sağlığı için şimdiden adımınızı atın…

YORUMLAR

  • 0 Yorum