Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar

Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar


Düşük Yapma Psikolojisi (Düşük Travması)

23 Aralık 2021 - 10:30


Düşük, hamileliğin 24 haftadan önce bitmesine ve bebeğin kaybedilmesine denir. Düşük eğer ilk üç ayda olursa buna erken düşük denir ve oldukça sık görülen bir durumdur. Hamileliklerin %10-20′si erken düşükle sonuçlanır. Erken düşüklerin çoğunluğu bebeğin kromozomlarının anormal olması nedeniyle gerçekleşir. Üç ya da daha fazla düşük yaşanmasına ise tekrarlayan düşükler denir. Her 100 kadından 1′i tekrarlayan düşük yaşayabilir. Geç düşükse 3 aydan sonra yapılan düşüktür. Bazen tekrarlayan ve geç düşüğün nedeni bulunabilir. Diğerlerinde ise herhangi bir neden bulunamaz. Çiftlerin çoğunda gelecekte başarılı bir hamilelik şansı vardır, özellikle testler normal çıkmışsa... Tekrarlayan ve geç düşük nedeni olabilecek birçok faktör vardır.Düşük yapmış olmanın etkileri , hamileliğin ilk döneminde gerçekleşmiş de olsa, önemlidir. (Med.Acd.)

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra hele bu üzerinde çalıştığınız iyice düşündüğünüz ve istediğiniz hamilelikse sizin için kutsal sayılır, kendinizi olmadığınız kadar iyi ve heyecanlı hissedersiniz.Hamilelik sırasında salgılanan hormonlar da buna etki eder.Artık hayatınızda yeni bir evreye girmiş,farklı bir kişiliğe bürünmüşsünüzdür. Daha temkinli, daha hazırsınızdır. Sonraki süreç artık doğum yapmaya hazır olma sürecidir. Siz artık doğumu bekler duruma girdiğinizde bebeğiniz ile ilgili bir çok plan yapmaya başlamış, kendinizi düşünceler içinde  bulmuşsunuzdur. “Bebeğim kime benzeyecek? Odası nasıl olacak? Cinsiyeti ne olacak? Adı ne olacak?” gibi... Düşük yapmak bir anda, bütün bunları ezip geçer ve kendinizi ruhsal açıdan yıkılmış durumda bulursunuz.

Bebeğini Kaybeden Anne Kendini Suçlar

Bebeğini yitiren her kadın, kendi iç dünyasında acı çeker ve acıyla birlikte öfke, suçluluk, kendinden nefret etme duyguları da başgösterir. Bazı kadınlar bu “kayıp” duygusunu çok şiddetli biçimde hisseder.
Bu duyguların üstesinden gelmeye çalışmanın en iyi yolu, ilk olarak eşinizle, yakın bir arkadaşınızla ya da doktorunuzla paylaşmaktır, ilk önce düşük yapmış bir yakınınız varsa, onunla konuşmak da çok iyi gelebilir. Özellikle düşüğün acısını çekmiş başka bir kadınla duygularınızı paylaşmak, en kötü zamanları atlatmanıza yardımcı olabilir.

Bebeğini düşürmüş kadınlar için, bu olay, özellikle küçük bebekli arkadaşlarıyla bir araya geldiklerinde, çok acı verici olabilir; neyse ki istatistikler, ikinci hamileliklerinin çok yüksek bir olasılıkla başarıyla sonuçlanacağını göstermektedir.

Düşük, çiftler için son derece sarsıcı bir deneyim olduğundan ve ilişkinizde belirli bir gerginlik yarattığından, bu dönemde çok güç de olsa birbirinize karşı çok daha anlayışlı olmayı denemeniz gerekir.
Düşük riskiniz varsa ya da düşük yaptığınız konusunda şüpheleriniz varsa çok geçmeden alanında uzman hekimlere görünmenizde yarar vardır.


Üç düşük geçirmişseniz ya da düşük yapmadan önce hamile kalmakta herhangi bir güçlük çekmişseniz bu konuda uzmanlaşmış bir hastaneye ya da kliniğe başvurmanız gerekir.

Bütün bunlar bir yana, hamileliğinizin ilk aylarında düzenli doktor muayenelerinden geçmeniz, normal, başarılı bir hamilelik geçirmenize çoğunlukla yeterlidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum