Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar

Uzman Psikolog Irına Irmak Bahar


Depresyon

03 Aralık 2020 - 11:51

Depresyon,kişinin kendisini nasıl hissettiğini, nasıl düşündüğünü ve nasıl davrandığını değiştiren bir durumdur. Kişinin içinde bulunduğu duygusal durumunu, düşüncelerini, davranışlarını değiştirmesinin yanı sıra beden sağlığını da etkiler. Aile bireyleri ya da arkadaşlarla zaman geçirme, iyi bir kitap okuma ya da sinemaya gitme gibi, önceden isteyerek yapılan aktiveteler yapmak artık büyük bir çaba gerektirmeye başlar. Rutin olarak yapılan işler büyük bir işkenceye dönüşür.

Duygusal durumla ilgili, bellek ve düşünmeyle ilgili (bilişsel) değişiklikler ile ayrıca davranışsal ve bedensel değişiklikler ortaya çıkartan önemli bir ruhsal hastalık olan depresyon, dünyada en sık görülen sorunlardan biridir. Depresyonun iyi yanı iyileştirilebilir bir bozukluk olmasıdır.  Depreyonu olan çoğu kişi uygun tedavi yöntemi ile birkaç hafta içinde sağlığına kavuşur ve olağan rutinine geri döner. Kişi yitirdiği içsel gücüne (enerjisine) ve yaşam sevincine yavaş yavaş yeniden kavuşmakta, geleceği karanlık gibi görünen dünyasının yerini aydınlık bir dünya almaktadır. 

Birçok kişi kendini acılı, üzüntülü, yorgun, bitkin, düşünceli, yalnız ve çökmüş hissettiğinde depresyonda olduğunu söyler. Ancak tıbbi anlamda depresyon, kendini bir süreliğine gelip geçici olarak kötü hissetmekten ya da geçici bir sıkıntı duymaktan çok öte bir şeydir. Sık görüldüğü üzere depresyon; en az iki hafta, çoğu zaman daha uzun sürer. Günlük yaşam rutinini önemli ölçüde bozar. Ayrıca depresyon gibi duygusal durum bozukluklarında, duyguların denetiminin ortadan kalktığı sezgisi kişide büyük sıkıntı yaratır.

Depresyon kişinin duygusal durumundan çok daha fazlasını etkiler. Kişilerin uyku düzenini ve yemek yeme düzenini bozar. Cinsel isteğini azaltabilir. Düşüncelerinin yeni bir süzgeçten geçirilmesine yol açar. Kişi daha olumsuz ve karamsar düşünmeye başlar. Kişinin kendisiyle ilgili ne düşündüğünü etkiler ve kişinin benlik değeri algısını düşürür. Ayrıca daha kararsız ve huzursuz olmasına yol açar.

Depresyon kendi başına ortaya çıkabileceği gibi başka bir hastalığın sonucu olarak da ortaya çıkabilir. İlaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.  Doğum sonrası ortaya çıkabilir.  Alkol kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.  Bir iş değişikliği, sevilen birinin yitirilmesi, katlanılması zor bir olaya tepki olarak ortaya çıkabilir.

Herkesin mutsuzluk yaşadığı anlar olur. Bunlar çoğu zaman bir yitime, bir işin yolunda gitmemesine, bir tersliğe ya da gündelik yaşamın basit birtakım zorluklarına tepki olarak ortaya çıkar. Bu benzeri olaylara eşlik eden duygular genellikle hoş olmayan ancak gelip geçici duygulardır.

Depresyon; kişinin yaşına, gelir düzeyine, işine, cinsiyetine, nerede oturduğuna, ırkına bakmaksızın herkeste ortaya çıkabilir.

Depresyonun özgül belirtilerine bakarak depresyonda olup olmadığınızı sınayabilirsiniz.

Aşağıda sıralayacağımız belirtileri kendinizde araştırın.

* Kendinizi çok mutsuz, perişan, tükenmiş, çökmüş, acınacak halde hissediyorsanız,

* Kendinizi çoğu zaman yorgun ve bitkin hissediyorsanız, hiç gücünüz kalmamış hissediyorsanız,

* En ufak işleri bile yapmak size zor geliyorsa,

* Eskiden yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapmak size artık zevk vermiyorsa,
* Zaman zaman çok sinirli ve gergin oluyorsanız,

* İnsanları görmek istemiyorsanız ya da yalnız kalmaktan korkuyorsanız, toplumsal etkinliklere katılmak size çok zor geliyorsa,

* Dikkatinizi toplayamıyorsanız, unutkanlıklar yaşıyorsanız,

* Her yaptığınızı başarısız buluyorsanız, çoğu zaman kendinizi eleştiriyor ve suçluyorsanız,

* Başkalarına yük olduğunuzu düşünüyorsanız,

* Nedeni bir türlü bulunmayan bedensel ağrılar hissediyorsanız,

* Zaman zaman “yaşamaya değmez” olduğunuzu düşünüyorsanız,

* Kendinize güveniniz kalmamışsa,

* Yaşamın haksızlıklarla ve adaletsizliklerle olduğunu düşünüyorsanız,

* Yaşamın anlamsız bir biçimde gelip geçtiğini düşünüyorsanız,genel bir isteksizliğiniz varsa, yaşam sevinciniz kalmamışsa,sizi yaşama bağlayan bir şey kalmamışsa…
depresyonda olabilirsiniz.

Belirtilerden yalnızca bazıları bile size tanıdık, bildik yaşadığınız belirtiler olarak geliyorsa depresyonda olma olasılığınız var demektir. Zaman geçirmeden bir profesyonele başvurmalısınız.

YORUMLAR

  • 1 Yorum