Simay Akça

Simay Akça


Türk Kadını Klasik Müzik ile 5 Kıtada!

09 Mart 2021 - 09:58 - Güncelleme: 09 Mart 2021 - 15:21

“EfendiIer! Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz; hatta reisicumhur olabilirsiniz. Fakat bir sanatkâr olamazsınız. HayatIarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.” demiş Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel yazdığım bu yazıda sizlere yaşamlarını müziğe adamış, disiplinli çalışmaları, dik duruşları ve emeklerinin gücüyle klasik müzik alanında uluslararası platformda kendilerinden söz ettiren 2 müzisyen Türk kadınından; İdil Biret ve Suna Kan’dan bahsetmek istiyorum.



İdil Biret: TBMM ‘nin 1948 yılında  müzik alanında üstün yetenekli çocukların devlet bursuyla yurt dışında eğitim görmelerini sağlayan “Harika Çocuklar Yasası” ile  Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuarı’nı on beş yaşındayken birincilikle bitirdi. On altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı. Polonya'da Chopin Büyük Ödülü, Fransa'da Altın Diyapazon dahil pek çok ödül aldı. Amerika, Avrupa ve Uzak Doğuda iki milyondan fazla satılarak büyük bir dinleyici kitlesine ulaştı. Montpellier Festivali’nde Beethoven senfonilerinin Franz Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamalarının tamamını dünyada ilk kez dört konserde seslendirdi.



Suna Kan: İlk konserini 9 yaşındayken Mozart’ın “Violin Concerto No. 5” adlı eseriyle verdi.
TBMM’nin çıkardığı Harika Çocuklar Yasası kapsamında İdil Biret ile birlikte yurt dışına gönderildi. 1952 yılında Paris Konservatuarını birincilik ödülüyle bitirerek bunu takip eden yıllarda Cenevre Uluslararası Yarışmasında birincilik (1954), Viotti Uluslararası Yarışmasında ikincilik (1955), Munich Uluslararası Yarışmasında ikincilik (1956) ve
M. Long – J. Thibaud Uluslararası Yarışması’na katılarak Paris Şehri Ödülü’nü 1957 yılında kazandı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı. Sanatçı, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Gazetecilik Başarı Ödülleri’nin sahiplerini bulacağı gün sahne almak amacıyla İzmit’te bulundu. Sahnenin başlamasından hemen önce, Ankara’da tedavi görmekte olan eşi Atilla Sönmez’in vefat haberini aldı. Bu acı haberi seyirciye hiç hissettirmeden konserini gerçekleştirdi. Gazeteciler “Bu acıklı habere rağmen neden sahne aldınız?” diye sorduğunda ise şu cevabı verdi: “Sanatçı iyi ve kötü günde işini yapmaya çalışıyor. Ben de onu yapmaya çalıştım.”


Tarihimiz İdil Biret, Suna Kan ve daha nice kadın sanatçının başarılarıyla, karakterli duruşlarıyla dolu. Genç kadın sanatçılara ilham olacak pek çok isime sahibiz. Kadınlar her ne kadar toplumdan soyutlanmaya çalışılsa da yok sayılsa da büyük ustalarımızdan ilham almalı, asla pes etmemeli, onların izinden yılmadan üreterek ve hiçbir şeyden korkmadan devam etmeliyiz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüz kutlu olsun!

YORUMLAR

  • 2 Yorum