Simay Akça

Simay Akça


Tanıştırayım: House Müzik

02 Şubat 2022 - 16:33

House müzik denilince akıla genelde “Beach Müzikleri” gelir. Bir bakıma doğruluğu da vardır. Fakat konu “House Müzik” olunca iş “Beach Müzikleri” deyip geçmekle sınırlı kalmıyor. Elektronik Dans Müziği’nin kapmasına giren “House” müziğin Deep House , Tech House , Acid House, Bass House , Organik House, Afro House , Melodik House gibi subgenre’leri (alt türleri) de mevcut oluyor. Ben bu yazımda kapsayıcı olarak “House” müziği, başlangıcını ve kullanılan elektronik müzik aletlerini ele almak istiyorum.


Başlangıç Yılları – Yaygınlaşması

House müziği anlatırken türe öncülük etmesi ve bir nevi başlangıcını da sağlamasıyla
Frankie Knuckles adındaki Amerikan Disk Jokey’i de bu yazıma almam gerekiyor. Frankie Knuckles 18 Ocak 1955 – 31 Mart 2014 yılları arasında yaşamış New York doğumlu ve yaşamı boyunca geniş kitlelere ulaşıp “House Müziğin Babası” olarak da anılmayı başaran Elektronik Dans Müziği camiasından bir isim. 1980 yıllarda Chicago’ya yerleşmesiyle House Müzik yavaş yavaş oluşuma başladı diyebiliriz. Frankie Knuckles öncelikle WareHouse isimli gece kulübünde resident DJ olarak çalışmaya başlar. House müzikten önce de bilinen türler olan disko ve elektronik müzik tarzında parçalar çalarken bir yandan da Roland CR – 78 Vintage Drum Machine’leri de işin içine katıp yeni parçalar üretir. Bu dört/dörtlük ritimli, hi hat sesleri, snare drum seslerinin ve clap seslerinin ön planda olduğu müzik türüne de çalıştığı gece klübünün ismini vermiş ve o günden sonra “ bu tarz “müziğin adı “ house” müzik olmuştur.



Kullanılan Elektronik Müzik Aletleri:

House müzikte günümüzde her ne kadar hazır ses paketleri kullanılsa da aslında üretim kısmını dolu dolu geçirmek için çeşitli elektronik müzik aletleri kullanılabilir. Bunlara bazı örnek aletler: 1983 – 1985 yılında piyasaya sürülen Roland CR - 78 ve bir sonraki piyasaya sürülen türü  Roland TR – 909 manuel aletlerdir. Bu tür müzik aletlerinde çok sayıda tempo ve ritim seçeneği vardır. Tempoya göre loopların da yardımıyla alt yapı oluşturulabilmektedir. Geneli ise house müziğin canlı seslerine uygun olacak şekilde bass drum,snare drum, low tom , mid tom çeşitli hi hat’ler ve hand clap’lerden oluşmaktadır. House müzik dışında techno ve acid sesler de üretmek özellikle Roland – TR 909 ile son derece elverişlidir. 16 desen tuştan oluşmakta ve midi giriş /çıkış ve DIN Sync çıkış gibi harici kontrol yapısını da bünyesinde bulundurmaktadır. Roland CR 78, Roland TR 909‘dan önce üretilmesi sebebiyle daha az rağbet gördü diyebiliriz. Aşağıya ekleyeceğim linkten Frankie Knuckles ‘ın sekiz yıl önce kaydedilmiş Boiler Room NYC DJ Set’ine ulaşabilirsiniz. Bir diğer link ise Roland – TR 909 ‘u merak edenler için kısa bir bilgilendirici videoyu içeriyor. Teşekkür ederim, bir diğer yazıda görüşmek dileğimle, sağlıcakla kalın.

Frankie Knuckles DJ Set :
https://www.youtube.com/watch?v=644UU55eyzk&t=520s

Roland TR – 909 :
https://www.youtube.com/watch?v=LKiWt8IcMmM

YORUMLAR

  • 0 Yorum