Melih Gözalan

Melih Gözalan


Saygılarımla...

10 Ağustos 2021 - 12:01

Merhaba,

Bugün kendimle yaptığım sohbetlerimde yine anlamlandıramadığım bir konudan bahsetmek istiyorum. SAYGI.
Hepimizin, kendimize yapılan tüm davranışların temelinde olmasını istediğimiz fakat davranışlarımızın büyük bir kısmında görmezden geldiğimiz bir duygu SAYGI. “ Evrenin merkezinde olan ben tüm saygıyı hak ediyorum, ama lütfen benden aynı derecede saygı beklemeyin.” diye düşünüyoruz genellikle.

Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hatta tüm dünyadaki temel sorunların kaynağı olarak gördüğüm birkaç nedenden biridir benim için.

Aynaya baktığımızda gördüğümüz kişi ne kadar saygıdeğer biri değil mi? Peki ne kadar saygılı?
Birçoğumuzun başımıza geldiğinde yüksek perdeden tepki verdiğimiz bazı davranış biçimlerini biz yaptığımızda ne kadar kabul edilebilir olduğunu, aslında çok da masum bir niyetle yaptığımızı kendimizi de inandırarak geliştirdiğimiz savunma mekanizmamızı bir hatırlayalım. Ne kadar bencilce görünüyor aslında değil mi?

Düşünelim akşam işten çıktık ve eve dönüyoruz. Trafik kilit! Gerçekten trafiğin sıkışık olmasının tek sebebi yolların yetersiz olması ve araç yoğunluğu mu? Şehrin içinde hepimizin gördüğü kavşak sıkışıklıklarına bakalım, kendisine yanan ışık süresinde geçişi tamamlayamayacağını bildiği halde yola dalan bizde hiç mi suç yok? Ve bunu bir kısır döngü şeklinde sürdürerek zamanla tüm kavşaklara yayan zihniyet için gerçekten saygıdan bahsedebilir miyiz? Sadece trafik üzerinden hareket etsek yüzlerce örnek sıralayabiliriz. Yukarıda bahsettiğim benim en çok dikkatimi çekenlerden biri. Araba kullanırken yaya ve motosikletlilere kızan ama yaya olduğunda arabalardan anlayış bekleyen biri haline geliveriyoruz.

Toplumun önce gelen profilleri olan siyasiler, sanatçılar, sporcular toplum önünde denk gelen davranışlarında ne kadar özenli, ne kadar saygılı davranıyor muhataplarına?

Ben her şeye rağmen VATANDAŞ olarak bekliyorum SAYGIyı yöneticilerden. Ülke ve millet yararına olan konulara hassasiyet bekliyorum. Vatandaş olarak yaz saati uygulamasında fikrimize SAYGI bekliyorum, kötü muameleye maruz kalan KADINlara SAYGI bekliyorum, ormanlara, denizlere, hayvanlara tüm çevre paydaşlarına SAYGI bekliyorum(düşünelim lütfen, biz insanoğlu yaşam alanlarını paylaştığımız hiçbir canlıya sormadan karar veriyoruz buraların kullanım kurallarını), seçilmişlerin yönetim sürecinde/süresinde tüm seçmenlere aynı ölçüde SAYGI göstermesini bekliyorum... Siz hangi konularda SAYGI bekliyorsunuz?
Bence hepimiz şapkamızı çıkarıp koyalım önümüze ve düşünelim. Yapamadıklarımızı, hatalı davranışlarımızı, kötü davranışlarımızı ve özeleştiri yapalım. Bu tür davranışları karşımızdaki yapmaya başlasın ben nasılsa yaparım demeden. Önce ve ilk olarak biz başlayalım olumlu davranmaya. Örnek olalım yakınlarımıza.

Sevgi ve saygıyla kalın…
 

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • M.Koray GÖYNÜGÜR
    2 yıl önce
    Çok şık ve vurgulayıcı olmuş..Tebrikler Melih.. Saygılarımla,
  • Çağrı Çelik
    2 yıl önce
    Çok önemli ve üzerinde düşünülmesi gereken bir konuyu bizlerle paylaşmışsın Melihciğim. Teşekkürler. Bu konu ile ilgili çok güzel bir sözü var Ata'mızın: 'Saygı, düzenin anahtarıdır'. Sevgilerimle
  • Murat Çelik
    2 yıl önce
    Çok net bir yazı! Tebrikler Melih Bey
  • MEFKÜRE TEKER
    2 yıl önce
    Tebrikler. Özellikle şu yaşadığımız günlerde maalesef unutulan değerlerimizden sadece biri. Umarım çok kimse okur ve en azından kendi ile başlar yazdığınız gibi. Sevgiyle kalın...
  • Şükrü Balcı
    2 yıl önce
    Ustad yine güzel bir konuyu kaleme almışsınız. Teşekkürler. Ulus ve millet olarak birçok değeri yitirmeye yüz tuttuğumuz şu son dönemlerde umarım başta saygı olmak üzere fabrika ayarlarimiza toplum olarak dönebilmeyi umut ediyorum. Selamlar.