Melih Gözalan

Melih Gözalan


Herbokolog's

26 Ekim 2021 - 16:27

Merhaba...

Şimdi kimileri diyecek başlıkta yazan da ne şimdi?

Öncesinde kardeşimin bir yerden duyup duymadığını bilmeden bana taktığı bir lakap olarak anıyorduk aile içinde… Sonrasında farklı yer ve zamanlarda duymuşluğumda oldu. İğneyi kendime batırıyorum önce...

Herbokolog; Her b.ku bilen kişiye diyoruz biz aile içinde. Hatta ben bir şey ile ilgili bilmiyorum dediğimde, ortamda bir şaşkınlık sonrası gülüşüyoruz. 

Peki bir tek ben miyim gerçekten herbokolog? Etrafımızı süzdüğümüzde birçoğumuzun böyle tepkiler verip uzman kesildiğimiz sohbetler oluyordur eminim. 

Toplum içinde özellikle yakın çevremizde çokça gördüğümüz “ bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan “ kişi sayısı yadsınamayacak kadar çoktur. Çok severiz tartışmayı. 

Mesela, nüfus sayısı 85 milyon civarında olduğu söylenen ülkemizde çok ciddi oranlarda eleştirmen vardır. Ekonomist, spor, sanat, yeme içme, politika vb birçok konuda keskin eleştiriler duyabiliriz.

Arkadaş ortamında yapılan sohbetlerde hele ki kahvehanede ise ülke ekonomisi 10 defa kurtarılır. Nerede ise ekonomi bilim kurulu toplantısı gibidir ortam. 

Mesela grup olarak yenilen yemeklerde sonradan GURMElerin hepsi masadadır. Başıma şöyle bir olay geldi mesela… 

Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir ev yemekleri işletmemiz vardı. Tabldot verebilmek umuduyla bir firmada örnek menü sunumu yaptık. Öğle yemeği servisinde. Ablam da o günlerde bize destek oluyor yardım ediyordu. Sunulan yemeklerden kısır ablam tarafından yapıldı. Mottolarımızdan biri yemediğimiz yemeği servis etmiyoruz bir diğeri de ev yemekleri lezzeti sunmaya çalışıyoruz idi. Demem o ki evimize gelip konuğumuz olmanız halinde size sunacağımız kısır da aynı olacaktı. Sunum sonrası firma yetkilileri ile toplantı halindeyiz. Bir bayan; her şey çok keyifli ve lezzetli idi. Beğeni oranı oldukça yüksek. Lakin kısırda bir şey eksik gibi geldi dedi. Bir tat farklı gibi hissettim dedi. Sohbet sohbeti açıyor. Durumu anlatıyor ve izah ediyoruz. En sonunda sordum siz nasıl yapıyorsunuz eğer anlatırsanız ortak ürünleri biliriz ne eksik ortaya çıkar dedim. Bayan çalışanın verdiği yanıt BOMBA - ben hayatımda hiç kısır yapmadım ki… 

Mesela hafta sonu derbi oynanmış, işyerinde ortak sohbet futbol. Futbolu halı sahadan öteye taşıyamamış bizler hayatını bu sektörden kazanan insanları çok rahat eleştirip, ihtimaller belirleyerek farklı skor ve sonuçlar olabileceği üzerine kafa patlatıyoruz. 
Yaptığımız ziyaretlerde ülkenin politik düzenine ve olması gereken siyasi gelişmeler hakkında görüşlerimizi takım tutan taraftar edasıyla ve zaman zaman kavga boyutunda ele alıyoruz. 

Çok kişilikli haller içerisindeyiz sanki. Bir bakmışız teknik direktör olup futbol uzmanı kesiliyoruz, diğer bir anda içimizden bir gurme çıkıyor yemek ve lezzet eleştirmeni oluyoruz, diğer taraftan ne olacak bu USD-EURO cevabını veren bir ekonomist. Ne ilginç değil mi? Geçen gün bir mobilya imalatçısı kardeşimiz bize ABD de yayınlanan ekonomik verileri anlatırken ortaya çıkması muhtemel senaryoları anlatıyordu. 

Diyeceksiniz ki eeee ne var bunda? Haklısınız, bu kadar kriz yaşamış ve yaşamaya devam eden bir ülkenin ferdi olarak ekonomik anlamda hayatta kalmayı başaran her bir birey zaten en iyi ekonomist diyebiliriz de aynı zamanda.

Ayrıca şunu belirtmek istiyorum ki, konuyla da alakalı olduğunu düşünüyorum. Ulusal kanallarda yayınlanan tartışma programlarına baktığımızda hep aynı yüzleri gördüğümüzde aslında ülkenin aynası ortaya çıkıyor. Çünkü tartışılan konu sağlık – aynı yüzler , tartışılan konu ekonomi aynı yüzler, tartışılan konu dış politika aynı yüzler, tartışılan konu siyaset aynı yüzler. 

Aynaya baktığında HERBOKOLOG olmadığını düşünen var mı?

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Gökçehan Demirhan
    2 yıl önce
    Böyle köşe yazısı olmaz. Öncelikle anlatım bozuk. Devrik cümleler var. Kısır futbol tartışmaları tadında ve malzeme eksik. Cık cık
  • Mustafa Yeşil
    2 yıl önce
    Çooook haklısın melih abi. Ama ne yaparsın bizde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ama dünyayı takip etmeden geleceği tahmin etmekte zor. Seviliyorsun.