Mehmet Ali Kalafat

Mehmet Ali Kalafat


Ekonomi ve sosyal dayanışma

22 Mayıs 2020 - 10:55

Küresel salgın korona, ekonomiden üretime, iş yaşamından sosyal yaşama kadar insan davranışlarını etkisi altına almıştır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona sonrası için projeler üretilmektedir. Sağlık ve gıda başta olmak üzere eğitimden turizme, teknolojiden spora, ulaşım ve hizmet sektörüne varıncaya kadar her alanda bir yapılanma söz konusu olacaktır.

Bazı sektörler bu süreçte daha önemli ve değer kazanmaktadır.Sağlık, gıda tarım ve hayvancılık ile hizmet sektörünün dağıtım organizasyonları doğal olarak önem arz etmektedir. 

Bu mücadelede sağlık sektöründeki tıbbi ve ekipman başarımız dünyaya örnek olmuştur. Bu rol model diğer sektörlere de aynı başarı ile uygulanmalıdır.

Sağlık, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinden başlayarak, teknolojinin de katkısıyla sağlıklı ve organik üretim seferberliğine başlamalıyız.

Turizm, otelcilik, kafe/restoran, lokanta, kıraathane, berber/kuaför vb. hizmet sektörü işletmeleri ve çalışanları, ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır.

İnanç ve kültürel değerlerimiz gereği devlet/millet kaynaşmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyumaktadır. Bu süreçte mücadelemiz, sosyal dayanışma ve kaynaşmamız iç politika malzemesi yapılmamalıdır. Devletimiz, sosyal hukuk kriterleri gereği mağduriyet yaşayan sektörlere destek ve yardımlarını bir an önce tamamlamalıdır.

Kadim bir vakıf medeniyeti mensupları olarak akraba ve komşularımızdan başlayarak ihtiyaç sahiplerine, bu süreçte mağduriyet yaşayan insanlarımıza imkanı olanlar daha fazla yardımcı olmalıdır. Bu bizim için hem insani, hem vicdani, hem de dini(zekat ve sadaka) olan vecibelerimizdendir. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir”diyen bir peygamberin ümmeti olarak yardımlaşmayı önemsemeyiz.

Aşısının bulunduğu, koronasız günlere en kısa zamanda kavuşmak üzere Türk ve İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı'nı kutlarım. Dua ve selam ile...

YORUMLAR

  • 0 Yorum