Mehmet Ali Kalafat

Mehmet Ali Kalafat


Belediye, İstismar ve Sel

12 Şubat 2021 - 09:37

Bilindiği üzere 5393 sayılı Belediye Yasası, belediye başkanlarına sonsuz yetkiler ve inisiyatif hakkı vermektedir.

Bu yetkiler, ahlaki kriterler, bilgi birikimi ve deneyimlerle kullanıldığı zaman şehrine, ilçesine, beldesine hizmet olarak yansır.

İstismar edildiğinde ise belediye kaynaklarının israf olmasına sebep olmaktadır...

Bu istismarların başında belediye şirketleri yer almaktadır.

Personel alımından,belediye işlerinin ihalelerini almasından, sevk ve idaresine kadar ciddi keyfiyetler söz konusudur,

Belediye hizmet ihaleleri (Fen işleri, park ve bahçe, temizlik vs) şeklen yapılıp dışarıdan herhangi bir firmanın hizmet alım kazanması söz konusu olamaz...

Aynı nüfus, aynı gelire sahip belediyelerin şirketlerinde istihdam edilen personel sayısının çok abartılı, bazı yerlerde emsal belediyenin 2 misli ve daha fazla personel farklılıkları olduğunu üzülerek gözlemlemekteyiz.

Belediyeye sözleşmeli memur alımında da keyfiyetler söz konusudur. Sözleşmeli memur alımında (5383/49md) tamamen siyasi nüfuz tek belirleyici kriter olmaktadır. KPSS'de başarılı olan, alınteri ve emek harcayanların hakları gözardı edilmektedir. Bu durum Anayasa'nın fırsat eşitliği ilkesine de uygun değildir.

Özel kalem müdürlükleri personel alımında ve terfilerde istismar edilmektedir. Görevde yükselme unvan sınavı ile elde edilecek kadro hakları, bu istisnai müdürlük kullanılarak ahbap çavuş ilişkisi ile istediğine verilmektedir.

Belediye başkanı bütçesine göre icraat yapmalıdır. Politik, kişisel ikbali için bir kamu kuruluşu olan belediyeyi borçlandırma yetkisi olmamalıdır.

Norm kadro ve standartları; memur, sözleşmeli memur, kadrolu işçi ve şirket işçilerini kapsayacak şekilde derhal düzenlemelidir. Denetime tabi tutulmalıdır.

Belediye bütçesinin önemli bir bölümünün fiziksel altyapı ve üst yapıya ayrılması zorunlu olmalıdır. Doğrudan alım teminlerindeki suistimallerinde yasal ve denetim olarak önüne geçilmelidir.

Tüm ihaleler saydam ve şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Yoksa İzmir'de olduğu gibi yağmur su kanallarını şehrin coğrafi, fiziki şartlarına göre zamanda yapmazsan, şehir sular altında kalır. 

Yazık olur İzmir'imize... Yazık olur ülkemize...

YORUMLAR

  • 0 Yorum