Gurme Gümrükçü

Gurme Gümrükçü


Gurme kavramı...

03 Mayıs 2020 - 21:11 - Güncelleme: 03 Mayıs 2020 - 21:53

Bu hafta sizleri gurmelik kavramı ve kültürü hakkında bilgilendireceğim. Sadece son zamanlarda değil, genel olarak günümüz koşullarında yeme-içme konusu gayet popüler bir halde yer almaktadır. Şöyle ki günümüzde nerede kahvaltı yaptığınız, nerede öğle yemeği yediğiniz veya nerede akşam yemeği yediğiniz sizin ne kadar sosyal olduğunuz anlamını taşımaktadır. Ayrıca gurmelikte önemli bir yere sahip aşçılık mesleği, geçmişte sıradan bir meslek gibi gözükürken artık gençlerin de tercih ettiği ve statü sahibi bir meslek haline geldi.

Gurme kelimesi Fransızca kökenli bir kelimesi olması sebebiyle tarihsel açıdanda Fransız yeme-içme kültürüne dayalı bir kelimedir. 1500’lerde Fransız mutfağında çok ağır yemekler yapılmasına bağlı olarak artan zehirlenme vakalarının artmasıyla,Fransızların yeme kültüründe köklü değişiklikler yapması için Kral 16. Louis’in bizzat mutfağa girmesiyle şekillenen bir kavramdır. Aynı zamanda Türk Dil Kurumu'nda tatbilir, yiyecek ve içecek konusunda uzmanlık ölçüsünde bilgisi bulunan, tadına bakan ve lezzetini değerlendiren (kimse) ve malzemesinden pişiriliş veya yapılış yöntemine kadar özenle hazırlanmış yiyecek veya içecekten anlayan (kimse) anlamını taşımaktadır.

Gurme aslında sadece yeme içme kültürü olan kişi değildir.Aynı zamanda bu işin mutfağında olan yani bu işi bilen ve anlayan kişidir. Gurme olmak için çok iyi gelir seviyesine sahip olmak gerekmediği düşünenlerdenim. Yediğinden içtiğinden keyif almasını bilen ve bunu doğru şekilde aktarmanın ben yeterli olacağını düşünüyorum.

Gurmelik bana göre sadece yiyip içen kişi değildir.Aynı zamanda tadımı bilen ve bunun tahlilini doğru şekilde yapan kişidir.Gurme olmak için iyi bir şekilde araştırmak,okumak ve gezmek gerekiyor.Kendini yetiştirmeyi bu konuda çok önemli bir aşama olarak görüyorum.

Gurme, Türk mutfağına hakim olmasının yanında dünya mutfaklarının çeşitliliğine de açık olmalıdır. Bu doğrultuda farklı lezzetleri ve tadları bilmek gerekiyor. Ben bunu yemem, bunu içmem anlayışı bu işin fıtratına biraz aykırı oluyor.

Genel olarak şöyle özetlemek gerekirse gurmelik bir meslek değildir.Bana göre yediği ve içtiğinden zevk ve keyif alan bir kişinin yapabileceği bir uğraştır.

Daima lezzet ve afiyetle kalın.

Instagram/gurmegumrukcu
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum