Emre Sarıgedik

Emre Sarıgedik


Türkiye'nin İrlanda'daki gururu Sinan Pekiner, ülkemiz adına büyük bir şans

16 Mayıs 2020 - 18:48

Koronavirüs süreciyle birlikte gördük ki, teknolojiye her ne kadar yoğun bir ilgi gösteriyor olsak dahi tarım ürünleri ve gıda, zorda kaldığımızda ilk aklımıza gelen ürün grubu. Sokağa çıkma yasağının ilk ilanı sonrası ortaya çıkan görüntüleri hatırlayanlar, demek istediğimi şüphesiz ki en iyi anlayanlar olacaktır.

Durum böyle olunca bu hafta kaleme aldığım yazımda tarımdan yola çıkarak, İrlanda da tarım ve hayvancılık sektöründeki dostum Sinan Pekiner ile sohbetimizden bahsedeceğim. Size çok kısa olarak Sinan'dan bahsetmek istiyorum. Genç yaşta önce Hollanda'da çalışmaya başlayan, ardından da 7 yıl önce İrlanda'ya yerleşen Sinan, bana göre Türk bayrağını yurt dışında çok güzel temsil eden bir beyaz yakalı.

Kendisiyle sohbetimizde ilk olarak kıymanın kilo fiyatını sordum. Aldığım cevaba göre ülkemizde en düşük 45 liradan satılan dana kıymanın İrlanda'daki fiyatı nedir biliyor musunuz? 6 Euro... TL karşılığına bakınca fiyatlar aynı gibi gelebilir. Lakin mesele alım gücünde. Türkiye'de 2324 lira olan asgari ücret, İrlanda'da 1600 Euro civarında. Yani basit bir dille İrlanda'da asgari ücretle çalışan bir kişi, bir aylık maaşının tümüyle 266 kilo dana kıyma alabilirken, bizdeki karşılığıysa yalnızca 52 kilo. Daha da basitleştirelim, 5 katımız.

Tabii merak ettiklerim yalnızca bununla sınırlı değildi. İrlanda'daki Türk algısını da hemen sordum. Muhafazakarlık söz konusu olduğunda geçmişte katı olan bu ülke insanlarının bugün ise çok daha özgürlükçü olduğunu söylüyor Sinan. Yalnız Türkiye'ye karşı siyasi bir önyargının olduğunu, bu durumun topluma ve ekonomiye yansımasadan giderilmesi gerektiğini de ekliyor sözlerine.

Hep tartıştığımız tarımsal ilerleyişimize dair de çarpıcı bir tespitte bulunuyor. Türkiye'de tarımın ilerlemesi için yaygın ve doğru işleyen bir kooperatifçilik modeline dikkat çekiyor. Tabii bunu anlatırken başta Hollanda olmak üzere Avrupa'yı örnek gösteriyor. Avrupa demişken; çok çarpıcı bir veriyi daha paylaşan Sinan şunu söyledi: "Bugün birden çok otomobil markasına sahip olan ve bu sektördeki ürünlerini küresel bazda pazarlayabilen Fransa ekonomisinde tarımın gücü ve ekonomik ağırlığı, otomotivden çok daha fazla." 

Türkiye'nin bugün dünya pazarında tarım ve hayvancılık ürünleriyle yer alması için önemli olanın vizyon olduğunu dile getiren Sinan Pekiner, Türkiye'deki ihracat odaklı firmalara, yabancı personel istihdamını önerirken, Türk gençlerine ise yurt dışındaki fırsatları değerlendirme çağrısında bulundu. "Gençler konfor alanından çıkmalı. Bunu yapanlar var ama sayı olarak artmalı" diyen Sinan Pekiner, yurt dışındaki önemli firmalarda ne kadar çok Türk yöneticisi olursa, bunun hem Türk algısına hem de Türk ekonomisine olumlu katkısı olacağını söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum