Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Partnerinize Bitter Çikolata Gönderin

18 Şubat 2021 - 12:29

Herkese selamlar… Geride bıraktığımız Sevgililer Günü, umuyorum ki herkes için çok güzel geçmiştir. Ben de Sevgililer Günü’nden yola çıkarak özel günlere dair sizler için neyi kaleme alabilirim diye düşündüm ve partnerinize alabileceğiniz en güzel hediyelerden biri olan çikolatadan bahsetmek istedim. Sizi daha fazla meraklandırmadan sözü satırlarıma bırakıyorum.

Yaklaşık 3000 yıllık bir tarihe sahip olan çikolata kakao çekirdeklerinin suyla karıştırılması ile kakao içeceği olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Kakao içeceği ile başlayan çikolata tarihinde ilk yenilebilen katı çikolata 1847’de İngiltere’de, ilk yenilebilir sütlü çikolata ise ‘Henri Nestle’ tarafından 1876’da İsviçre’de yapılmıştır. Türkiye’de ise 1927’de ilk çikolata üretimi yapan fabrika kurulmuştur.



ÇİKOLATANIN TANIMI

Çikolata; kakao yağı, şeker ve çikolata tipine göre kakao kütlesi ve/veya toz kakao, süt ve/veya süt tozu ve çeşni maddeleri, ayrıca katkı maddeleri yönetmeliğinde müsaade edilen katkı maddelerinin de ilavesi tekniğine uygun şekilde hazırlanan üründür.

ÇİKOLATA ÇEŞİTLERİ

Çikolatalar içerdiği maddelerin çeşit ve miktarına göre; sütlü, bitter ve beyaz. İçerdiği çeşni ve dolgu maddesine göre ise, sade, çeşnili ve dolgulu çeşitlendirilmektedir. Üretim tekniği ana hatları hepsinde aynıdır. Aralarındaki fark kompozisyonlarından kaynaklanmaktadır. Bitter çikolata; yapısında en çok kakao kuru maddesi bulunduran çikolatadır. Üretimi sırasında şeker eklenmez veya çok az eklenir. Sütlü çikolata; üretimi sırasında içine şeker, süt veya süt tozu eklenir. Beyaz çikolatada kakao kuru maddesi bulunmaz. İçine sadece kakao yağı ve ürünün kullanım amacına göre vanilya ve şeker eklenir.

BİTTER, SÜTLÜ VE BEYAZ ÇİKOLATA BİLEŞENLERİ

ÜRÜNCHO miktarı (%)Yağ miktarı (%)Protein miktarı (%)
Bitter çikolata63.528.05.0
Sütlü
çikolata
56.930.77.7
Beyaz çikolata58.330.98.0









Tabloda görüldüğü gibi en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içeren çikolata bitter çikolatadır.


80 GRAM BİTTER ÇİKOLATANIN (%70-85 KAKAO ORANLI) MAKRO VE MİKRO BESİN ÖGELERİ İÇERİKLERİ VE KARŞILAMA YÜZDESİ




Tablodan da anlaşılacağı üzere bitter çikolata; potasyum, magnezyum ve demirin iyi bir kaynağıdır.

BİTTER ÇİKOLATANIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ


Polifenol içeriği yüksek olan çikolata; meyve ve sebzelerden sonra üçüncü önemli antioksidan kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Çoğu kişi tarafından abur cubur olarak bilinen bitter çikolata vücuttaki zararlı kimyasalların birikimini önleyerek aslında kanserden koruyucu. Yapılan sayısız çalışmada bitter çikolatanın diğer çikolatalara oranla daha az şeker içeriği ve vücuda vitamin mineral katkısı olduğu söylendi. Ayrıca başka bir çalışmada da kolesterole bağlı gelişen kalp damar hastalıklarını yüzde 60 azalttığı gösterildi. Hatta ve hatta bazı araştırmalar içeriğindeki flavonol maddesi sayesinde beyin hücrelerinin sağlığını koruduğundan stres ve depresyon riskini azalttığını vurgulamakta. Dikkat edilecek önemli nokta ise, bitter çikolata alımı yaparken içerik kısmının doğru okunmasıdır. Aksi halde işlem görmüş ve katkılı bitter çikolata almış olursunuz. Bu da vücudunuza hiçbir fayda sağlamaz. Ayrıca her besinde olduğu gibi bitter çikolata tüketiminde de miktara dikkat edilmelidir. Günlük tüketilmesi gereken miktar 2-3 parça olarak sınırlandırılmalıdır.



STRESİ AZALTIR!

Bitter çikolata dendiğinde akla ilk gelmesi gereken stresi azaltmasıdır. Stresten veya dağılmış olan konsantrasyondan kurtulmak için daima bitter çikolataya güvenebilirsiniz. Çünkü vücuttaki serotonini artırmaya yardımcı olan doğal bir antidepresandır. Ayrıca bitter çikolata içeriğindeki magnezyum ile stres, yorgunluk, depresyon ve sinirlilik haline de iyi gelecektir. Stresli olduğunuz bir dönemde kakao oranı yüzde 85 veya daha fazla olan bir bitter çikolata seçimi yapmanız sizin için doğru olacaktır.

KOLESTEROL SEVİYELERİNİ DÜŞÜRÜR!

Bitter çikolata kanda kötü kolesterol diye adlandırdığımız LDL Kolesterol seviyelerinin düşürülmesine de yardımcıdır. Bu etkisinden dolayı da kalp krizi veya inmeden de korunmuş oluyorsunuz. Yapılan çalışmalarda elde edilen kanıtlar da kakaonun HDL ve yüksek yoğunluklu lipoproteini (iyi kolesterolü) arttırabileceği yönünde.


HİPERTANSİYONU ÖNLER!

Bitter çikolata tüketimiyle birlikte yüksek tansiyon rahatsızlığınız varsa eğer düzelebilir. Kakaonun içeriğindeki flavonoid etken maddesi tansiyonun düşmesini ve kalbe giden kan akışının artmasını sağlar. Hipertansiyona olan bu güzel etkisinin yanında kalp yetmezliğine ve ateroskleroza (damar sertliği, tıkanıklığı) da iyi geldiği araştırmalarda mevcut. Hatta bilişsel gerileme, demans ve inme riskini de azaltabilir. Vücuttaki kan basıncını düşürmek için ufak bir kere bitter çikolata tüketmek yeterlidir. Fakat tükettiğiniz çikolatanın orijinal bitter çikolata olduğundan emin olmanız şart.



BEYİN FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİR!

Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, bitter çikolata tüketen insanların beynindeki kan akışı üç saat boyunca artmıştır. Bu da, kısa süreli bellek ve kısa süreli genel uyanıklık seviyelerini artırır. Ayrıca, bitter çikolata bulunan flavonellerin yüksek miktarı da uyku sıkıntısı yaşayan insanların beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve hatta kan dolaşımını hızlandırarak yaşlanma etkilerini yavaşlatır.

KİLO KAYBINI KOLAYLAŞTIRIR!

Bitter çikolatanın faydalarından bahsetmişken kilo kaybetmedeki etkisini ele almadan geçemeyiz. Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya göre, aşırıya kaçmadan bitter çikolata tüketmek insanda duygunluk hissi yaratır ve tatlı isteğini azaltır. Bu özelliği sayesinde de kilo kaybınızı zorlaştıracak olan kaçamaklardan koruyacaktır. Bitter çikolata sonrasında tok hissedeceğiniz için bir sonraki öğünde daha az tüketim de yapabileceksiniz. Ayrıca, daha fazla yağ ve kalori yakmak için metabolizmanızı hızlandırabilir.

CİLDİNİZİ ZİNDE TUTAR!

Beslenmesinde yeterli miktarlarda bitter çikolata olan kişilerin ciltleri daha parlak, daha canlı ve kusursuz olacaktır. Bitter çikolata içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde hücre hasarlarını önler, cildi korur ve yaşlanmayı geciktirir. Hatta cilt kırışıklarına bile iyi gelebileceği yönünde veriler de mevcut.

Koyu çikolatada bulunan flavonoidler cildinizi güneşin zararlı ışınlarından, güneş yanığından ve cilt kanserinden koruyabilir. Koyu çikolatadaki kakao özü cildin hidrasyonunu engeller ve cildi yeniler. Cilt pürüzlerini gidermeye yardımcı olur.

KRONİKLEŞEN ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİR!

Eğer öksürüğünüze pratik bir çözüm arıyorsanız bitter çikolatayı deneyin. Çünkü bitter çikolata teobromine olarak bilinen kimyasal içerir. Bu kimyasal öksürüğü tetikleyen sinirleri rahatlatıcı etki göstermektedir.

İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nden Araştırmacılar, kronik öksürüğü olan 300 kişiye iki hafta boyunca günde iki kere theobromine verdi. Bu bileşiği alanların yüzde 60’ı öksürükten kurtuldu. Literatürde buna benzer daha pek çok çalışma bulunmaktadır. Ayrıca, çoğu öksürük ilacı uykunuzu getirebilecekken bitter çikolatanın böyle bir etkisi de yoktur. Eğer bir daha öksürüğe yakalanırsanız ilaç kullanmadan önce bitter çikolatayı denemenizi tavsiye ederim.



KAN ŞEKERİNİ KONTROL ALTINDA TUTAR!

Bitter çikolatadaki kakaonun şeker hastalığını önleyici olabileceğine dair de pek çok araştırma bulunmaktadır. 2005 yılında yapılan küçük bir İtalyan çalışmasında düzenli olarak bitter çikolata tüketiminin diyabet riskini azalttığı ve insülin duyarlılığını artırdığı bulunmuştur.

Bitter çikolatada bulunan flavonoidler insülin direncini azaltmaya yardımcı olabilir ve vücudun daha verimli insülin üretmesine sebep olabilir.

Ayrıca, bitter çikolata diyabeti olan kişilerde kan şekeri düzeylerini dengede tutmak için de kullanılabilir. Bu sebeple şeker hastalarına piyasada kolayca bulunabilen şekersiz bitter çikolata tavsiye edilir.

Bitter çikolatanın faydalarını anlattık. Peki bundan sonra her gün defalarca bitter çikolata tüketmemiz mi gerekli? Hayır değil.

SONUÇ:

YÜZDE 70 KAKAOLU BİTTER ÇİKOLATA NEDEN TERCİH EDİLMELİ?


Danimarka’da yapılan bir çalışmada, bitter çikolatanın gerçekten sağlıklı olduğunu kanıtlıyor. Haftada sadece 30 gram (2-3 parça) tüketmek, içeriğinde bulunan kakao sayesinde kalp ritim düzensizliklerini %21 oranında azaltıyor. Kakaoda flavonoidler olarak adlandırılan antioksidan bulunur. Aslına bakarsanız bitter çikolataya o yoğun ve hafif acı tadını veren budur. Flavonoidlerin kalp sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bitter çikolatada da fazladan kakao bulunduğu için daha fazla antioksidana rastlanır ve daha az şeker barındırır.

Hangileri Çeşit Çikolata Tercih Edilmeli?

Çikolata seçiminde kalite ve miktara dikkat ederek seçiminizi yapmalısınız. Araştırmalar sütün flavonoidlerin vücut tarafından emilimini engelleyebileceğini söylemekte. Bu yüzden bitter çikolata sütlü çikolataya göre daha sağlıklıdır diyebiliriz. Çikolata seçimi yaparken en az %70 oranında kakao içerenleri seçin ve haftada 2-3 parça (25-30 g) tüketin. Zaten bu tip çikolataların zengin ve hafif acımsı tadı gereğinden fazla tüketmenize engel olacaktır.

İşte Siz Bitter Çikolata ile Yapabileceğiniz Harika Tarifler!

  • Muzun kabuğunu soymadan, içine birkaç parça çikolata sıkıştırıp fırınlayın.
  • Çikolatayı eritin ve taze çileklerin üzerine dökün.
  • Çikolatayı rendeleyin ve cappuccino ya da sıcak çikolatanın üzerine serpiştirin.
  • Çikolatayı eritin ve meyveleri bandırıp derin dondurucuda dondurun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum