Dyt. Beyza Yalav

Dyt. Beyza Yalav


Hindistan Cevizi Yağı, Hızlı Zayıflamanın Gizli Formülü mü?

01 Şubat 2021 - 10:19

Hindistancevizi yağı yeni bir trend olarak günümüzde daha çok konuşulmaya başlasa da aslında tropik bölgelerde çok uzun zamandır kullanılan bir yağ çeşidi. Gelin birlikte daha yakından tanıyalım!

Endonezya, Filipinler, Hindistan ve Güney Asya ülkelerinde yetişen ve orada yaşan halkın ‘hayatın ağacı’ olarak isim verdiği bu besin tıpta da uzun yılla boyunca kullanılmıştır. Özellikle Amerika’da kalp hastalıkları oranının artışıyla birlikte bitkisel yağların yerini Hindistancevizi yağı almaya başlamıştır ve daha sonra tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Fakat daha sonradan insanların düşük yağlı diyetlere yönelmesiyle birlikte Hindistan cevizi yağı kullanımı git gide popülaritesini kaybetmiştir.



Orta zincirli yağ asitlerinin (MCT) genel kaynağı olan Hindistan cevizi yağı özellikle yağ emilim metabolizmasında bozukluğu ve sindirim sistemi rahatsızlığı bulunan kişilerde kullanılması oldukça önemlidir. Orta zincirli yağ asitlerinin en önemli özelliği diğer yağlar gibi vücutta kullanılabilmesi için parçalanmasına gerek yoktur. Zaten yağ asidi formunda oldukları için ince bağırsağa ulaştıklarında hemen emilir ve karaciğere giderler. Karaciğerde de enerji olarak metabolize edilirler. MCT’lerin diğer yağlardan en önemli farkı; hücrede enerji artışına sebep olup metabolizmayı hızlandırmalarıdır. Bunun sebebi de kendilerine özgü olan sindirim farklılıklardan kaynaklanır.

Peki Kilo Kaybına Etkisi Nedir?

Hindistan cevizi yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde yüksek ısıya maruz kaldıklarında okside olmaması açısından pişirme yağı olarak rahatça kullanılabilir. Ayrıca yapılan çalışmalarda MCT’lerin antimikrobiyal özellikleri olduğu da görülmüş, hastalığa neden olan mantar, bakteri, virüs ve parazitleri yok edici etkilerinin olduğu da kanıtlanmış. Orta zincirli yağ asitlerinin (MCT) sağlığa pek çok faydalarının yanında zayıflama üzerinde de olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. 2008’de American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada; kalorisi sınırlı diyet programı alan iki gruptan; bir gruba zeytinyağı diğer gruba MCT içeren yağ verilmiştir. MCT yağ çeşidiyle beslenen grupta kilo kaybının daha fazla olduğu görülmüştür. MCT (orta zincirli yağ asidi) yağ çeşidi olan Hindistan cevizi yağı uzun zincirli yağ asitlerine göre yağ dokularında depo edilmesi daha zor ve vücutta sindirimi daha kolaydır. Bu yüzden kilo verme programlarında tercih edilmesi doğru bir yaklaşımdır. Yapılan başka bir çalışmada; abdominal (karın içi ve çevresinde) yağlanması olan orta yaşlı 40 kadın incelenmiş. 12 hafta boyunca bir gruba soya yağı diğer gruba da Hindistan cevizi yağı verilmiş. Çalışmanın sonucunda her iki grubunda kilo verdiği görülmüş. Fakat MCT yağ çeşidiyle (Hindistan cevizi yağı) beslenen grubun bel çevresinin daha anlamlı bir şekilde azaldığı ispatlanmış. Hindistan cevizi yağını kullanan grupta ayrıca doygunluk hissinin de daha fazla olduğu kanıtlanmıştır. Bu yüzden de kilo kaybına etkisi oldukça büyüktür.



Nörolojik Hastalıklarda da Etkili!

Hindistan cevizi yağının nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılması da oldukça önemlidir. Bu tip hastalıklarda, karbonhidrat kısıtlı diyetlerde glikoz beyin için gerekli enerjiyi sağlayamaz ve keton cisimleri beyin için enerji kaynağı olarak kullanılır. Keton cisimlerinin artışı mitokondriyel aktiviteyi arttırdığı için beynin glikoza olan ihtiyacını minimum düzeye indirerek hastalık semptomlarını büyük ölçüde azaltır. Yapılan başka bir çalışmada hindistan cevizi yağı kullanan tip 2 diyabetli hastalarda insülin hassasiyetinde önemli ölçüde kontrol sağlandığı görülmüştür.

Hindistan cevizi yağı aslına bakarsanız hem bir besin hem de bir ilaç olarak kabul edilebilir. Özellikle tüp ile beslenen hastalarda oldukça faydalı olan bu yağ safra tuzlarına gerek olmadan portal sisteme karışabildiği için sindirimi de kolaydır. Faydaları arasında metabolizmayı hızlandırması, hastalıklara karşı koruyucu olması, bağışıklığı arttırması, bakteri ve virüsleri öldürmesi sayılabilir.




Sonuç Olarak…

Yapılan çalışmalar ve kendi gözlemlerime dayanarak şunları söyleyebilirim. Kolay enerji kaynağı olmasının yanında kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca kalp-damar hastalıkları ve nörolojik hastalıkların tedavisinde de olumlu etkileri büyüktür. Kolay sindirilebildiği için de sindirim sistemi hastalıklarından huzursuz bağırsak sendromu, reflü, kolesistektomi gibi durumlara etkisinden dolayı Hindistan Cevizi yağını fonksiyonel bir besin olarak kullanılmasını tavsiye ederim.

Sağlıklı beslenmeye dair merak ettikleriniz için web sitemi www.beyzayalav.com ziyaret etmeyi unutmayın. Herkese güzel haftalar dilerim..

YORUMLAR

  • 0 Yorum