Doç. Dr. Emin Elmacı

Doç. Dr. Emin Elmacı


Lozan Antlaşması Millidir

24 Temmuz 2020 - 11:27

Milliyim diyenlere duyurulur.

BİRLİK olunması gerekli şu günlerde Lozan Antlaşması'nı tartışmaya açmak kesinlikle kucaklayıcı bir duruş olmadığı gibi tam tersi KUTUPLAŞTIRICIDIR. MİLLİ bir konu olan Lozan’ı tartışmak hiçbir zaman Türkiye’nin gündemi olmamalıdır. Bunun, sadece “çok düşük oranda bir radikal kesimin hoşuna gitmesi dışında” hiçbir getirisi olmadığı gibi, tam tersi MİLLİ bir konuda, devletinin yanında olan büyük bir çoğunluğun tepki vereceği bir duruş olduğunun da bilinmesi şarttır.

Tamam Lozan “tartışılmaz” değildir ama en azından bunun bilimsel yolla yapılması gereklidir. Ve bu tartışma, neredeyse yüz yıldır bilimsel makale ve kitaplarla da yapılmış ve yapılmaktadır. Büyük bir milli savaşı kazanarak, ülkenin ve halkının bağımsızlığı için ellerinden gelen her şeyi yapanların, Lozan’da da yapılabilecek olan her şeyi yaptıkları kesindir. Bunun dışında ideolojik çerçevede yapılacak her tartışma ise sadece insanların birbirine düşman olmasına neden olacaktır.

Lozan Antlaşması ile Batının söylemiyle “Türkiye MODERN ULUSLAR AİLESİNE katılmış” ve Lozan ile Türkiye aynı zamanda “Hıristiyan Medeniyetini Lozan’da ÇARMIHA germiş ve yabancıları aşağılamıştı”. Yine İsviçre basını da “Türklerin Parıltılı Zaferi” başlığını atmıştı. Türkiye’de Lozan’ın değerini bilmeyen ve saldıran Lozan düşmanlarına duyurulur.

Lozan Antlaşması, sadece Yunanlarla imzalanmış bir antlaşma değildir. Lozan tüm emperyalist devletlere YENI devletin bağımsızlığını kabul ettirmiştir. Lozan hiç bir zaman tartışmaya AÇILMAMALIDIR.
SEVRİ kutusundan cıkartmayı dört gözle bekleyenlere koz verilmemelidir.

Lozan’ı tartışmaya açmak, Sevr’in yırtılmasında rol oynayan ulusal kurtuluş mücadelesini kabul etmemeye kadar gidebilir. Oysa savaş sonrası, Almanya ve Avusturya-Macaristan’ı dayattıkları barış antlaşmalarıyla parçalayan İtilaf Devletleri’ne, imzalattıkları (Sevr) antlaşmayı uygulatmayan TEK millet, Ankara eşliğinde örgütlenen TÜRK MİLLETİ idi.

Eğer ordu-millet birlikteliğiyle, Mustafa Kemal önderliğinde verilen Bağımsızlık Savaşı verilmemiş olsaydı, yani İtilaf devletlerinin gücü yetseydi, Sevr’i son maddesine kadar uygularlardı.

Bu nedenlerden dolayı, Lozan’a tüm ülkeler bile “Türkiye'nin zaferi” demişken hiç kimsenin Lozan’ı yıpratmaya hakkı yoktur. Bugün gelinen yol ayrımında çok açık ve belirgin bir tek konu söz konusudur;
Sevr’den mi yana olacağız? Yoksa Lozan’dan mı?

SEVR ÖLÜM. LOZAN HAYAT
SEVR SALTANATIN. LOZAN CUMHURİYETİN.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum