Doç. Dr. Emin Elmacı

Doç. Dr. Emin Elmacı


30 Ağustos; Kurtuluş ve Kuruluş

30 Ağustos 2020 - 09:49

30 Ağustos “kurtuluş”un müjdesi ve aynı zamanda da “kuruluş”un müjdecisidir.

26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz; geri çekiliş ile saldırının durdurulması sonrası, yapılan ilk saldırı ve sonucun alınmasıydı. 30 Ağustos'ta kazanılan savaş, aynı zamanda yeni kurulacak devletin müjdecisi gibiydi. Zaten Mustafa Kemal Paşa da 1 Eylül'de verdiği ve birkaç gün sonra da dönem gazetelerinde yayınlanan, "Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir" emri gereği, ordusunun arkasında İzmir'e gelirken Nif'te (Kemalpaşa) de aynen “Savaşımızın ikinci kısmı şimdi başlıyor” diyerek yeni bir çağdaş devletin yani bir devrimin sinyallerini de vermişti.

Yani, aslında Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zaferi, Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen ve bugün çağdaş uygarlık düzeyine çıkmamızı sağlayan Türk Devriminin başlangıcı sayılmalıdır. Ve nitekim öyledir. Bu zafer Mustafa Kemal Paşa’yı “münci” yani kurtarıcı yapmış ve bu sayede de onun milliliği ve ülkenin çıkarına çalışmasına duyulan güvenle; temeli çağdaşlaşmaya, hukuka ve dinin siyasete alet edilmemesine dayalı yeni rejimin ortaya çıkmasına büyük katkı sağlamıştır. Birilerinin bu konudaki aymazlığının nedeni bu mudur bilinmez ama bilinen en önemli nokta, bugüne gelirken Osmanlı’dan ayrışan bölgelerde kurulan devletlerle aramızdaki her anlamda açıkca görülen farktır.

Bana derslerimde, konferanslarımda en çok sorulan sorudur bu;
Cumhuriyetin kazanımları nedir?

Bir Suriye, Irak, Suud, Yemen, Katar….
Bir BİZ…

Hem de her şeye rağmen..
Yetmez mi?

HEPİMİZİN BAYRAMI KUTLU OLSUN.

Herkesin MİLLİ bayramı kutlu olsun.

Çünkü MİLLİ BAYRAMLAR; milliyim diyen herkesin canla başla kutlaması gerekli bayramlardır. Milli Bayramlar Milli BİRLİK ve BERABERLİĞİN güçlenmesini isteyenlerin özel önem vermesi gerekli bayramlardır. Milli birlik ve beraberliğin istendiği şu dönemde TEK GERÇEK 30 Ağustos zaferidir.

30 Ağustos bu devletin MİLLİ BAYRAMIDIR. Merak edilmesin; bir iki yıl önce başlayan MİLLİ bayramların güçlü şekilde kutlanması devam edecektir. Etmelidir.

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!!!
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum