Burak Cilasun

Burak Cilasun


Tunç Soyer ve Suudi Arabistan

26 Eylül 2022 - 09:25


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 9 Eylül'deki konuşmasında Vahdettin ve çevresine yaptığı eleştiriyi, sanki baştan başa bir Osmanlı düşmanlığıymış gibi polemiğe dönüştürülmesinden çok kısa bir süre sonra Suudi Arabistan Milli Günü için bu ülkenin Ankara'daki büyükelçiliğinde bir resepsiyon düzenlendi. Peki Suudi Arabistan Milli Günü nedir? Neyi kutluyorlar? Hiç lafı uzatmaya gerek yok... Osmanlı İmparatorluğu'na İngiliz desteğiyle isyan edip, o bölgedeki Türk askerlerini şehit ederek kendi devletlerini kurmalarını kutluyorlar. İyi de Osmanlı'yı bu kadar sahiplenenler bir isyanla gelişen hadiseyi kutlamak için neden sıraya girdi o halde?

Suudi Arabistan Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyona İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hangi hissiyatla katıldı? Sayın Erbaş, Osmanlı'ya isyan ettiği için İstanbul'da Padişah II. Mahmut'un emriyle idam edilen Abdullah bin Suud'un ruhuna fatiha okumaya mı gitti? Dışişleri Bakanlığı "Kardeş Suudi Arabistan" diye sosyal medyadan paylaşım yaparken hangi kardeşlikten esinlendi? Suudi Arabistan'ın yakın tarihe kadar Türk mallarına boykot uygulayışından mı yoksa Osmanlı'dan miras kalan Ecyad Kalesi'ni yıkmalarından mı? İstanbul'da düzenlenen resepsiyona katılan İstanbul Valisi Yerlikaya, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yeni delil mi toplamaya gitti acaba? Gerçi o konu da kapanmıştı. 

Dolayısıyla Atatürk hakkındaki idam fermanına onay veren, Sakarya Savaşı sırasında kendi kızından 8-9 yaş küçük olan 5. eşiyle Yıldız Sarayı'nda düğün yapan, Anadolu'daki milli harekete karşı her türlü düşmanlığı gösteren ve en sonunda da İstanbul'da hayatını tehlikede gördüğünü bir mektupla İngiliz General Harrington'a bildirip payitahttan kaçarak ayrılan İngiliz Muhipleri Cemiyeti Üyesi Vahdettin'e gösterilen tepkiye "Ecdat ecdat" diyerek karşı tepki gösterdikten sonra Osmanlı'ya isyan edip bağımsız olan Suudları bağrımıza basmak ne kadar doğru? Desenize arkadaş, "Bizim ecdadımıza isyan ettiğiniz, askerimize kurşun sıktığınız günü mü kutlayacağız?" diye... Gerçi saltanatı sona erdikten sonra Vahdettin'in de, kendi ülkesine isyan edip bağımsız olan Suudi Arabistan'a gittiğini düşünürsek, Vahdettin savunucularından da farklı bir şey beklemek yersiz tabii.

Dümdüz sormak gerekirse 1821 Mora isyanı ile başlayan süreçle birlikte dış güçleri arkasına alarak Osmanlı'dan bağımsızlığını kazanan Yunanistan ile aşağı yukarı benzer süreç yaşayan Suudi Arabistan'ın ne farkı vardır? Yunan Hristiyan olduğu için mi düşmandır, Suud Müslüman olduğu için mi dost ve Dışişleri Bakanlığı'nın tabiriyle kardeştir? Yahu bu Suudi Arabistan değil mi ki yakın zamanda Yunanistan ile ortak tatbikat yapıp Türkiye'ye mesaj veren, Mekke ve Medine'de Milli Eğitim Bakanlığı'mıza bağlı okulları kapatan? 

Kimse kusura bakmasın ama Suudi Arabistan Milli Günü'nde benim gördüğüm tek kardeşlik, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Suudi Arabistan temsilcisinin verdiği fotoğraftır. Zira her ikisinin de Türk karşıtlığı bakidir.
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Cumhur Bulut
    1 yıl önce
    Maalesef yazdıklarınız doğru. Maalesef diyorum çünkü ortada büyük kırılmalar ve çelişkiler var... Fakat ne yaparsınız ki devletler de insanlar gibi... Küsüyorlar barışıyorlar; kavga ediyorlar uzlaşıyorlar... Bu durum bir gerçeklik. Her şeyin çok hızla değiştiği dünyada bugün çatıştığınız devletlerle yarın çıkar birliği kurmak zorunda kalıyorsunuz... Dün barış içinde olduklarınız bir bakıyorsunuz düşmanlarınızla ittifak etmiş, ittihat etmiş! İşte böyle katline ferman verdiğinizin ruhuna da Fatiha okuyorsunuz arada...