Burak Cilasun

Burak Cilasun


İzmir siyasetinde hafta sonu mesaisi yoğun geçti

27 Eylül 2021 - 11:37 - Güncelleme: 27 Eylül 2021 - 11:41


Türkiye'nin 3. büyük kenti olan İzmir'de CHP ve AK Parti, hafta sonunu hareketli geçirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kentte çeşitli programlara katılırken, AK Parti cephesindeyse 30 ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ilçe danışma meclisi toplantıları vardı. 

İlk önce CHP ile başlayalım...

Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyaretinde bana göre en sembolik kısım, Bayındır'daki süt işleme fabrikası temel atma töreni oldu. Fabrika tamamlandığında muhtemeldir ki CHP Lideri, AK Parti döneminde özelleştirilen fabrikaları sayacak ve buna karşılık CHP'nin iktidarda olmasa dahi fabrika açtığını söyleyecek. Bunun da ötesinde CHP'nin iktidara gelmesi durumunda tarım sektöründeki üreticilerin tarla ve traktörlerine haciz getirilemeyeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, belli ki vaatlerini seçim yaklaştıkça daha da ileri noktaya taşıyacak. 

Kılıçdaroğlu'nun diğer mesajlarına bakacak olursak;

"Çıkar telefonunu göster" benzetmesi ve Oyun Girişimciliği ve Yazılım Merkezi açılışları, CHP Lideri tarafından 2023 öncesi gençlere dönük söylem ve çalışmaların süreceğinin bir göstergesi. Bununla birlikte deprem bölgesinde sağlıklı bir dönüşüm için emsal artışı gereksinimi hakkında söyledikleri de aslında açık bir şekilde belediye başkanlarına talimat niteliği taşıyor. Bakalım başkanlar, Genel Başkan tarafından verilen talimatlara uyacak mı? Hep birlikte göreceğiz...

Gelelim hafta sonunda CHP'nin yıldızına...

Kılıçdaroğlu'na gençler, fabrika ve tarım üzerinden yapılan çalışmalarla siyasi söylem pasını atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hanesine en büyük artıyı yazdıran isim olmuştur.

Ve AK Parti...

İzmir'in tüm ilçelerinde aynı anda ilçe danışma meclisi toplantıları gerçekleştiren AK Parti, korona sonrası ilk defa bu denli büyük bir organizasyon sınavını geride bıraktı.

Salonlarda ortak mesaj 2023'te İzmir'deki oy oranını yukarı çekip, 2024'te de elde edilen belediye sayısını fazlalaştırmak ve CHP'ye karşı yerel yönetim eleştirileri şeklinde olsa da aslında AK Parti bu hafta sonunu İzmir'deki parti teşkilatını yeniden bir araya getirerek teşkilatı diri tutma çalışması yaptı diyebiliriz.

Toplantılarda birbirine uzak iki ilçe olan Menemen ve Ödemiş'te İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin yer almasıysa bence sembolik bir duruş. Zira bir yanda kaybından rahatsızlık duyulan Ödemiş, diğer yanda yeni kazanılan Menemen'in olması rastgele bir seçim gibi düşünülmemeli. Tıpkı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin danışma meclisine katıldığı ilçenin Buca oluşu gibi...

Bağlayacak olursak;

2023 yarışı kızışırken, her iki partiden de yeni hamleler göreceğimiz bugünden aşikar. Ortadaki bilinmeyense, olası bir ittifak çatırdamalarında bu durumun, kentte nasıl yankı yapacağı... Dolayısıyla hiçbir partinin rehavete ya da umutsuzluğa kapılma lüksünün olmadığını düşünüyorum. Ne de olsa siyasette 24 saat bile çok uzun bir süre...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum