Burak Cilasun

Burak Cilasun


İzmir'in yeni vekillerine tur rehberi lazım olacak!

11 Nisan 2023 - 11:46

Parti ayrımı yapmaksızın söylemek gerekirse, yeni dönemde seçilmesi mümkün sıralarda yer alan milletvekili adaylarının içinde belki 10 kişiden fazla isim, İzmir'de yaşamıyor, İzmir'i tanımıyor.

Hatta öylesine tanımıyorlar ki, İzmir'den iki tane belediye otobüsü hat numarası söyleyemezler. Metronun başlangıç ve bitiş ilçelerini bilmezler. İzmir'in kentsel dönüşümde hangi noktalarda sıkıntı çektiğini, merkezi ve yerel yönetim yatırımlarının hangi aşamada olduğunu, nerelerde sorun yaşandığını bilmezler. Gürsel Aksel, Zühtü Işıl, Vahap Özaltay desek bunları bilirler mi acaba? Akasyalar dendiğinde akıllarına yalnızca çiçek mi gelir? 

Bakarsınız Toros'ta bir düğüne davet edildiklerinde, Adana'ya uçak bileti bile almaya kalkan olur...

Teşbihte hata olmaz, İstanbul'a gelen turist nasıl, "Topkapi, Sultanahmet, şiş kebap" diyecek kadar İstanbul'u tanıyorsa, İzmir'e dışardan gelen "vekil" de İzmir'i "Kordon, Alaçatı, boyoz" diyecek kadar biliyor.

Peki bu durum nasıl ciddi bir tepkiye yol açmıyor? Parti genel merkezlerinin seçimi sadece cumhurbaşkanı adayı üstünden şekillendirme kamuflajıyla birlikte de tepkilerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Adeta insanlar kendi mahallelerinde dışlanmamak için sindirilmeyi kabul ediyor.

"Ey vatandaş, sen kimsin de İzmirli olmayan İzmir vekili istemiyoruz diyeceksin? Yoksa karşı partiye çalışan bir hain misin?"

Bu sözün bir de şöyle bir versiyonu var?

"Kardeşim bu seçim çok önemli. Bu dönem adayımızı cumhurbaşkanı yapalım, bütün meselemiz bu..."

E madem biz bu dönem hiç milletvekili seçmeseydik...

Madem seçim bu kadar önemli, koskoca İzmir'de partiler kentten bir tane sevilen sayılan insanın kapısını çaldı mı milletvekili olsun diye? Listelere bakıyorsun, İstanbul'dan gelenler var, eski bir Van milletvekili var, Balıkesir'den gelen var, Ağrı'nın belediye başkanlığından istifa eden kişi var, var oğlu var... Önemli seçim dendiğinde insanın aklına, o kentten oy toplayabilecek insanların vekil adayı yapılması geliyor. 

İyi de durum böyle olunca insanın aklına sayısız soru geliyor. Mesela bu arkadaşlar "İzmir Milletvekili" unvanı ile ne yapacaklar? Bu adaylar vekil olduktan sonra İzmir'in hangi sorununu TBMM'ye taşıyacaklar? İzmir adına hangi lobiyi yapıp, kentin gelişimine fayda sağlayacaklar? Ben size söyleyeyim; bugüne kadar "ithal" vekillerden edindiğimiz tecrübeye göre hiçbirini yapmayacaklar. 

Anlayacağınız nurtopu gibi Turist Ömer'lerimiz oldu. Bakalım tur rehberleri kim olacak?

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Mutlu aydemir
    11 ay önce
    Çok doğru maslesef daha önce İzmirli olup zerre faydası olmayan vekilleride gördük belki bu sefer değişir. İzmir kulüplerinin maçlarında görelim önce