Burak Cilasun

Burak Cilasun


İş yaşamının bir kolu daha örgütleniyor

30 Ocak 2023 - 09:01

Türkiye'de STK ve örgütlü güç çok önemli bir kavram. Örgütlü gücünüz varsa siyasetten ve siyasilerle ilişkilerden iş yaşamına, yerel yönetimler ve kente dair söz söylemekten basınla ilişkilere kadar birçok konuda maça 1-0 önde başlıyorsunuz diyebilirim.

İşte bu yüzdendir ki;

Farklı şehirlerde yaşayan hemşeriler örgütlü...
Dünya görüşü ortak olan insanlar örgütlü...
İşçiler, memurlar ve işverenler örgütlü...

Hatta ve hatta güvercin besleyenler bile dernekleşmiş durumda.

Konular ve gelişmeler karşısında ortak ses çıkarmayı amaçlayan bunca örgütlü gücün yanında, bugüne kadar yeterince ortak ses verememiş ender kesimlerden biriyse, müdüründen alt kadrosuna varana dek şirketlerin idari işler birimi çalışanlarıydı.

Özellikle fabrikaların belkemiği niteliği taşıyan bu kesimin yaptığı işlerdeyse neredeyse bir kaos hakim. Neden mi? Çünkü iş tanımları çok geniş ve neredeyse her şeyden sorumlu olmalarına karşın ortada bir yetki karmaşası var... Bunun gibi daha nice mesleki sorunu sıralamaya devam edebiliriz.

İşte böyle bir karmaşanın ortasında idari işler profesyonelleri İzmir'de bir araya gelerek dernekleşme kararı aldı. Tekstilden lojistiğe, otomotivden kimyaya, gıdadan iklimlendirmeye kadar akla gelebilecek çok sayıda önemli firmanın idari işler yöneticisinin ilk olarak sosyal medya kanalıyla, ardından da fiili toplantılarla bir araya gelmesi sonrası alınan bu karara göre derneğin ismi İdari İşler Çalışanları Dayanışma Derneği olacak.

Kısa ismi İDAİŞ olacak olan derneğin kurucu başkanlığını, dernek kurucularının oybirliğiyle  İzmir'in köklü şirketlerinde idari işler müdürlüğü yapmış Mustafa Küçükoğul üstlenecek.

Tüzük hazırlıkları süren, web site adresi alınan dernek her ne kadar İzmir'de kurulacak olsa da, şimdiden hem Ege Bölgesi bazında hem de Türkiye'nin diğer illerinde sektör profesyonellerinden büyük de bir ilgi var. Dolayısıyla denebilir ki; İDAİŞ İzmir'de kuruluyor olsa da Türkiye genelinde örgütlenerek ulusal çapta işler yapmaya hazırlanan bir dernek...

Açıkçası birçok iş insanı STK'sının ve işçi örgütlenmesinin yıllar yılı haberlerini yapmış bir gazeteci olarak diyebilirim ki, bu dernek iş yaşamına önemli kazanımlar getirme, dayanışma, mesleki kaliteyi yükseltme, standartlar oluşturma gibi konular ile birlikte düzenleyeceği eğitimler ve panellerle sivil toplum kuruluşları camiasında önemli bir yer edinebilir. Çıktıkları yoldan dolayı kendilerini kutluyorum. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum