Behçet Şenözhür

Behçet Şenözhür

Seyirci Değil Taraftar --------------- [email protected]

İstanbul Hegemonyası I

06 Mayıs 2020 - 15:14

Evden çıkamadığımız şu günlerde, eskisine oranla daha fazla televizyon izliyor ve sosyal medyada zaman geçiriyoruz…
 
Geçen gün “Futbolun Kalbi İstanbul’da Atıyor” gibi bir habere denk geldim.
 
Haberin içeriği; İstanbul kulüplerinin yaptıkları transferlere ödedikleri paraların (burada bahsi geçen İstanbul kulüplerinden sadece üç tanesi) Anadolu kulüplerinin bilmem kaç katı olduğuyla ilgiliydi.
 
İyi futbolcuları transfer etmek elbette önemli fakat bence eğer İstanbul ve Anadolu kulüpleri kıyası yapılacaksa, transfere ödenen paralardan daha başka konulardan başlanmalıydı.
 
Burada futbol yorumcusu olarak değil bir taraftar olarak yazıyorum.
 
Bu kulüplerin borçları olduğu bilinen bir gerçek. Ve bahsi geçen kulüplerin aslında herhangi bir spor kulübünden pek de farklı olmadıklarını biliyoruz.
 
Ama ödenmeyen borçlar nedeniyle neden puan silinmediğinin, neden transfer yasağı getirilmediğinin ya da neden bir alt lige düşürülmediklerinin cevabını bulamadım.
 
Onlarla bir zamanlar aynı ligdeki borçlu kulüplere transfer yasağı getirildi. Bu nedenle alt lige düştüler. Puanları silindi, bazı kulüpler lige eksi puanla başladılar. Hatta bazı kulüpler tüm bu nedenlerle kapanma aşamasına geldi.
 
Üstelik bu saydıklarım, o üç kulübe tanınan tek ayrıcalık da değil.
 
Herhangi bir kanalda yayınlanan futbol programında, yıllardır sadece o malum üç kulübü destekleyen yorumculara yer verildiği tartışılmaz bir gerçek.
 
Tüm Türkiye’nin o üç kulübü desteklemediği aşikarken ve diğer kulüplerin taraftarları olan bizler sayıca daha fazlayken neden sadece onları izlemek zorunda bırakılıyoruz anlayamıyorum.
 
Yazılı medyada kullanılan dilin tarafsız olması gerekirken yapılan haberlerde, atılan başlıklarda neden onların ön planda tutulduğunu da çözemedim.
 
Örneğin bir Anadolu takımıyla o üç takımdan herhangi biri maç yaptığında, hiçbir zaman Anadolu takımı 3 puan kazandı şeklinde olmuyor haber başlıkları. Genellikle başlıklar o üç takımdan herhangi birinin 3 puan kaybettiği şeklinde atılıyor.
 
Bize “üç büyükler” olarak dayatılan bu kulüplerin tam olarak hangi açıdan büyük olduğunu açıklayabilecek var mı aramızda? Mesela toplam 10 milyar borçları olduğu için mi büyükler?
 
Mesela medya bundan sonra o kulüplere daha geniş yer ayırmasa, yorumcular onları, Anadolu takımlarını yorumladıkları süre kadar yorumlasa, o kulüplerin reklamları yapılmasa, sizce bu kadar çok taraftarı olur mu?
 
Biz kulübümüzü ne şartlarda olursa olsun, sokak arasında bile oynasa kaldırıma çıkar destekleriz.
 
Üç büyük denilen kulüplerden medya elini çekse, o kulüpler Anadolu kulüpleriyle aynı şartlarda yarışsa, uygulanan kurallar onlara da uygulansa kaç kişi destekler kulübünü her şartta?
 
Kaç kişi renklerinden vazgeçmez onlar artık büyük(!) olmadıklarında?
 

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Tanju Omaç
    3 yıl önce
    Bu tespitlere göre ki doğru bunlar BÜYÜK değil BÜYÜTÜLMÜŞ kulüpler.Siyasetin spora direk dahlininde ıspatı. Meselâ bu sezon yapılandırma adı altında yapılan aslında büyütülmüşleri kurtarma operasyonu.Programlarda dediğin gibi Anadolu takimlari yenmez hep ıstanbul takımları puan kaybeder manşetler böyle atılır ve kazanan takım iki süslü cümle ile geçiştirilip büyütülmüşlerin neden kaybettiği üzerine saatlerce konuşulur.Bunun asıl sebebi kent bilinci oluşmamış oluşturulmamış toplumdur.Yerel basınından Belediyelere sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes suçludur .Lâfa gelince Ïzmirli olmakla övünenler maça gelince büyütülmüş formaları ile o kulüplerin yöneticileri futbolcuları ile boy boy fotoğraf paylaşmaktan geri kalmazlar.Bu hegemonyanin yıkılması için yukarıda saydığım dinamiklerin tek yürek olması lâzımdır.Meselâ fb üyesi bir bld başkanı olmamalıdır.Daha yazacak çok örnek var ama işin özeti.Kentine semtine takımına sahip çıkan nesiller yetiştirmek hepimizin asli görevi olmalı.Svgl
  • Yaşar gkka
    3 yıl önce
    Konuş adamsın helalin var şu paylaşımı şimdiye kadar çıkıp kimse yapmadı inşallah duyulur sesimiz
  • leylek serkan
    3 yıl önce
    Üç büyütülmüş vardır tek büyük Göztepe dir... NE VARSA SENDEN GELEN EYVALLAH DEDİK GÖZTEPEM