Ahmet Uğur Baran

Ahmet Uğur Baran


Nesi Büyük Elçiler?

25 Ekim 2021 - 09:55


Tarih 26 Ağustos 1896...

26 Ermeni, çeşitli silahlarla Osmanlı Bankası'na saldırır. Güvenlik güçleriyle çatıştıktan sonra bankayı ele geçiren çetenin başında Karekin Pastırmacıyan yer almaktadır. Normal şartlarda en ağır şekilde cezalandırılması gereken saldırganlar Rus, İngiliz ve Fransız elçiliklerinin araya girmesiyle birlikte saldırganlar önce bankanın İngiliz müdürünün yatıyla rıhtımdan ayrılır, ardından da bir Fransız gemisiyle Marsilya'ya ulaşır.

Yabancı misyonların koruduğu Pastırmacıyan daha sonra 1908 yılında Meclis-i Mebusan'a Erzurum'u temsilen katılıp, 1915'te bu kez Van isyanının lider kadrosunda yer alır. Peki ya sonrası? En sonunda da Pastırmacıyan 1918 yılında Ermenistan'ın ABD elçiliği görevini üstlenir.

Tarih 8 Eylül 1914...

Osmanlı Devleti, ayağına vurulan kapitülasyon prangalarını kırmaya karar verir ve bunu ilan eder. Almanya Büyükelçisi, İstanbul'u terk edeceğini açıklar. Müttefik oldukları sanılan Almanya ve Avusturya'nın büyükelçileri, İngiltere, Fransa ve Rusya ile birlikte Osmanlı Devleti'nin kararına karşılık ortak bir protestoda bulunurlar. Onlara hemen arkasından ABD ve İtalya da katılır.

Amaç Osmanlı'nın demokrasisi midir? Hayır, sömürülmesidir!

Sadece bunlar mı? Hayır dostlarım... Osmanlı'nın son yıllarına baktığımızda gayrimüslim tebaa ve Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan yabancıların içinden cinayet dahil birçok suça karışan unsurları için hem aynı film, hep aynı sinema dönmüş, yabancı diplomatlar notalar ve tehditlerle bu kişilerin serbest kalması için büyük gayretler göstermiştir.

Tarih 2013...

Gezi Parkı olaylarında ortaya çıkan ve kendilerine Taksim Dayanışması adını veren oluşum, taleplerini sıralıyor. İstanbul, Ankara ve Hatay'ın vali ve emniyet müdürleri görevden alınsın. Eylemlere katılan herkes serbest bırakılsın ve hiçbiri için soruşturma açılmasın. 3. Köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul ve HES çalışmaları dursun. Tıpkı Osmanlı Bankası baskını süreci ve talepleri gibi...

Tüm bunları neden mi anlattım?

Osman Kavala için 10 "büyükelçi" tarafından Türk yargısına müdahale girişiminde bulunulması bana bunları birlikte düşünme ihtiyacı hissettirdi de ondan.

Son sözümü bu kez z kuşağı diliyle söyleyeceğim.

Osman Kavala için devreye giren "büyükelçiler"in, Türkiye'nin huzur ve refahını istemediklerine yemin edebilirim ama ispatlayamam.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Dinçer
    2 yıl önce
    Tarih nedir? Tarih yalnızca geçmişe değil geleceğe de ışık tutma misyonu bulunmaktadır. Tarih tekerrürden ibarettir. Tarihte yaşanmış olayları doğru öğrenerek aynı hataları yapmamaya çalışmaktır.