Bornova'da bal gibi eğitim

Arıcılık ve bal üretimi konusunda çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi, Bal Tadım Eğitimi düzenledi. Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi’ndeki etkinlik yoğun ilgi gördü. Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, doğal üretimi geliştirmek ve yerel üreticiyi kalkındırmak amacıyla verdikleri desteğin her alanda devam edeceğini söyledi.

Bornova'da bal gibi eğitim
08 Haziran 2023 - 10:24
Kayadibi Mahallesi’nde kurduğu arılık ile üreticilere destek olan Bornova Belediyesi aynı alanda verdiği eğitim desteğini de sürdürüyor. Bu kapsamda hem üretici hem de tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik Bal Tadım Etkinliği düzenlendi. Çevre ve Arı Koruma Derneği (ÇARIK) Başkanı Şamil Tuncay Beştoy, katılımcılara Türkiye ve Dünyada arıcılık ve bal tadımının tarihi hakkında bilgiler verdi. Balların, elde ediliş kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı, elde ediliş şekillerine göre de petekli, süzme ve pres ballar olarak sınıflandırıldığını anlatan Beştoy, bal tadımının inciliklerini detaylarıyla anlattı.
 
Amaç yerelde kalkınma
 
Arıcılık ile ilgilenen Bornovalıların her yıl daha da artmasından büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Yerelde kalkınma ilkesiyle başlattığımız arıcılık eğitimleri hem teorik ve pratik olarak devam ediyor. Bal tadımı da bu etkinliklerden biriydi. Belediyemizin arılığındaki eğitimlerimiz ve verdiğimiz diğer destekler artarak sürecek. İlçemizdeki bal üretiminin ekonomik bir değer olarak daha da artmasını hedefliyoruz” dedi.
 
Eğitim ve üretim desteği
 
Her yıl arıcılık eğitimi verdiği kursiyerlere arıların olduğu birer adet kovan ile arıcılık ekipmanları da hediye eden Bornova Belediyesi, kovanların konulduğu 23 dönümlük alanı, arılar için uygun çevrenin sağlanması amacıyla bal ormanına dönüştürdü. Alana 700 adet çeşitli meyve fidanı, 750 kök lavanta dikimi gerçekleştirildi. Ayrıca 3 dönüme arı otu ekildi.  Arılıkta  kursiyere de ait olan 100’ün üzerinde arı kovanı ile hasat yapılması için sağım makinesi de bulunuyor. Belediye ve kursiyerlerin kovanlarından üretilen ballar Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla tüketiciyle buluşuyor. Bornovam markalı ballar Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla tüketiciyle buluşuyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum