Bakan Varank'tan yerli otomobil açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank'tan yerli otomobil açıklaması
24 Nisan 2020 - 15:15
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, corona virüs salgınının yerli otomobil üretim sürecine etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Varank, “Covid-19 nedeniyle Gemlik’te kurulacak fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmüyoruz" dedi.

Fabrika'nın ÇED raporunu alma aşamasında olduğunu kaydeden Varank, "Zemin etütleri de muhtemelen 10 gün içinde tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

Varank, OSD Yönetim Kurulu'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Tarihi bir döneme tanıklık ediyoruz. Dünyada hiçbir ülke, covid19 salgınına karşı bağışıklık kazanmış  durumda değil. Tabi bu salgın insan sağlığına olan doğrudan etkilerin yanında,  ekonomik ve sosyal dengeler üzerinde de tahribat oluşturmaya başladı. Uluslararası ticaret, sermaye hareketleri ve turizm çok ciddi  yaralar aldı. Dünya borsalarında ve emtia piyasalarında sert dalgalanmalar  görüyoruz. Arz ve talep şokunun aynı anda yaşanıyor olması, önümüzdeki  sürecin belirsizliğini daha da artırıyor. Tüketicilerin davranış kalıpları değişirken, üreticiler de bu  kaygan zeminde ayakta durmaya çalışıyorlar."
 
"Yapılan tahminler, küresel ekonomide son 100 yılın en ağır  daralmasının yaşanacağını öngörüyor.
İşte böylesine bir ortamda, doğal olarak Türkiye de bu süreçten  etkileniyor. Aslında geçen senenin son çeyreğinden itibaren güçlü bir  toparlanma eğilimine girmiştik. Yılın ilk iki ayında da sanayi üretimi, yatırım iştahı ve ihracat  verileri oldukça iyiydi. Salgınla birlikte maalesef biz de ticaret ve üretim cephesinde daralmalar yaşamaya başladık. Mart’ın ikinci yarısından itibaren sanayide elektrik tüketimi  düşmeye başladı.
Otomotiv ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların  büyük kısmı üretime ara verme kararı aldılar.
Gıda, temizlik, ilaç, sağlık ekipmanları ve ambalaj gibi  sektörlerdeyse üretim normal seviyelerin üzerine çıktı."

"DEZAVANTAJ OLUŞTURMADI"

"Şunu açıkça ifade etmek gerekiyor…Böylesine ciddi bir küresel şokta, ülke olarak başarılı bir sınav  verdik, vermeye de devam ediyoruz. Koronavirüs tehdidiyle birlikte, 15 Mart’tan itibaren Türkiye’nin Otomobili
Girişim Grubu da home office çalışmaya başladı. Ancak bu durum, işlerin ilerleyişinde hiçbir dezavantaj oluşturmadı. Yani yerli otomobil hayalimizde ciddi bir erteleme yok!"

"Ekibimiz  Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve ülkemizdeki  potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ediyor. Bu süreçte TOGG klasik OEM’lere göre daha avantajlı bir pozisyona  gelmiş oldu. Mevcut OEM’ler içten yanmalı motordan, elektrikli motora geçişi  kendi kaynaklarıyla finanse etmeyi planlıyorlardı. Fakat salgınla birlikte, bu şirketlerin gelirlerinde yüzde 45’lere  varan düşüşler yaşandığı için küresel devler, elektrikli ve otonom  araçlara ilişkin yatırımlarını ötelemeye başladılar. Hiç kuşkusuz bu durum bize önemli bir avantaj sağlayacak."
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum