AK Partili Baran'dan Mavişehir salvosu!

Karşıyaka Belediye Meclisi'nde Mavişehir'deki arsanın kamulaştırılması yönündeki karara AK Parti'den tepki gecikmedi. AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, bu hamlenin çözümsüzlük anlamına geldiğini söyledi ve Atakent'teki arsayı örnek gösterdi.

AK Partili Baran'dan Mavişehir salvosu!
02 Ekim 2020 - 11:36
Karşıyaka Mavişehir'de bulunan ve TOKİ tarafından satışı gerçekleştirilen arsa, CHP ile AK Parti'yi karşı karşıya getirmeyi sürdürüyor.

Karşıyaka Belediye Meclisi'nde arsanın kamulaştırılması kararı oy çokluğuyla kabul edilirken, AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran'ın konuya ilişkin hukuk, imar, çevre ve sağlık komisyonlarının raporuna koyduğu muhalefet şerhi dikkat çekti.

ATAKENT ÖRNEĞİ

AK Partili Baran, Mavişehir'de CHP'nin kamulaştırmaya gidişini siyasi olarak nitelendirirken, yine aynı ilçede bulunan Atakent'teki spor alanı örneğini verdi. 

Baran ayrıca Karşıyaka Belediyesi'nin Mavişehir'deki kamulaştırma hamlesinin çözümsüzlük peşinde olmak anlamına geldiğini söylerken, kararın oy çokluğuyla geçmesi sonrası yaptığı kısa açıklamada "CHP, Mavişehir'de tribünlere oynuyor. Dertleri Karşıyaka olsaydı, Atakent'te vatandaşın spor yapacağı alanı korurlardı." ifadelerini kullandı.

İŞTE BARAN'IN O MUHALEFET ŞERHİ

Karşıyaka Belediye Meclisi'nin 01.09.2020 tarihli toplantısında, komşisyonlara havale edilen 31.08.2020 tarih ve 85591785-111.99-E.3580 sayılı Plan ve Proje Müdürlüğü ifadeli Başkanlık önergesi hakkında Hukuk, İmar ve Çevre ve Sağlık komisyonlarının oluşturduğu rapor, tarafımızca incelenmiştir. Raporda dikkat çekilen bazı noktalar vardır.

Bu noktalardan biri, bölgenin Gediz Deltasında doğal dengenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması ile tepeli pelikanlar ile Akdeniz Foku ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yavrulama ve beslenme alanı oluşudur.

Bir diğeri ise kamu çıkarları ve buranın özel mülkiyet olması durumunda yaratabileceği tahribat endişesidir.

Dikkat çekilen hususlar ve ortaya atılan iddialar, çarpıcı değil çarpıtıcı nitelik taşımaktadır. Zira bölgeye bir nükleer tesis yapıldığı havasını verecek kadar doğal dengenin bozulabileceğini söylemek, henüz daha bölgeye vurulmuş bir kazma hatta proje yokken tamamen siyasi nitelik taşımaktadır. Bölgenin özelleştirilmesiyle birlikte buradaki tasarruf hakkı her ne kadar kamudan çıksa da, tasarrufta bulunacakların yapabilecekleriyse kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Bu nedenle doğal dengenin bozulması gibi bir durumun söz konusu olmayacağı aşikardır.

Bununla birlikte, kamu yararı gözeterek raporu hazırladığını ifade eden komisyonlarımızın, bu bölgedeki hassasiyetlerini takdire şayan bulmakla birlikte, bahsi geçen alana dönük ilgilerinin yalnızca burasıyla kalmayıp, Karşıyaka Atakent Mahallesinde 2015 yılında sosyal tesis ve açık spor tesisi olarak tescillenen 8 bin 243 metrelik alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından özel eğitim alanı olarak değiştirilmesine de eğilmesi gerektiği ortadadır. 

Kamu menfaati olarak çıkılan yolda, doğal denge ve biyolojik çeşitlilik 
korunması kadar, sosyal yaşamın korunması ve genç, yaşlı vatandaşın ücretsiz spor yapma hakkının savunulması da bir o kadar önem arz etmektedir.

Karşıyaka Belediyesi'ni yöneten siyasi irade ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni yöneten siyasi iradenin aynı partiye mensubiyetine karşın, Atakent'teki konuyu çözmek yerine, Mavişehir'de çözümsüzlüğün peşinde olmak doğru değildir. Mavişehir için irade gösteren komisyonların, Atakent için ivedilikle çalışması çok daha doğru olacaktır.

Dolayısıyla TOKİ'nin tasarrufuna da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararına da siyasi olarak yaklaşan bu rapora muhalefet şerhi koymak, tarafımızca uygun görülmüştür.

YORUMLAR

  • 0 Yorum