6 yaşındaki çocuğun cinsel istismar davası: İstismar aleni, yargılama gizli

Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi nedeniyle açılan davaya başlandı. Kartal'daki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya; tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli getirilirken, tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise katılmadı. Dava öncesi duruşma salonu önünde avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. Mahkeme heyeti baro ve derneklerin müdahilik talebini kabul etmeyerek davaya gizlilik kararı verildi, yayın yasağı getirildi.

 6 yaşındaki çocuğun cinsel istismar davası: İstismar aleni, yargılama gizli
30 Ocak 2023 - 16:22

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması  adliye önündeki basın açıklamaları ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı. . İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Gümüşel ve anne Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor. 

 

Duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Barosu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin (UCİM) avukatları da katıldı. Milletvekilleri de duruşmayı izledi. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleri ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile 40 ilin barolarından temsilciler de katıldı.

15.50: Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme, yayın yasağı kararı aldı ve duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

15.35: Derneklerin, siyasi partilerin ve baroların davaya katılım taleplerini beyan etmesinin ardından mahkeme heyeti, dosyanın gizliliği hakkında karar verecek. Savcı, genel ahlâk gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını mahkemeden talep etti. Mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi.

13.00: Davanın tutuklu sanıkları Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel, mahkeme salonunda boyunları öne eğik şekilde duruyor. Baroların ve davaya katılmak isteyen avukatların söylediklerini duyan Gümüşel ve İstekli hiçbir tepki vermedi.

12.50: Avukatların ısrarının ardından mahkeme heyeti, SEGBİS kaydını açıldı ve iddianame okunmaya başlandı.

Balıkesir, Aydın, Hatay, Konya, Kocaeli, Mersin, Trabzon, Muğla, Tokat, Malatya, Kırıkkale, Çorum, Kütahya, Ordu, Eskişehir, Yalova, Bolu, Aksaray, Antalya, Manisa, Şanlıurfa, İstanbul, Çankırı, Düzce, İzmir, Iğdır, Denizli, Tekirdağ, Ankara, Bartın, Diyarbakır, Hakkari, Samsun, Batman, Giresun, Kayseri, Isparta, Bitlis, Kars, Erzurum, Van, Kırklareli, Afyonkarahisar baroları katılım talebinde bulundu.

12.30: Mahkeme başkanı, duruşmaya katılım talepleri bulunan barolardan beyan almaya başladı. Avukatlar, usülen katılım taleplerinin iddianame ve beyanlardan önce alınmasının yanlış olduğunu belirtti.

AVUKATLARDAN MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ

11.10: Saat 10.00'da başlaması beklenen duruşma saat 11.10’da başladı. Mahkeme, iddianameyi okumadan önce avukatların katılma taleplerini aldı. Duruşmadaki avukatlar, mahkeme başkanının usule aykırı davrandığını, öncelikle iddianamenin okunmasını, ardından katılma taleplerinin sorulmasını talep etti. Talepleri değerlendirmeyen mahkeme, katılma taleplerini almaya devam etti. Avukatlar ise mahkeme başkanına, “Sizi kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

ANNE GÜMÜŞEL KATILMADI

11.00: Mahkeme salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle duruşma konferans salonuna alındı. Tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Mağdur H.K.G. de daha önce talimatla ifadesinin alınmış olması nedeniyle duruşmaya katılmadı.

DURUŞMA ÖNCESİNDE ADLİYE KORİDORLARINDA GERGİNLİK

10. 45: Duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.

DESTEK VE PROTESTO İÇİN TOPLANDILAR

10.00: Dava öncesi adliye önünde farklı gruplar toplandı. Olayı protesto için eylem yapanların yanı sıra  Hiranur Vakfı Üyeleri de adliye önünde geldi. Grup sloganlar atarak tekbir getirdi. Sanıklardan Yusuf Ziya Gümüşel'e destek pankartı da açıldı. Gruplar nedeniyle polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Duruşma öncesi çok sayıda kadın örgütü temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar, adil yargılama taleplerini dile getirirken küçük yaşta kız çocuklarına istismara yıllarca göz yumulmasını ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem alınmamasını eleştirdi.

NE OLMUŞTU?

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G., babasının kendisini 6 yaşında imam nikahıyla evlendirdiğini ve her gün cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi oldu. 10 yıl önce üzeri örtülen istismar, H.K.G.’nin mücadelesi sonucunda yargıya taşındı.

Birgün yazarı Timur Soykan, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin maruz kaldığını iddia ettiği cinsel istismar skandalını köşesine taşıdı. H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirildiği ve cinselliğin kendisine bir oyun gibi öğretildiğini aktaran Soykan, cinsel istimar mağduru kadının şikayetçi olduğunu belirtti.

10 YIL ÖNCE ÜZERİ ÖRTÜLDÜ

H.K.G., evlendirildiği dönemdeki fotoğrafları, kendisine cinsel istismar uygulayan kişinin ses kaydını ve kemik yaşının tespitinde yapılan sahteciliğin belgelerini savcılığa sundu. 10 yıl önce üzerine örtülen istismar olayı, H.K.G.’nin mücadelesi sonucunda yargıya taşındı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum